Одразу два ліцеї Болградської громади можуть отримати статус гімназії: причини та думки

0 коментарів 26757 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Ось вже дев’ять днів, як у соціальних мережах активно обговорюють намір місцевої влади реорганізувати два ліцеї Болградської міської ради у гімназії. Чому виникла така необхідність, та що з цього приводу думають мешканці ТГ, розповість власний кореспондент “Бессарабії INFORM” у Болграді.


Йдеться про реорганізацію двох із восьми закладів загальної середньої освіти (I-III ступенів) Болградської міської ради – Оксамитненського ліцею ім. Булгарова та Владиченського ліцею. На офіційному сайті органу місцевого самоврядування 18 липня було розміщено запрошення взяти участь у громадському обговоренні цього питання з метою врахування думки мешканців.

Одразу два ліцеї Болградської громади можуть отримати статус гімназії: причини та думки

За наведеними даними відділу освіти Болградської міської ради, наповнюваність класів у цих двох навчальних закладах за два останні навчальні роки виявилася найнижчою у громаді – у середньому 9 осіб.

«За дослідженнями психологів та фахівців-педагогів як України, так і всесвітньо відомих, найкомфортніше діти відчувають себе у колективі, де понад 15 дітей, причому у колективах, де дітей 20 та більше, результативність навчання значно вища, ніж у колективах з меншим числом учнів. Це пов’язано з формуванням здорової конкуренції, наявністю більш високих стандартів освітнього рівня в дитячому колективі, до яких прагнуть дістатись всі учні колективу…», – звертає увагу громадськості відділ освіти Болградської міської ради. І тут же конкретизує, чому два вище названі навчальні заклади не можуть далі зберігати статус ліцеїв.

Серед причин – не лише наповнюваність класів, яка не сприяє створенню необхідного психологічного клімату в дитячих колективах, а і те, що в цих ліцеях неможливо створити якісне профільне навчання, бо є потреба у педагогах – фахівцях з низки предметів.

Також зазначається, що вчителі Оксамитненського та Владиченського ліцеїв віддають перевагу заочним змаганням та конкурсам, що не сприяє якісному розвитку комунікативних здібностей дітей, а участь в олімпіадах демонструє слабку підготовленість учнів. Аналогічна ситуація склалась й зі спортивними змаганнями.

Відділ освіти Болградської міської ради навіть зробив аналіз витрат, який показав, що утримання найбільш затратних закладів освіти позбавляють можливості інвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг.

До того ж, реорганізація шкіл в ліцеї та гімназії  — обов`язкова вимога закону про середню освіту України.  Він передбачає три типи середніх закладів освіти, серед яких вже не буде місця звичним школам. Першокласників віддаватимуть у початкову школу, учні старшої ланки ходитимуть до гімназій – це 5-9 клас, і ліцеїв – відповідно 10-12 клас. Тобто вищезазначені ліцеї можуть втратити можливість навчати учнів старших класів.

Зазначимо, що жителі сіл Владичень та Оксамитне Болградської громади стали висловлювати свої думки з цього приводу, не чекаючи самого громадського обговорення про реорганізацію.

Ось деякі з них, опубліковані в коментарях під запрошенням взяти участь в обговоренні. Мова оригіналу збережена.

«Чи сприятиме «задоволенню освітніх потреб учнів і вихованців» реорганізація закладу, коли щодня треба буде подолати відстань більше 20-ти кілометрів в один кінець по нашим дорогам, особливо в зимову пору року – питання риторичне. Тим більше, що для «обговорення» вибрано дуже «зручний» час і місце проведення: о 14.00 в м. Болград», – написала мешканка села Владичень та вчитель Владиченського ліцею Валентина Сайтарли Петренко.

«Дуже погано. Як можна це робити за півтора місяця до навчального року? Учні 11 класу сильно постраждають», – написав староста сел Тополине та Оксамитне Василій Чєрнєв.

«Категорично не згодна з думкою якихось психологів, що стверджують, начебто в класах з маленькою наповнюваністю неефективний навчальний процес! Це щось нове! Як же тоді бути з репетиторством, приватними школами, де невелика наповнюваність – це, скоріше, привілегія, чим недолік???», – виразила свою думку Олена Георгієва.

“Я представитель родительского комитета Оксамитненской школы, хочу написать много добрых слов в адрес нашей школы. Я сама здесь училась, теперь мои дети здесь учатся. На протяжении всех школьных лет моего старшего сына могу сказать, что к каждому ребенку здесь особый подход, учителя проявляют огромное терпение, тратят уйму своего личного времени на то, чтобы добиться результатов, и они добиваются! А вы пишете, что их вообще нет. Откуда сведения о том, что у нас нет учителей? Все предметы читаются, есть учителя-совместители, но это Специалисты с большой буквы. В этом году я с полной уверенностью доверяю нашим учителям своего младшего сына-первоклассника, и очень хочу надеяться, что мой ребенок закончит здесь 11 класс, а не будет искать себе другой дом!”, – пише Олеся Козьма.

Додамо, що громадське обговорення реорганізації двох навчальних закладів відбудеться вже завтра, 28 липня, в актовому залі Болградського центру дитячо-юнацької творчості Болградської міської ради  (початок о 14.00), за адресою: проспект Соборний, 151, м. Болград.

Результати публічного громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюватиметься організатором впродовж п’яти діб шляхом оприлюднення їх на сайті Болградської міської ради.

Фото з соціальних мереж

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x