Змусити агресора заплатити за всі здійснені злочини ─ спільна мета України й партнерів, – Шмигаль

0 коментарів 11610 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Досягнення справедливого стійкого миру і примушення агресора заплатити за всі здійснені злочини, зокрема проти довкілля, має стати спільною метою України й партнерів. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час Міжнародного довкіллєвого форуму «United for Nature. Agenda for Ukraine». Про це повідомляє «Бессарабія INFORM», посилаючись на КМУ.


Ідеться про оцінку шкоди довкіллю, про притягнення росії до відповідальності, про відновлення та реконструкцію України.

«Принцип «росія заплатить» для нас є надзвичайно важливим і фундаментальним. Цей принцип закладено в нашій Довкіллєвій декларації, проєкт якої був презентований у жовтні під час форуму United for Justice, United for Nature. Зокрема, декларація закликає створити Міжнародну екологічну платформу для оцінки збитків. І це чітко корелюється з ініціативою Володимира Зеленського зі створення Глобальної платформи оцінювання збитків, яку він анонсував на Кліматичній конференції у 2022 році», — зазначив Денис Шмигаль.

Глава Уряду також підкреслив, що Україна має значний прогрес у діалозі з партнерами щодо компенсації за рахунок конфіскованих російських активів.

«Очікуємо на дієві рішення з боку Європейського Союзу, США та інших країн, які дозволять спрямувати ресурси рф на допомогу Україні. Це буде важливий прецедент глобального масштабу. Будь-який агресор знатиме — рано чи пізно він заплатить за заподіяну шкоду», — наголосив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр зауважив, що під час повномасштабного вторгнення, за інформацією Міндовкілля, зафіксовано майже 3,6 тис. російських злочинів проти довкілля. Ворог завдав країні збитків на суму 2,2 трлн грн. Через постійні обстріли утворилося понад 750 тис. тонн відходів руйнації, якими забруднено 30 млн га території. Крім того, за даними Міністерства економіки, сотні тисяч квадратних кілометрів української землі потенційно забруднені мінами та снарядами.

«Торік ми повернули в експлуатацію понад 200 тис. га сільгоспземель. Для порівняння, це більш ніж дві площі нашої столиці Києва. А цього року маємо амбіцію обстежити і в разі потреби очистити понад 512 тис. га. Але мінна загроза існуватиме ще довгі роки», — відзначив очільник Уряду.

Уряд продовжує долати наслідки підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Виділено мільярди гривень, збудовано нові водогони.

Денис Шмигаль підкреслив, що у планах на 2024 рік — активізація кліматичної політики, адже це одна з передумов для відбудови України за «зеленими» стандартами.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x