Україна вперше за свою незалежну історію отримала премію “Оскар”

0 коментарів 19872 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Український фільм “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова отримав Оскар у категорії “Найкращий документальний фільм”. Це перший Оскар в історії України. І отримали його за стрічку про жахіття в Маріуполі, який оточили і обстрілювали росіяни, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


У ніч з 10 на 11 березня, коли росіяни в черговий раз здійснили дронову атаку на Одеську область, в Лос-Анджелесі відбулась 96-та церемонія нагородження премії “Оскар” від Американської Кіноакадемії. Фільм «20 днів у Маріуполі», визнаний найкращим в категорії «Повнометражний документальний фільм». Стрічка розповідає про початок широкомасштабної війни росії проти України в столиці Приазов’я — бомбардування житлових кварталів, пологового будинку, життя звичайних маріупольців у таких умовах.

Український режисер Мстислав Чернов, отримуючи нагороду, сказав наступні слова:

Я вдячний. Але, напевно, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що не хотів би робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти нагороду на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч українців. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах“.

Зі сцени Оскару він разом зі своєю командою також закликав підтримати Україну.

Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проте, ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу, ми можемо зробити так, щоб виправити історію, щоб правда перемогла. І щоб загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоб їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію“, — сказав Чернов на сцені у Лос-Анджелесі.

Разом з ним Оскар вручили фотокореспонденту Євгену Малолєтці та продюсерці стрічки Василісі Степаненко, які з режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

Додамо, що кілька тижнів тому “20 днів у Маріуполі” отримав престижну британську кінопремію BAFTA.

Україна вперше за свою незалежну історію отримала премію "Оскар"

Україна вперше за свою незалежну історію отримала премію "Оскар"

Україна вперше за свою незалежну історію отримала премію "Оскар"

Україна вперше за свою незалежну історію отримала премію "Оскар"

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x