Підрив Каховської ГЕС матиме вплив на екосистему Чорного моря

0 коментарів 22059 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Підрив Каховської ГЕС матиме вплив на екосистему Чорного моря. Для відстеження наслідків в Одесі моніторитимуть солоність моря.


“Суспільне” дізнавалось у директорки Інституту морської біології Галини Мінчевої, чим небезпечний витік прісної води та що він може спричинити.

За словами експертки, фахівці будуть працювати у певних пунктах, де відстежуватимуть зміни та солоність Чорного моря. Підрив Каховської ГЕС матиме “відчутні наслідки” для морської екосистеми через підвищення температури повітря влітку. Однак вплив буде помітний не раніше ніж за тиждень.

“Зараз відбуваються лише гідрологічні процеси. Біологічні розпочнуться пізніше. Ми зараз організовуємося для того, щоб відстежувати інформацію. Ну і приблизно, теоретично уявляємо, які можуть бути наслідки після такої ситуації”, — пояснила Галина Мінчева.

Як стверджує директорка, найбільша загроза для екосистеми Чорного моря полягає в виході великої кількості не лише прісної води з органічною речовиною, а й ще й забрудненням, яке могло бути в залишках. Якщо відбудеться різке підвищення температури, то поєднання морської води разом з прісною, яка матиме концентрацію органічних та забруднюючих речовин, і може спричинити цвітіння, евтрофування води у прибережних зонах.

“Ми будемо отримувати воду з Дніпробугу, це будуть охоплені Фонтанка та одеське узбережжя. Залежно від напрямку вітру північно-західна частина Чорного моря переважний вплив має стік Дунаю, зрозуміло та інші об’єми. Ця частина узбережжя від Фонтанки вона знаходиться під впливом Дніпробузького басейну. Це будуть дивитися гідрологи, який стік дійде, де він осяде”, — зазначила фахівчиня.

Нагадаємо, вчора, 6 червня російські війська підірвали Каховську ГЕС. Зараз триває евакуація людей з підтоплених районів. У МОЗ попередили про ризик інфекцій через забруднення води і мор риби. Там зазначили, що на дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних речовин. Крім цього хімікати та збудники інфекційних хвороб можуть потрапити до криниць та відкритих водойм із кладовищ, вбиралень та сміттєзвалищ.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x