Призовний вік від 25 років та відповідальність за ухилення: подробиці нового законопроєкту про мобілізацію

0 коментарів 18873 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Документ опублікували на сайті парламенту, передає “Бессарабія INFORM”.


Зазначається, що проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» зареєстровано у парламенті під №10449.

Як заявили у Міноборони, коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, урядом та народними депутатами, а сам законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобов’язаних, пише Ліга.Закон.

Нові правила мобілізації

Заплановано уточнення підстав для надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу під час мобілізації, а також синхронізація норм із підставами для звільнення з військової служби.

Встановлять, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий без урахування спеціальності (фаху), інтерни та докторанти, а також педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти.

Проєктом встановлюється, що люди з інвалідністю всіх груп звільнені від військової служби. Також передбачається, що добровольці по мобілізації матимуть відстрочку на 2 місяці для вирішення особистих питань і підготовки до мобілізації.

Передбачено, що особі не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або в ЦНАП. Електронний кабінет буде створений на базі реєстру військовозобов’язаних «Оберіг».

Особа може переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК, проте після переїзду має стати на облік за новою адресою.

Також встановлюється, що після мобілізації всі громадяни мають пройти обов’язкову військову підготовку 2-3 місяці. Акцентується, що особа не може бути відправлена одразу на фронт після мобілізації.

Бронювання від мобілізації

Відбудеться уточнення порядку бронювання для військовозобов’язаних, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, зокрема на посадах державної служби категорії “А” – всі військовозобов’язані, а для державної служби категорії “Б”, “В” – до 50% кількості військовозобов’язаних. Працівники Нацполіції, ДБР, НАБУ, прокуратури, БЕБ, Служби судової охорони більше не матимуть відстрочки.

Голови міських та селищних рад, територіальних громад – мають бронь. З військовозобов’язаних, які працюють на посадах в органах місцевого самоврядування, бронюють 50%.

Передбачено надання права засудженим особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, за бажанням бути призваними на військову службу за призовом під час мобілізації.

Не будуть підлягати призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

– які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільненні зі служби у запас у зв’язку із закінченням строку військової служби, – протягом двох років з дня звільнення з військової служби. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;

– з числа громадян, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку із звільненням з полону. Такі особи можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;

– з числа громадян, які були звільненні зі строкової військової служби під час дії воєнного стану, – протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби.

Скасування строкової служби та військова підготовка

Законопроєктом запропоновано скасувати строкову військову службу. Втім замість неї пропонується запровадити базову військову підготовку. Відповідно передбачається звільнення зі служби у запас всіх військовослужбовців строкової військової служби.

Передбачено запровадження для громадян України базової загальновійськової підготовки до 3 місяців при закладах вищої освіти всіх форм власності з 2025 року. Також буде запроваджено з 2025 року базову загальновійськову підготовку для громадян, які планують вступити:

– на державну службу, зайняти посади в органах прокуратури, а також інших громадян (за бажанням) – у навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України;

– на службу в поліцію – у навчальних частинах (центрах) Міністерства внутрішніх справ України.

Відбудеться запровадження базової військової служби для громадян чоловічої статі (жіночої статі – за бажанням) віком до 25 років, якщо вони не проходили базову загальновійськову підготовку, після припинення чи скасування правового режиму воєнного стану. Передбачили у проєкті й встановлення додаткових вимог щодо можливості проходження державної служби або служби в поліції тільки після проходження базової загальновійськової підготовки (із відтермінуванням цієї норми, яка набирає чинності з 2026 року) або військової служби.

Накладення обмежень на ухилянтів через суд

ТЦК зможе звернутися до суду, який вправі накласти на військовозобов’язаного, що ухиляється від мобілізації, такі обмеження:

– накладення арешту на банківські рахунки та цінності, що зберігаються в банках;

– обмеження на виїзд за кордон;

– обмеження прав на керування автомобілем.

Обов’язки підприємств та організацій

Планується залучення органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних та військових адміністрацій, підприємств, установ і організацій до активної участі у заходах проведення мобілізації, зокрема до оповіщення та забезпечення прибуття громадян, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, до збірних пунктів та військових частин. Також буде уточнено норми щодо виконання військово-транспортного обов’язку.

Буде надано повноваження Національній поліції України щодо участі у заходах мобілізації; залучення до заходів рекрутингу на військову службу центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості та центрів рекрутингу.

Обов’язки військовозобов’язаних

Запланована зміна призовного віку з 27 до 25 років. Уточнення обов’язків громадян України щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації включає, зокрема, встановлення обов’язків:

– проходити медичний огляд;

– постановки на військовий облік за місцем перебування у разі переїзду під час проведення мобілізації;

– реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;

– обов’язкової явки до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і військових частин після оголошення мобілізації;

– наявності при собі військово-облікового документу разом з документом, що посвідчує особу, які пред’являються за вимогою згідно закону.

Демобілізація під час воєнного стану

Встановлять підстави для звільнення з військової служби військовослужбовців у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки Верховного Головнокомандувача.

Набрання чинності Законом та особливі умови

Передбачається, що Закон набере чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування, крім низки положень, які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем його опублікування.

Прикінцевими та перехідними положеннями встановлюються норми щодо:

– переогляду обмежено придатних громадян;

– оновлення громадянами України, які перебувають на військовому обліку, протягом 60 днів своїх військовооблікових даних;

– зберігання здобувачами освіти права на відстрочку до завершення поточного навчального року, у разі втрати цього права;

– постановки на військовий облік військовозобов’язаних громадян, які працюють (проходять службу) на посадах у Національній поліції України, Службі судової охорони, Державному бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органах і підрозділах цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України (протягом 60 днів з дня набрання чинності Закону);

– переогляду громадян України чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2024 року встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також при відсутності кінцівки внаслідок її ампутації), до кінця 2024 року на непридатність до військової служби.

Міноборони також оприлюднило інформаційні картки з ключовими, на їхній погляд, новаціями законопроєкту:

Призовний вік від 25 років та відповідальність за ухилення: подробиці нового законопроєкту про мобілізацію
Призовний вік від 25 років та відповідальність за ухилення: подробиці нового законопроєкту про мобілізацію

Призовний вік від 25 років та відповідальність за ухилення: подробиці нового законопроєкту про мобілізацію

Призовний вік від 25 років та відповідальність за ухилення: подробиці нового законопроєкту про мобілізацію

Призовний вік від 25 років та відповідальність за ухилення: подробиці нового законопроєкту про мобілізацію

Призовний вік від 25 років та відповідальність за ухилення: подробиці нового законопроєкту про мобілізацію

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x