У Білгород-Дністровському районі знайдені великі запаси нафти, газу та золота

26 коментарів 2597292 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Список корисних копалин Білгород-Дністровського району досить значний, але їх видобуток нерентабельний. На Білгород-Дністровщині є важливі природні ресурси: нафта, газ та золото. Розробка багатьох із них може бути дуже перспективною, але для цього потрібні інвестиції. Про це журналісту “Бессарабія INFORM” розповів  професор кафедри морської геології, гідрогеології, інженерної геології та палеонтології Одеського національного університету ім. І. Мечникова Володимир Кадурін, який поділився подробицями розвитку корисних копалин з підрахованими промисловими запасами.


Великі запаси газу та нафти

За його словами, в Білгород-Дністровському районі високо оцінюються перспективи нафтогазоносності у відкладах верхнього і середнього девону – пластах вапняків та доломітов з гарними колекторськими властивостями на Східно-Саратській ділянці, де максимальний дебіт нафти складає 15-20 м3/добу, а також на Жовтоярській ділянці з притоком нафти 3,4 м3/добу. Нафта за своїми властивостями відноситься до категорії важковидобувної, з причини високої в’язкості і за відсутності високих технологій на сьогодні не видобувається. Вірогідно, що після проведення додаткових геологічних досліджень, перспективи промислового видобутку збільшаться.

У Білгород-Дністровському районі знайдені великі запаси нафти, газу та золота

Чималі пласти кам’яного вугілля

Пласти кам’яного вугілля поширені в північно-східній частині аркуша, і вивчені пошуковими роботами достатньо. Промислова вугленосність зв’язана з ділянками розвитку верхньої підсвіти жовтоярської світи нижнього карбону, представленої ритмічним перешаруванням пісковиків, алевролітів та аргілітів з прошарками кам’яного вугілля. Найбільш перспективною вважається Жовтоярська ділянка, кондиції якої знаходяться на рівні кондицій Добруджанського кам’яновугільного родовища Болгарії, де в подібних гірничо-технічних умовах діють ряд шахт з видобутку кам’яного вугілля. Прогнозні ресурси  кам’яного вугілля на Жовтоярській ділянці оцінені в обсязі 383 млн. т, мінералогічний потенціал – 692,5 млн. т. На Тузлівській ділянці ресурси кам’яного вугілля оцінені в якості мінералогічного потенціалу в кількості 52,88 млн. т.

У Білгород-Дністровському районі знайдені великі запаси нафти, газу та золота

Золоті родовища

Перспективи території досліджень пов’язуються з пошуками дрібного та тонкого золота, пов’язаного з тонкотеригенними відкладами – дрібнозернистими пісками та алевролітами, як морського, так і алювіального генезису. Підвищений інтерес до пошуку дрібного та тонкого золота пов’язаний, в першу чергу, з впровадженням в практику нових технологій збагачення та отримання шліха, де концентрується дрібноуламкове золото.

Проведені в останні роки роботи геологами дали позитивні результати. В межах досліджуваної території, виявлений розсипний тип прояву золота. Розсипні прояви приурочені до теригенних порід четвертинного та неогенового віку. В неогенових відкладах золото зустрінуте в одиничній пробі, в новоросійських пісках (одеські верстви). В четвертинних відкладах золото виявлене в алевролітах і пісках еоплейстоцену-нижнього неоплейстоцену, в пісках першої надзаплавної тераси верхнього неоплейстоцену, а також в голоценових відкладах пляжів лиманів, озер та набережної Чорного моря.

Найбільш перспективними в плані пошуку тонкого та дрібного золота є сучасні морські відклади пересипу, який відділяє Чорне море від озер Шагани, Алібей, Бурнас.  Середня ширина піщаного пересипу становить 100-350 м, простягання – 50 км. Відклади представлені пісками дрібно-і різнозернистими з гравієм, з численним детритом ракуші та цілими стулками черепашок молюсків. Продуктивний золотоносний пласт зв’язаний з морським пляжем шириною 25-50 м. Рудогенеруючими по відношенню до берегових та прибережних розсипів можуть бути золотоносні осадки мілководного шельфу.

У Білгород-Дністровському районі знайдені великі запаси нафти, газу та золота

Лікувальні грязі наявні в озерах Сасик, Шагани, Алібей, Бурнас і до Будацькому лимані. Лікувальні грязі розвідані і деякі із них використовуються санаторіями для бальнеологічних цілей.

У Білгород-Дністровському районі знайдені великі запаси нафти, газу та золота

Корисні копалини в Татарбунарській громаді

В Татарбунарській громаді  знайдені запаси нерудних будівельних матеріалів (село Білолісся – вапняк, село Борисівка – суглинки, село Глибоке – глина, Татарбунари – суглинки та вапняк). Про це йдеться в Стратегії розвитку громади на 2024-2030 роки.

Громада розташована у південно-західній частині Одеської області, у степовій місцевості, де середньорічна швидкість вітрового потоку у приземному шарі становить близько 5 м/с, що цілком достатньо для використання вітроелектрогенераторів. Особливо ефективний розвиток безпосередньо в приморській зоні, де показники швидкості вітру значно вищі, ніж в глибинних зонах.

Геліоенергетика (геліоконденсатори сонячні батареї) є досить перспективним джерелом енергетики. Показники прямої сонячної радіації: – при ясному небі – 9254 МДж/м, – при середній хмарності – 4727 Мдж/м.

Окрім того, за дослідження екологів, тут наявні значні запаси геотермальних вод на Саратсько-Татарбунарській платформі.

У Білгород-Дністровському районі знайдені великі запаси нафти, газу та золота

У зв’язку з тим, що колишній Татарбунарський район – сільськогосподарський, існує перспектива будівництва і експлуатації заводу з переробки побутового сміття та сільськогосподарських відходів у біогаз.

З огляду на види, кількість запасів і якість рекреаційних ресурсів, якими володіє громада, цілеспрямовано намітити напрямки розвитку таких основних видів рекреаційної діяльності, з урахуванням їх пріоритетності, значущості та територіальної приуроченості: масовий туризм, в основному, сухопутній відпочинок на територіях, прилеглих до приозерних зон, екологічний туризм, у тому числі сільський і фермерський, які доцільно розвивати по всій території громади.

Всі фото – ілюстративні

guest

26 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Витаха
Витаха
1 месяц назад

Здрасти.в Одессе тоже легализовали коноплю?!вижу шо бадеру дернули! 😉 )))))

там, за тума-а-анами)))))
там, за тума-а-анами)))))
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

😂 Аккуратнее же на Одессу там себе дергайте, а то надорвете ненароком и станете, как один такой тут был… Валерка Зиза 😉 😎

/\︵-︵/\
|(◉)(◉)|
\ ︶V︶ /
/↺↺↺↺\
↺↺↺↺↺|
\↺↺↺↺/
¯¯/\¯/\¯

Витаха
Витаха
1 месяц назад

Тааа тывв шооо Изя….так ты скачеш чам по горам и рекам?!нашло хоть грамм золонта уже?!))))))

Голдфингер
Голдфингер
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

Как ты, валерка – ебаная холерка, себя ни называй, и как ни кривляйся: сучность-то свою блядскую не скрыть тебе ни через полгода, ни во веки веков даже после ампутации цапьих твоих рогов 😉 🙂

Витаха
Витаха
1 месяц назад

Нахрена мне ваши Евреи у Водесе?! 😉 )))) Так шо.себя Изя не изматуй.а то вооще вижу подустал! 😉 )))) Пахалвы лучше покушай.и в Ханучку всавь… 😉 ))))

БРЕСТ-1939)))
БРЕСТ-1939)))
1 месяц назад

ОГО-О-О, валерку-то как прорвало во вторник после обеду, и немудрено: ПОЛГОДА роги отдыхали, еще и АНТИСЕМИТ оказывается, ну и чмо… 😉 😀

Витаха
Витаха
1 месяц назад

Нашим Оркам.токо дай сверло!перепаскудят.все озера.и земли…и так ниче и не найдут…харе уже скоко заводов.на чермет роздеребанили! 😉 ))))

БРЕСТ-1939))))
БРЕСТ-1939))))
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

Ваши орки пусть паскудят там пока “свои” земли, а за Донбасские предприятия, РОСпиленные на чермет еще заплатят они сполна, причем весьма неожиданно 😉 🙂 😀

Витаха
Витаха
1 месяц назад
Ответить на  БРЕСТ-1939))))

Ворки заводы строют.и золонто добывают молча.а не гастробайтерят попрошайками гейропы.и не деребанят заводы на черметы.как у Славиков кастрюлеголовковых! 😉 ))))

БРЕСТ-1939)))
БРЕСТ-1939)))
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

Какие еще ВОРКИ, старый шиZоид? Воры? Но они, как правило, ничего не строят, а уж русские убийцы – тем более… Окстись, валерка 🙂

там, за тума-а-анами...)
там, за тума-а-анами...)
1 месяц назад
Ответить на  БРЕСТ-1939)))

Тоже не понимаю этих ватных подZалупников, ну да – Запад не идеален, как и Украина, потому давайте-ка пустим к нам в дом рюССких баранов и их откормленных щедрой данью ОВЦЕЕБОВ, чтоб отнимали и вывозили хер знает куда наших детей на органы.

Витаха
Витаха
1 месяц назад
Ответить на  БРЕСТ-1939))))

Кастрюля ты!Салорейх и пыляет на чермет все!и с хлебзавода украли кучу бабла.заперлися с калашами!помнишь был случай?! 😉 У нас 3й завод щас на поготове к чермету!Салорейх свой и деребанит! 😉 ))) Гейропе не выгодны наши заводы.им нужны наши холопы.шоб рабствовали у них.а срань всякую.слали нам! 😉 ))) Думай мозгами.а не Кастрюлей в якой мивина! 😉 ))))) В том году вагонами отходов мясных с гейропы прислали нам.и все пожерли в колбасах.по цене марцепанов!и Евреи наши с баблом осталисе.и гейропа здыхалася отходов! 😉 ))))

БРЕСТ-1939)))
БРЕСТ-1939)))
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

Вы меня с кем-то путаете, Валерий 😉 А барыгу смени, он поставляет тебе, похоже, НЕКАЧЕСТВЕННОЕ ширево, на старость лет – лучше не экономь 😉 🙂

Витаха
Витаха
1 месяц назад
Ответить на  БРЕСТ-1939))))

Може ты барыга якыйсь.то так и скажи….я пойму тебе… 😉 ))) Другый вариант.це Кастрюля! 😉 ))))

БРЕСТ-1939)))
БРЕСТ-1939)))
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

Ого, измельчал “мозжечок” валерки за полгода-то, только барыгу распознает и кастрюлю родимую немытую полгода в хлевярнике… Ужас!!!

KGB
KGB
1 месяц назад

Та ніхто не буде там нічого розробляти,заспокойтеся вже! Нашій владі цікавіше ці родовища зразу продати,гроші загребти в кишеню і звалити на хрен з України! Купить ці родовища якийсь німець або американець,буде загрібати гроші не те що лопатою,а екскаватором,а тупі українці будуть за копійки працювати на нього і купувати свій же газ за доляри.

на хрЕн давай, ибо гугл-переводчик не православно)
на хрЕн давай, ибо гугл-переводчик не православно)
1 месяц назад
Ответить на  KGB

Спокойненько-спокойненько – чужими зразами не подавитесь 😉

Не бойтесь,хозяин не узнает, на что вы яндекс, кокошник и квашенную капусту променяли, пускай и по долгу бесплатной службы 🙂 😀

Витаха
Витаха
1 месяц назад

А твой хузяин.щас кокоса занюхует.и в Едыном марахвоне уверяет.шо ты не Кастрюля… 😉 ))))

БРЕСТ-1939)))
БРЕСТ-1939)))
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

Выучи хоть бы получеловеческий рюССкий, а потом своего хузяина кличь, валерка-зиза 😉 И по кастрюлям не лазь – половником тебе прилетит, как в детстве, когда ты ТАКИМ вот и стало 🙂

Витаха
Витаха
1 месяц назад

А ты сало чем закусуеш?! Самигонкою?! 😉 )))Чи ты щас попрошайничаеш в гейропе.як половина Залежной краины?! 😉 )))

БРЕСТ-1939)))
БРЕСТ-1939)))
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

Что, валерка, сало где-то спиZдил, а инструкцию “что такое и с чем едят” – не успело ? Стареешь 😉 🙂 67 – нехорошая цифра, особенно для дегенератов типа тебя 😀 😀 😀

Витаха
Витаха
1 месяц назад
Ответить на  KGB

У нас есть уже такой Воромерыканец.це Ригатик Пихметов…токо он не влажуется больше в Уркоину.бо знает.шо ей шляпа скоро будет.а свалюет.до Итальяшков.завод строить свой 😉 )))

БРЕСТ-1939)))
БРЕСТ-1939)))
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

Пихметов – по-валеркиному (т.е. по-шиZоидному) – Ахметов? Вор-регионал, и построит, тем более на Западе?! А поЦчему, хотя он вроде и казанский татарин… однако в рассеющку ни ногой – ну давай, докумекивай, только не вешайся, пожалуйста 😉 🙂 😀

Последний раз редактировалось 1 месяц назад БРЕСТ-1939))) ем
Витаха
Витаха
1 месяц назад
Ответить на  KGB

Та не буде и Кастрюль.и Воромерыканцев в Украине…одни в гейропу втечуть.у которых татухи Гитлера на очках наколоты…вторые “переобуватся” быстренько начнут.как крыски…ну и понятно шо.не без мамонтов…многи НацОнальных.и на Калыму отвезут… 😉 ))))

БРЕСТ-1939)))
БРЕСТ-1939)))
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

Ну вот, “витаха” = ВАЛЕРКА ЗИЗА, 66 лет, мозгов нет => ЧМО и ХУЕСОС… Ч.Т.Д. 😉 😀

А рожки-то как, восстановились уже, за полгода-то? 🙂

🇷🇺=🐖=🇷🇺=🐓=🇷🇺=🐽=🇷🇺=💩=🇷🇺=🐑
🇷🇺=🐖=🇷🇺=🐓=🇷🇺=🐽=🇷🇺=💩=🇷🇺=🐑
1 месяц назад
Ответить на  Витаха

Как так, совсем без кастрюль, и разве подобные предметы могут утечь, они ведь металлические…
И куда тогда тебе ХРЮЧЕВО наливать, если даже из твоего свинарника укатится в “подлую” Европу та самая родимая советская алюминиевая кастрюля???

26
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x