Валюта стала вільною? Нацбанк повністю скасував обмеження на продаж іноземної готівки

0 коментарів 17037 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 30 листопада, Національний банк України скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню. За оцінками регулятора, це сприятиме мінімізації різниці між готівковим та безготівковим курсами та, як результат, стабілізації курсових очікувань і підвищенню стійкості валютного ринку. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на пресслужбу Національного Банку України.


Ще на початку жовтня цього року НБУ оголосив про перехід на гнучкий курс долара. Регулятор тоді пообіцяв обмежувати курсові коливання, не допускаючи як значного ослаблення гривні, так і суттєвого зміцнення. А вчора, в останній день листопада, НБУ оголосив про повне скасування обмежень на продаж готівки, а й заодно ще про ряд декотрих змін.

Зокрема, Нацбанк дозволив Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон кошти для відшкодування чи компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних із здійсненням таких операцій.

Це зроблено для забезпечення можливості страхування ризиків під час збройної агресії рф проти України з метою гарантування безпеки судноплавства, сприяння стабільності морських перевезень, забезпечення сталого експорту української продукції через порти України.

У змінах також передбачено можливість використання ЕКА акредитивної форми розрахунків. Відповідні операції здійснюватимуться з метою реалізації вимог постанови Кабміну від 2 листопада № 1140 “Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для гарантування безпеки судноплавства та сприяння стабільності морських перевезень”.

НБУ також розширив перелік послуг, для оплати яких дозволено здійснювати транскордонні перекази громадянам, включаючи учасників бойових дій, які внаслідок збройної агресії росії проти України потребують лікування або відновлення здоров’я за межами України.

До відповідного переліку додано супутні додаткові послуги, пов’язані з процесом лікування чи реабілітації в медичних закладах іноземних держав, які є його невід’ємною частиною; дозволено оплату послуг, що є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном. Зокрема: оплату за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг в разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги.

Ці заходи НБУ затвердив, враховуючи потреби збереження макрофінансової стабільності, захисту міжнародних резервів, забезпечення першочергових потреб  оборони, економіки та громадян, а також пропозиції суб’єктів фінансового ринку, що забезпечують зазначені першочергові потреби.

Також з 1 грудня буде дозволено оплачувати послуги, що потрібні студентам, які вчаться за кордоном. Йдеться про оплату проживання, отримання візи на період навчання, проїзд від гуртожитку до навчальних закладів, харчування, страхування та медичні послуги.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x