На Одещині помітили рідкісного птаха – його видав “пташиний паспорт”

0 коментарів 41391 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Нещодавно на піщаному пересипі між Чорним морем та лиманом Шагани науковцем Національного природничого парку “Тузлівські лимани” Олександром Бронсковим було зафіксовано самця рідкісного перелітного птаха – пісочника морського, або, як його називають в народі – зуйок. Птах мав особливі “прикраси”, завдяки яким вдалось встановити його особу та навіть приблизний вік. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на науковця Нацпарку Івана Русева.


Помічений птах, який нині знаходиться у Нацпарку, має на ніжках різноколірні кільця. Нагадаємо, що кільцювання птахів – це один із методів вивчення біології диких пернатих, термінів та маршрутів їх перельоту тощо. На лапці птаха закріплюють марковане кільце, на якому зазначають номер, країну, установу та ін. Кільцювання дозволяє отримати більш точну інформацію про вік і походження птаха.

Тож саме завдяки таким кільцям на ніжках птаха вдалось встановити, що 17 червня 2006 року орнітолог Павло Панченко разом з науковцем Олегом Форманом окільцювали металевим кільцем цього пернатого ще пташеням у верхів’ях лиману Куяльник, що біля Одеси. Тобто цьому птаху вже виповнилось не менш, ніж 17 років!У 2007 році він гніздився в низинах лиману, у 2008 не був зареєстрований, а у 2009 був спійманий в низинах і закільцьований новими кольоровими кільцями. У 2009-2019 роках пісочник також гніздився в низинах Куяльнику. А цього року – на Шаганах. До речі, цей птах займає друге місце серед пісочників морських за віком для нашого регіону, а перше місце зайняв зуйок-пісочник, якому вже 18 років.

“Справжні довгожителі! В цьому році зафіксований на піщаному пересипі пісочник напевно розмножувався, бо мав гніздову поведінку, а отже будемо чекати його на Тузлівських лиманах у наступні роки” – зазначив Іван Русев.

Наостанок додамо, що птах пісочник морський включений до Боннської та Бернської конвенцій і угоди AEWA. А також до Червоної книги України зі статусом “вразливий”. В Україні цей вид птахів охороняється у межах об’єктів природно-заповідного фонду.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x