У Рені переглянуть тарифи на вивіз сміття: директор “Водоканалу” каже, високі зарплатні дозволять людям сплачувати значно більше

0 коментарів 28161 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


КП «Водоканал», яке надає послуги мешканцям міста Рені з водопостачання, каналізації та вивезення твердих побутових відходів (ТПВ), має намір у 2024 році встановити нові тарифи на вивіз сміття. Як пояснюють на підприємстві, це пов’язано зі зміною галузевих коефіцієнтів, підвищенням прожиткового мінімуму для працездатних осіб та мінімальної заробітної плати, збільшенням вартості матеріальних ресурсів та послуг. Як наслідок, тарифи, встановлені 1 вересня 2021 року не покривають витрати на надання послуги. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на видання Рені-Одеса.


Фахівці КП «Водоканал» розрахували собівартість збору та перевезення ТПВ на 2024 рік і дійшли висновку, що тариф необхідно збільшити на 72%.

Якщо на сьогоднішній день у багатоквартирних будинках жителі Рені оплачують за вивезення ТПВ з розрахунку 15 грн 77 коп на особу на місяць, то наступного року пропонується тариф 27 грн 13 копійок.

У приватних будинках сьогодні платять із розрахунку 20 грн 52 коп на місяць з кожного прописаного в будинку – новий тариф складе 35 грн 30 копійок.

Директор «Водоканалу» Валерій Онищенко, коментуючи підвищення тарифу, зазначив, що у Рені, порівняно з іншими містами найвищі зарплати і є робота, що добре оплачується.

“В інших громадах тарифи в рази вищі, а роботи немає і зарплати нижчі за наші. Наш тариф, з урахуванням заробітних плат у Рені, дуже низький. Малозабезпечені, пенсіонери оформлюють субсидію і вони взагалі не постраждають від підвищення тарифу – їм субсидія на комуналку покриває все. Невигідно лише тим, хто добре заробляє та не хоче платити за будь-яку ціну. У нас найдорожчі матеріали та запчастини – з урахуванням доставки в Рені. І на зарплату 6 – 7 тисяч гривень уже в Рені ніхто не піде працювати. В інших водоканалах ще працюють за такі зарплати, бо немає альтернативи (високих зарплат)”, – зауважив керівник КП.

Крім того, Валерій Онищенко навів приклад, коли громада за рахунок бюджету компенсує різницю у тарифах.

“У таких випадках вони мають «бюджет проїдання»: всі гроші витрачають на дотації, щоб на вибори потім показати, що у них низький тариф, а водоканал при цьому по півроку без зарплат, у боргах і штрафах. Я, коли очолив Ренійський «Водоканал», уже бачив таке. Я три роки погашав борги та штрафи «попередників». П’ять з половиною років, протягом яких я керую підприємством, колективу вчасно виплачується зарплата і без боргів. «Водоканал» другий рік обходиться без дотацій із бюджету. Нам тільки покривають різницю між собівартістю каналізації та тарифом, що дозволяє зменшити тариф для населення на 7 грн”, -розповів комунальник.

Також, для порівняння, керівник підприємства зробив вибірку: які тарифи на вивіз сміття застосовуються в інших містах та регіонах України.

В Одесі, де послуги надають чотири підприємства, з 1 лютого 2023 року діють наступні тарифи на комунальну послугу з вивезення ТПВ (на місяць з особи):

«Еко-Ренесанс» — 35,49 гривні для мешканців багатоквартирних будинків та 61,26 гривні для мешканців приватного сектору;

«Кліар-Сіті» — 33,99 гривні для мешканців багатоквартирних будинків та 58,68 гривні для мешканців приватного сектора на місяць з особи;

«ТВ-Серрус» — 34,80 гривні для мешканців багатоквартирних будинків та 60,07 гривні для мешканців приватного сектора на місяць з особи;

«Одескомунтранс» — 34,13 гривні для мешканців багатоквартирних будинків та 58,89 гривні для мешканців приватного сектору на місяць з особи.

На офіційному сайті  Ренійської міської ради КП “Водоканал” опублікував повідомлення про намір встановити у 2024 році нові тарифи на вивезення ТПВ та структуру нового тарифу. Зауваження та пропозиції мешканці громади можуть подавати до кінця тижня безпосередньо до «Водоканалу» (вул. Соборна, 103) або на його електронну пошту.

У Рені переглянуть тарифи на вивіз сміття: директор "Водоканалу" каже, високі зарплатні дозволять людям сплачувати значно більше

 

У Рені переглянуть тарифи на вивіз сміття: директор "Водоканалу" каже, високі зарплатні дозволять людям сплачувати значно більше
У Рені переглянуть тарифи на вивіз сміття: директор "Водоканалу" каже, високі зарплатні дозволять людям сплачувати значно більше

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x