Що відомо про цінний історичний скарб скіфів, віднайдений у кургані Болградського району

0 коментарів 108999 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На території Бородінської громади Болградського району знаходяться більше 15 скіфських курганів (біля селища Бородіно, сіл Богданівка, Весела Долина, Миколаївка та інших). Один з найвідоміших – поряд з селищем Бородіно. Там у 1912 році було знайдено скарб, який датується початком другої половини ІІ тис. до н.е. Що про нього відомо, розповість “Бессарабія INFORM” з посиланням на Стратегію розвитку Бородінської селищної ради на 2023 – 2027 роки.


Скарб містить у собі предмети зброї: шість кам’яних відшліфованих нефритових бойових сокир, два срібних і бронзових наконечника спису та одну втулку від спису, бронзовий з золотою накладкою кинджал, масивну срібну булавку, три навершія булав з мильного каменю.

Знайдені предмети відносяться до різних культур: списи більш характерні для поволжського Турбинського могильника, булави властиві для Північного Кавказу, булавка і кинджал – для егейської цивілізації, нефрит зовсім невизначеного походження. Вчені припускають, що усі ці предмети з’явились в однієї людини, скоріше за все, після воєнних походів або після пограбувань поховань (таке бувало і у давні часи). Подібні предмети знаходили в басейні Дунаю: в Угорщині і Чехії. Форми списів типові для Сходу Закавказзя, вони зустрічаються у розкопках Північного Кавказу, що свідчить про зв’язки племен.

Найважчий спис має довжину 34,1 см і важить 519,1 г, виготовлений з високоякісного срібла 916 проби. Другий спис менших розмірів важить 280,8 г, вироблений із срібла 400 проби: сплав нікелю та міді. Спектральний аналіз металу спису визначив джерело надходження металу: Нікольське родовище срібла і Приуралля. Списи, які технічно складаються з пера, втулки, вушок й петлі, цілком відлиті в двосторонніх ливарних формах. Ця техніка лиття говорить про певний рівень розвитку тодішньої відливки. Спочатку круглий стержень пера був відкований і перероблений в чітко виступаюче ребро. Леза списів були відтягнуті і добре проковані. Кінцівки лез заточені не повністю, а лише в верхній, ближній частині пера. Скоріше за все, срібні списи берегли й намагалися при заточуванні не втрачати дорогого металу. Після відливу поверхня списів шліфувалася, невідомий майстер прибрав усі ливарні шви, поверхню зарівняв та відшліфував. На поверхні пера першого спису і трьох втулок нанесений орнамент. Робилося це мініатюрними плоскими й круглими чеканами. Усі втулки списів прикрашені тонкою нарізкою та інкрустовані листовим золотом 750 проби. Орнаменти виконані в однаковій техніці й однаковими художніми прийомами. Спочатку майстер чеканив узори на срібній основі спису, потім на орнамент накладалась дуже тонка золота пластина, настільки тонка, що на інкрустацію усіх трьох втулок було витрачено трохи більше 5 г листового золота. Виготовлення тонкого листового золота теж було непростим. На золоту накладку вдруге наносили візерунок, в усіх деталях повторюючи орнамент, нанесений на срібну основу спису. Виходило, що усі лінії на золотій пластині відповідали лініям, нанесеним на срібло. Золото заповнювало поглиблювання в сріблі і сприяло закріпленню золотій пластині на списі. Ця технологія була відома вже в стародавніх культурах Передньої Азії. Дорогий характер матеріалу і ритуальність захоронення дозволяють сказати, що ці предмети належали знатній людині.

Скарб був знайдений місцевими селянами, які добували каміння з курганних насипів у села Бородіно. Поліція передала знахідку в губернське місто, а звідти вона потрапила до одеського археолога Е. Р. Штерну, який у 1913 році зробив доклад про знахідку на міжнародному конгресі істориків в Лондоні, після чого скарб здобув світову популярність. Археологічна комісія у 1914 році, з приводу безсумнівної значності скарбу, рекомендувала передати його на збереження в Музей витончених мистецтв. А в 1923 році скарб перенесли в Державний історичний музей, де він знаходиться й зараз.

Що відомо про цінний історичний скарб скіфів, віднайдений у кургані Болградського району

В межах Бородінської ТГ є двогорбий скіфський курган, який знаходиться неподалік від села Богданівка (центр громади). Тому тут планують окультурити місце біля кургану та розпланувати під’їзд. На кургані мають встановити хрест, який буде світитися завдяки встановленій сонячній панелі, та два флагштоки (України та Євросоюзу). Хрест на курганах буде видно з кожного населеного пункту громади.

Варто зазначити, що 23 жовтня 2022 року мешканці селища Бородіно зібралися на старовинному кургані на урочисту літургію з нагоди важливої події – встановлення Поклонного хреста, який відтепер можна споглядати навіть під час спуску з місцевої гори. Ініціаторами встановлення хреста стали парафіяни Бородінського православного храму, а допомогу надало керівництво ТОВ «Делени».

Що відомо про цінний історичний скарб скіфів, віднайдений у кургані Болградського району

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x