У Бессарабії напередодні Нового року зацвіла унікальна червонокнижна квітка

0 коментарів 20223 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Напередодні Нового року в Українській Бессарабії команда Національного природного парку “Тузлівські лимани” виявила перше дивовижне природне явище для цієї пори року – цвітіння пізньоцвіта анкарського, унікальної рослини з Червоної книги України. Місцеві мешканці називають його «брандушкою». Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на еколога Івана Русєва.


Як зазначив пан Русєв, цвітіння брандушки – це дивовижне явище природи, особливо напередодні Нового воєнного року, коли поява рослини у басейні річки Кагильник недалеко від міста Татарбунари вже оголошує про початок весни.

Ця рослина вважається найбільш раннім ефемероїдом серед первоцвітів. Раніше в цих краях ми його реєстрували дуже часто на початку лютого. А в цей зимовий сезон він вже почав показувати свої перші листки одразу після зимового сонцестояння у 2023 році, і перші рослини зацвіли наприкінці грудня 2023 року. Основна загроза рослині – антропогенна трансформація місць, де вони ростуть, випасання худоби в зимовий період, розорювання степів та лісорозведення на степових ділянках, надмірне рекреаційне навантаження, збирання з метою продажу, викопування бульбоцибулин.

Слід зазначити, що через протизаконне розорювання близько 80% степових ділянок у “Тузлівських лиманах” ця рослина зникла з Нацпарку, і екологи планують відтворювати цю неймовірно красиву і дивовижну квітку під час війни на території НПП.

У Бессарабії напередодні Нового року зацвіла унікальна червонокнижна квітка
У Бессарабії напередодні Нового року зацвіла унікальна червонокнижна квітка

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x