Представники влади провели семінар з аграріями Болградщини: про що йшла мова

0 коментарів 12582 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні в Болграді відбувся семінар, присвячений актуальним питанням підтримки аграрного сектору, а також заходам з нарощування виробництва продукції рослинництва, збереженню родючості ґрунтів та розвитку органічного землеробства. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM».


У заході взяли участь заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов, голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв, Болградський міський голова Сергій Димитрієв, заступник начальника управління з питань земельних відносин Департаменту аграрної політики Наталія Смертенюк, представники офіційних дистриб’юторів техніки та технологій, банківських установ Болградської філії Одеського центру зайнятості, керівники громад та сільгосппідприємств Болградщини.

У ході семінару спікери говорили не тільки про проблеми, які сьогодні існують в аграрному секторі, а й про те, як їх можна подолати, скориставшись відповідними програмами та проєктами, що можуть зацікавити не лише великі фермерські господарства, а й дрібних фермерів і мешканців сіл.

Так, під час наради присутніх ознайомили з програмами підтримки аграрного сектору на 2024 рік, згідно з якими бюджетні кошти надаватимуться за такими напрямами та у наступному розмірі:

– бюджетна субсидія на 1 га аграріям, які обробляють до 120 га земель сільськогосподарського призначення. Розмір збільшено з 3,1 тис. грн до 4 тис. грн на 1 га;

– окрема бюджетна субсидія на 1 га для аграріїв з деокупованих територій та тих територій, на яких завершені бойові дії. Розмір підтримки – 8 тис. грн на 1 га;

– спеціальна бюджетна дотація для утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності. Фермери, що утримують від 3 до 100 корів, зможуть отримати 7 тис. грн на одну голову;

– спеціальна бюджетна дотація для утримання маточного поголів’я кіз та/або овець. Розмір підтримки – 2 тис. грн на одну голову для тих, хто утримує від 5 до 500 голів кіз та овець;

– програма 25% компенсації вартості сільгосптехніки українського виробництва;

– гранти на сади та ягідники та інші напрямки.

Крім того, учасники семінару мали змогу дізнатися про нову техніку і технології землеробства та виробництва, про порядок компенсації витрат роботодавцю за працевлаштування осіб з інвалідністю та на оплату праці за працевлаштування ВПО, а також з мікрогрантами та грантами на створення або розвиток бізнесу, про кредитні програми, які надаються сільськогосподарським товаровиробникам.

Додамо, що минулий семінар став свого роду передумовою до Міжнародного Бессарабського економічного форуму, проведення якого заплановано в Болграді в травні, за ініціативою Болградської міської ради та за підтримки Одеської облдержадміністрації, Агентства регіонального розвитку області, Агентства «Єврорегіон Нижній Дунай», банківських структур.

Організатори сподіваються, що завдяки цьому заходу представники малого та середнього бізнесу півдня Одещини, у тому числі агробізнесу, зможуть долучитися до інвестиційних проєктів, заробити кошти й таким чином поповнити бюджети громад.

За попередніми даними, на форум будуть запрошені керівники райдержадміністрацій, районних рад, усіх громад Болградського, Ізмаїльського і Білгород-Дністровського районів, представники чотирьох іноземних держав.

«Адже у воєнний час потреба у сильному, спроможному  аграрному секторі економіки нашого регіону дуже велика, не стане вона меншою і після війни. Тому що саме від стану сільського господарства, яке займає найбільшу частину економіки нашого регіону, залежить розвиток інших галузей нашої життєдіяльності. І наша головна задача, як влади, всіляко підтримувати аграріїв», – зазначив Болградський міський голова Сергій Димитрієв.

Зі свого боку, голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв звернувся до присутніх на семінарі з проханням долучатися до майбутнього форуму.

«На сайті Болградської територіальної громади був створений розділ Бессарабського міжнародного економічного форуму, де ви можете ознайомитися з документами форуму, умовами участі, з презентаціями проєктів і програм, що діють в Україні та за її межами. Та найголовніше, розмістити свої проєкти в десяти секціях», – поінформував він.

Представники влади провели семінар з аграріями Болградщини: про що йшла мова Представники влади провели семінар з аграріями Болградщини: про що йшла мова

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x