Протести у Молдові: проросійські партії вивели людей на вулиці Кишинева та погрожують “заблокувати всю країну”

0 коментарів 20277 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні у Кишиневі тривали мітинги, в яких брали участь представники проросійських партій “Шор” та “Рух за народ”. Лідери-опозиціонери виступають зі звинуваченнями на адресу влади Молдови та погрожуть заблокувати всю країну.


У центральному секторі Кишинева прихильники опозиційної у Молдові парламентської партії «Шор» та «Рух за народ» змогли дійти до будівлі мерії Кишинева. Далі їхній рух до уряду та президентури заблокувала поліція, стягнувши сили спецназу. Між протестувальниками та правоохоронцями сталася сутичка.

Місцеві ЗМІ повідомили про затриманих. Раніше міська влада повідомила, що подібні публічні заходи на найближчі кілька днів заборонені через візит іноземних делегацій. Проте «Шор» почала звозити своїх прихильників із інших населених пунктів. Поліція зупинила на в’їзді до міста десятки автобусів. Після цього організатори виступили зі звинуваченнями на адресу влади. 

Віце-голова партії «Шор» Марина Таубер закликала громадян протестувати на вулицях та магістралях, де їх зупинили. З її слів звучали погрози, що “вся країна буде заблокована і відповідальність за це нестиме Майя Санду”.

Варто зазначити, що на попередньому мітингу 19 лютого учасники акції ухвалили резолюцію, в якій вимагали від уряду повністю сплатити рахунки населення за зимові місяці. Владі дали сім днів на роздуми.

У президентській партії “Дія та солідарність (PAS)” прокоментували захід.

“Це робиться у спробі дестабілізувати ситуацію в країні. “Шор” за допомогою маніпуляцій намагається використати вразливість людей, щоб сховатися від правосуддя”, – заявила прес-секретар політсили Адріана Влас.

Партія “Шор” – політична партія в Молдові. Її голова – проросійський політик та олігарх Ілан Шор. У 2022 році, після російського вторгнення в Україну, партія “Шор” почала активно взаємодіяти з російською владою, її депутати відвідали Москву та налагодили міжпартійні контакти.

13 лютого президентка Мая Санду заявила, що Росія планує за допомогою протестів опозиції, зокрема партії «Шор», із залученням людей з військовою підготовкою, а також громадян Росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії напасти на урядові будівлі та змінити в країні владу.

«План [Росії] на майбутній період передбачає диверсії із залученням людей з військовою підготовкою, замаскованих під цивільних осіб, для проведення насильницьких дій, нападів на державні будівлі та захоплення заручників», – розповіла президентка.

Раніше Президент України Володимир Зеленський попередив про створення російською владою плану захоплення влади у Молдові.

Коментарі закриті.