В Болградській громаді побільшає число гімназій: депутати ухвалили План трансформації мережі закладів загальної середньої освіти на 2024-2027 роки

0 коментарів 18792 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні депутати Болградської міської ради остаточно вирішили долю ліцеїв Болградської громади. Точніше, визначили їх майбутній статус з метою приведення мережі закладів загальної середньої освіти громади до вимог Закону України «Про повну загальну середню освіту». Про це повідомляє «Бессарабія INFORM».


Як зазначила на сесії перед процедурою голосування очільниця відділу освіти Болградської міської ради Ірина Гончарова, План трансформації усіх восьми ліцеїв громади буде реалізовано впродовж двох наступних навчальних років.

«У 2025-2026 навчальному році Болградський ліцей №3 втратить початкову школу, а вже у 2026-2027 навчальному році його буде реорганізовано шляхом приєднання до ОЗ «Болградський ліцей» Болградської міської ради Одеської області. У 2026-2027 році зазнають трансформацій ще два заклади освіти: Виноградівський ліцей, до якого приєднають Виноградівський дошкільний заклад, та Оксамитненський і Владиченський ліцеї, які отримають статус гімназій з дошкільною освітою та початковою школою. Тобто з 1 вересня 2027 року ми працюємо повністю в системі профільної освіти», – наголосила Ірина Гончарова.

Тобто, з вказаної дати Болградський ліцей №3 взагалі перестане існувати як окремий заклад освіти, а сім інших ліцеїв Болградської громади стануть гімназіями різного типу – з дошкільним закладом і/або початковою школою. І лише опорний заклад «Болградський ліцей» залишиться ліцеєм – з гімназією та початковою школою у складі, який буде виконувати усі функції профільного навчання.

Зазначимо, реорганізація шкіл в ліцеї та гімназії  — обов`язкова вимога закону про середню освіту України.  Він передбачає три типи середніх закладів освіти: першокласників віддаватимуть у початкову школу, учні старшої ланки ходитимуть до гімназій – це 5-9 класи, і ліцеїв – відповідно 10-12 клас. Тобто гімназії втрачають право навчати учнів старших класів.

Нагадаємо, намір про трансформацію Оксамитненського та Владиченського ліцеїв Болградської міської ради було винесено на громадське обговорення ще влітку цього року. Але воно тоді так й не відбулося, хоча й зазнало чимало обурень з цього приводу з боку педколективів та батьків учнів.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x