Росіяни підірвали Каховську ГЕС: триває евакуація мешканців з небезпечних районів. Президент збирає екстрене засідання РНБО

0 коментарів 35883 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Цієї ночі російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС , що розташована від Херсона вище за течією Дніпра. Про це повідомили в Оперативному командуванні “Південь”. 


“Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується”, – йдеться у повідомленні.

Судячи з тих кадрів, що вже з’явилися в мережі, дамба отримала критичні ушкодження і більше не здатна стримувати потік води. Як добре видно на відео, почалося неконтрольоване скидання води з Каховського водосховища, що загрожує серйозними підтопленнями нижче за течією Дніпра.

Внаслідок підриву ГЕС під загрозою затоплення опинилися такі села  Херсонщини: Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон – острів Корабел.

Голова Херсонської ОДА Олександр Прокудін вже оголосив евакуацію мешканців правого берега Дніпра, яким загрожує підтоплення.

Як повідомив секретар РНБО Олексій Данілов у себе в twitter, Володимир Зеленський збирає екстрене засідання РНБО.

“Президент України Володимир Зеленський у зв’язку з підривом дамби Каховского водосховища прийняв рішення про проведення екстреного засідання РНБО України”, – йдеться у дописі.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак опублікував відео наслідків підриву Каховської ГЕС у себе в telegram та заявив, що армія РФ відповість за це.

“Це екоцид. Росіяни відповідатимуть за можливе позбавлення питної води людей на Півдні Херсонщини та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів та біосфери. Також їх дії несуть загрозу для ЗАЕС”, – написав він.

Росіяни підірвали Каховську ГЕС: триває евакуація мешканців з небезпечних районів. Президент збирає екстрене засідання РНБО

Речниця Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону повідомила, що після підриву Каховської ГЕС окупанти теж почали евакуацію, адже лівий берег Дніпра перебуває у більшій небезпеці – він нижчий за правий і вода піде в першу чергу саме туди, повідомляє УНН.

«Росіяни підірвали частину конструкції і використовують чергову карту техногенного шантажу для того, щоб тиснути на сили оборони, тиснути на Україну в цілому, не маючи сил вже більше чекати звідки ж піде той контрнаступ – вони намагаються таким чином спровокувати певну ситуацію. Зрозумівши, що вони накоїли, зараз самі евакуюються, тому що, в першу чергу, постраждає лівий берег, оскільки він географічно нижчий і відповідно перша частина води, затоплення, припаде саме туди», – розповіла Гуменюк.

Вона уточнила, що обласна влада вже розгорнула штаб з техногенної безпеки й населенню надаються відповідні рекомендації про те, як діяти. Гуменюк також наголосила, що попри те, що за оцінками фахівців, критичного рівня вода досягне приблизно за п’ять годин, чекати ці п’ять годин не потрібно і, якщо ваше місце перебування, підпадає під зону затоплення – потрібно вже евакуюватися.

«Не піддаватися паніці, всі служби працюють і їхні зусилля будуть спрямовані на те, щоб якнайменше постраждало населення. Але для того, щоб можна було адекватно спрацювати, цивільним потрібно евакуюватися, щоб не заважати службам відпрацювати», – пояснила Гуменюк.

Підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована, – заявили у Енергоатомі.

Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.
Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції.

На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники.

Росіяни підірвали Каховську ГЕС: триває евакуація мешканців з небезпечних районів. Президент збирає екстрене засідання РНБО

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x