«Знову двадцять п’ять»: у місті Рені вдруге за рік підвищуються тарифи на водопостачання

0 коментарів 56835 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Ренійське комунальне підприємство «Водоканал» опублікувало на офіційному сайті Ренійської міської ради «Повідомлення про намір здійснити зміну тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення». Згідно з цим документом, КП планує ввести в дію нові ціни на воду з 1 березня 2024 року. У подробицях чергового непопулярного рішення місцевої влади, яка і визначає тарифну політику своїх комунальних підприємств, розбирався власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


Як повідомляє «Водоканал», новий плановий тариф (з ПДВ), відповідно до економічних розрахунків, становитиме: централізоване водопостачання – 35,58 грн/мᶾ; централізоване водовідведення – 36,63 грн/мᶾ. Зараз в Рені діють розцінки, встановлені рішенням виконавчого комітету Ренійської міської ради з 1 березня минулого року (27 грн за кубометр води та 34 грн – за кубометр каналізаційних стоків; раніше, тобто до березня 2023 року, було 15 грн за обидві послуги).

Мотиви КП, які обґрунтовують намір підвищити тарифи, нічим не відрізняються від попередніх подібних рішень. Зокрема, як сказано в повідомленні підприємства, «основними чинниками зростання фактичної собівартості послуг з централізованого водопостачання та водовідведення є коливання тарифу на електроенергію, збільшення мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2024 року – 7100 грн на місяць, з 1 квітня 2024 року – 8000 грн), збільшення витрат на матеріали для проведення поточних ремонтів у зв’язку з високим ступенем зносу основних фондів та зростання цін на паливо-мастильні матеріали, запчастини та спецодяг, збільшення витрат на послуги сторонніх організацій».

Керівництво «Водоканалу» підкреслює, що нині питома вага фонду оплати праці у структурі тарифу становить 46%, а питома вага витрат на електроенергію – 33%. Все це має суттєвий вплив на собівартість послуг КП.

«Перегляд тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення необхідний для того, щоб привести їх до економічно обґрунтованого рівня, що забезпечить беззбиткову діяльність підприємства, дозволить забезпечувати стабільну роботу централізованих систем водопостачання і водовідведення міста. Окрім того, здійснювати своєчасні розрахунки за електроенергію та інші необхідні матеріали, своєчасну оплату податків та зборів, виплату заробітної плати, виконувати інші платежі за договірними зобов’язаннями», – резюмує офіційне повідомлення «Водоканалу» на сайті міської ради.

Окремо слід зазначити, що минулого року тарифи на воду підвищилися не лише у місті Рені, а й практично у всіх селах Ренійської територіальної громи, де місцеві комунальні підприємства здійснюють централізоване водопостачання. Щоб хоч якось пом’якшити невдоволення населення підвищенням розцінок, у лютому 2023 року Ренійська міськрада ухвалила Програму компенсації різниці у тарифах на послуги централізованого водопостачання та водовідведення на 2023-2025 роки. Разом із програмою було затверджено Порядок відшкодування різниці між розміром економічно обґрунтованих тарифів та розміром діючих тарифів для населення. Ця різниця виплачуватиметься з місцевого бюджету водопостачальним комунальним підприємствам Ренійської міськради. Механізм отримання компенсації є досить простим: кожне КП має направити до виконкому відповідні документи, після чого достовірність розрахунків перевірятиме сектор економічного розвитку, торгівлі та інвестицій апарату виконкому міськради. І якщо правильність розрахунків підтвердиться, відповідні кошти буде спрямовано на рахунок підприємства, відкритий у Держказначействі.

Додамо, що в рамках вищезазначеної програми передбачено значні кошти: у 2023 році – 2 млн 600 тис. грн, у 2024 році – 2 млн 800 тис. грн, у 2025 році – 2 млн 900 тис. грн. Таким чином, за 3 роки водопостачальні КП мають отримати у вигляді компенсації з бюджету громади загалом 8 млн 300 тис. грн. Як свідчить офіційне формулювання міськради, це дозволить «забезпечити беззбиткову роботу комунальних підприємств».

Як же на практиці виконується програма? Автор цих рядків знайшов цікаву статистику, яка відображає відповідні фінансові показники за підсумками четвертого кварталу минулого року. Зокрема виконком Ренійської міськради оприлюднив такі розрахунки відшкодування різниці в тарифах КП «Водоканал» на послугу з централізованого водовідведення для населення за вказаний період. За цей час споживачам було нараховано 1 млн 94 тис. грн (без ПДВ), тоді як обсяг нарахування згідно економічно обґрунтованих тарифів склав 1 млн 377 тис. грн. Таким чином, за четвертий квартал 2023 року підлягає відшкодуванню 283 тис. грн.

Здавалося б, навантаження на місцевий бюджет у цьому випадку порівняно невелике. Чи варто тоді взагалі перейматися тим, що комунальні підприємства громади постійно підвищують тарифи і при цьому користуються фінансовими привілеями завдяки міськраді? Однак зауважимо, що у грудні минулого року сесія міськради внесла зміни до Програми підтримки комунальних підприємств ТГ до 2026 року включно. Відповідне фінансування з бюджету громади на поточний рік передбачено в обсязі 4,8 млн грн, а загальна сума підтримки за зазначений період має становити 15 млн грн. Не такі вже й «копійки». Чи не правда?

Звісно, така тарифна політика міської влади продовжує обурювати ренійців. У соціальних мережах багато хто називає нескінченне зростання тарифів на «комуналку» фінансовим знищенням місцевого населення. Але, схоже, міськрада навіть не звертає уваги на соціальне невдоволення у громаді. Адже люди вже до всього звикли. І далі звикатимуть…

Нагадаємо, що з 1 лютого поточного року у місті Рені вкотре підвищилися тарифи на утилізацію твердих побутових відходів (ТПВ), яку теж здійснює КП «Водоканал». Зростання тарифів для населення склало одразу 72%!

НА ФОТО: Директор КП «Водоканал» Валерій Онищенко. Фото видання «Рені – Одеса»

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x