Який врожай зернових очікується на Одещині та скільки складатимуть посівні площі в цьому році

0 коментарів 20250 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Цього року не варто очікувати дефіциту на будь-які культури в Україні в цілому та на Одещині. Але при цьому врожай зернових очікують нижчий ніж у 2022 році, площі під ці культури у регіоні будуть засіяні менше на 35%. Про це під час брифінгу у Media Center Odesa розповів генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль.


За оцінками експертів, цьогоріч в Україні очікується врожай зернових у 45 млн тонн – хоча це значно менше ніж у минулому році, проте, аграрії запевняють, що цих обсягів буде достатньо не тільки для забезпечення, а й гарантування продовольчої безпеки в Україні, а також для формування значного експортного потенціалу.

За словами Коваля, на формування доходу в зерновій галузі під час війни впливали дві тенденції: підвищення цін на матеріальні ресурси (цінник зріс вдвічі) та здешевлення цін на продукцію через перенасиченість внутрішнього ринку. Тому аграрії сьогодні опинилися в складних умовах, але не втрачають духу та впевнені, що після війни їм вдасться відновити свої потужності.

“Крім того, ускладнені можливості вийти з усім обсягом на зовнішні ринки створили підняття цін на зовнішніх ринках. Наші конкуренти (в тому числі росія) зайшли на ці ринки й реалізовували продукцію по вищих цінах, через те, що в Україні такі проблеми. Проте ми дивимося оптимістично на все це і наближуємо перемогу і військову і економічну над агресором. Ми повернемо все витрачуване”, – пояснив Павло Коваль.

До війни, додав фахівець, Україна та росія формували до 30% світового експорту пшениці, тому вважаються найбільшими світовими виробниками сільськогосподарської продукції. У середньому на рік наша країна давала до 18 млн тонн пшениці на експорт. Так, під час повномасштабного російського вторгнення ціни на пшеницю на деяких світових майданчиках виросли вдвічі. На цей показник також вплинув і той факт, що росія не дає Україні вивозити зерно морем, але продає захоплене зерно під виглядом російського.

Зазначимо, два тижні тому в усіх регіонах України стартувала весняна посівна компанія. В умовах воєнного стану аграрії планують засіяти 750 тис га ярими та олійними культурами.

В Одеській області посівні площі складатимуть близько 20 мільйонів га, тоді як до війни місцеві аграрії висівали на 7 млн га більше.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x