Без УПЦ МП: Верховна Рада у першому читанні підтримала заборону роботи релігійних організацій, пов’язаних з росією

7 коментарів 44361 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних із рф. Про це повідомили одразу декілька парламентарів, передає “Бессарабія INFORM”.


“Законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов’язаних із рф, прийнято у першому читанні. За – 267...”, – поділився нардеп Ярослав Железняк

Результати голосування по фракціях виглядають так:

“За”

Слуга Народу – 175;
Європейська Солідарність – 26;
Батьківщина – 17;
Платформа за життя та мир- 1;
За майбутнє – 8;
Голос – 18;
Довіра – 12;
Відновлення України – 0.

“Проти”

Відновлення України – 11;

Платформа за життя та мир – 3.

Без УПЦ МП: Верховна Рада у першому читанні підтримала заборону роботи релігійних організацій, пов'язаних з росією
Як було видно із трансляції нардепа Гончаренка із зали парламенту, на захист УПЦ МП виступав, зокрема, депутат Артем Дмитрук (виключений зі складу фракції «Слуга Народу»). Під час виступу депутата Юрія Бойка (колишній співголова забороненої ОПЗЖ), законодавці скандували «ганьба», «агент» та «геть московського попа».

Ірина Геращенко назвала голосування «історичним»: «Верховна Рада України зробила перший крок, щоби викурити московських попів з української землі […] Що говорить цей закон? Він не про релігію, не про церкву. Він про захист нацбезпеки України. Про те, що церква, яка має митрополію у москві, насправді не церква, а ФСБшна філія. І вона може закриватися за рішеннями суду».

Як пише BBC Україна, дискусії про спеціальний закон для обмеження діяльності в Україні церков, які керуються з росії, тривали з повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Адже РПЦ та її керівник патріарх Кирило послідовно підтримують дії російських військ.

На фоні спроб вигнати цю церкву з Києво-Печерської лаври та інших древніх храмів України у Раді з’явилась низка законопроєктів про повну чи часткову заборону.

Тоді ж соцопитування показали, що більшість українців підтримують заборону.

І хоча уряд подав свій законопроєкт за дорученням Зеленського, а президент кілька разів анонсував його схвалення, майже десять місяців парламент не міг його проголосувати. Адже виявилось, що у фракції “Слуга народу” є потужне лобі УПЦ, а сам президент не надто проштовхував ухвалення закону.

Голова парламенту Руслан Стефанчук публічно казав, що у парламенті немає голосів за документ, а керівник фракції монобільшості Давид Арахамія визнавав, що цей закон – не пріоритет, і якщо на його схваленні наполягати, то частина “Слуги народу” не голосуватиме за бюджет та інші важливі закони.

У Раді навіть зібрали 240 підписів за розгляд закону, щоб стимулювати керівництво, у справу втрутився голова СБУ Василь Малюк, який попросив депутатів ухвалити свій закон, щоб мати змогу швидко забороняти діяльність церковних громад, у яких виявили колаборантів.

Після складних компромісів у Раді 18 жовтня таки проголосували “найм’якший” з проєктів, який передбачає непросту та тривалу процедуру заборони релігійних громад, які пов’язані з росією.

До другого читання документ теоретично можуть змінити і зробити жорсткішим, проте голосів для цього може не виявитись.

guest

7 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Людмила Писарницька
Людмила Писарницька
6 месяцев назад

Нарешті!

Олег Дягілєв
Олег Дягілєв
6 месяцев назад

Геть московських попів!

Олена Куликовська
Олена Куликовська
6 месяцев назад

І всього на 10й рік війни

Артем Караєв
Артем Караєв
6 месяцев назад

Швидко вони (ні)

Артем Докучаєв
Артем Докучаєв
6 месяцев назад

Ну хоча б почали

Анатолій Руденко
Анатолій Руденко
6 месяцев назад

А до этого что им мешало запретить РПЦ?

Катерина Кітнюх
Катерина Кітнюх
6 месяцев назад

Треба було це ще у 2014 робити

7
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x