Непродумані, юридично не обґрунтовані і провокаційні: адміністрація ДБЗ б’є в набат з приводу аукціонів на право використання водних біоресурсів у Вилковому

0 коментарів 54594 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Адміністрація Дунайського біосферного заповідника звернулася до Міністра аграрної політики та продовольства України та до т.в.о. голови Державного агентства меліорації та рибного господарства з приводу проведення аукціонів на використання водних біоресурсів, які нещодавно були оголошені по всій країні, повідомляє “Бессарабія INFORM”. 


У ДБЗ вважають ці торги непродуманими, юридично не обґрунтованими і навить провокаційними, так як вводять в оману потенційних нових підприємців, які не знають, що промисловий лов риби на території заповідника зараз практично відсутній через воєнний стан.

“Зараз вся акваторія заповідника є недоступною для рибного промислу через обмеження, які були введені в період воєнного стану. Оперативне командування “Південь” ЗСУ нещодавнім листом від 29.01.2023 р. №1-468 ще раз підтвердило, що спільний наказ Одеської ОД(В)А та військової частини А 2393 від 17.06.2022 р. №10 вирішено залишити без змін. В адміністрацію ДБЗ вже почали звертатись за консультаціями потенційні нові підприємства – учасники аукціонів є повністю дезорієнтовані”, – розповів “БІ” директор ДБЗ Олександр Волошкевич.

За його словами, організатори зазначених аукціонів не тільки нічого не кажуть учасникам про цю заборону і труднощі, які можуть виникнути у них через неї, але й навпаки заявляють, що на річці Дунай обмежень немає.

“Це може ще більше посилити вже існуючу соціальну напругу з непередбачуваними наслідками”, – сказано у листі ДБЗ до Мінагрополітики та профільного Державного агентства.

В Ізмаїльському прикордонному загоні “БІ” також підтвердили, що заборона виходу (перебування) маломірних суден та інших плавзасобів флоту рибної промисловості для вилову водних біоресурсів у внутрішніх водоймах Одеської області – досі в силі. Зокрема, на ділянці Ізмаїльського загону – це озеро Сасик (крім ділянки від лінії точок географічних координат 45.619447, 29.608915 – 45.680043,29.632586 – 45.828370, 29.661797) та річка Дунай (крім ділянок 72 миля – 62 км р Дунай; 47-36 км р. Дунай; 34 км р. Дунай – 12 км Соломонового рукава; 12-0 км Соломонового рукава; 21-17 км р. Дунай). Порушники цієї заборони будуть притягнуті до відповідальності в межах чинного законодавства.

Тим часом, за наявною інформацією, у державній системі «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» опубліковано вже порядка 100 оголошень про проведення аукціонів на промисловий вилов водних біоресурсів, 14 з них – на річці Дунай.

Саме з цієї причини представники заповіднику бойкотували участь у нараді з представниками рибогосподарського сектору економіки Одеської області щодо практичного провадження реформи рибної галузі України, яка відбулась на минулому тижні в Ізмаїльській РД(В)А, навмисно проігнорувавши запрошення.

“Як видно з організації цієї наради, ситуація лише штучно загострюється і складається стале враження, що посадові особи в Києві та Одесі просто не розуміють, що вони роблять і чим це все може закінчитись. Для організації путини в 2023 році адміністрація ДБЗ зробила те, що передбачено чинним законодавством – підготувала обґрунтування лімітів та отримала їх в Міндовкілля. Ми не маємо жодного відношення до організації цих аукціонів. Зрозуміло, що вони не є юридично обґрунтованими, Закон по ним так і не прийняли, нормативні документи не підготували, особливо це стосується акваторій природно-заповідного фонду… Обмеження, встановлені на державному кордоні, не послаблюються, а скоріше навпаки, з наростанням агресивних дій росії, можуть лише посилитись. Як же можна в цих умовах планувати тут збільшення промислу за рахунок нових користувачів?”, – ділиться керівник заповіднику.

Слід також зазначити, що Дунайська асоціація риболовецьких господарств 30 січня направила офіційне звернення до НАБУ та САП щодо проведення аукціонів в межах природно-заповідного фонду. Усі директори вилківських риболовецьких підприємств, які входять до складу цієї асоціації, також демонстративно проігнорували в знак протесту зазначену вище нараду.

Довідково: В 2022 році на території ДБЗ вилов риби здійснювався лише вище міста Вилкове – в Соломоновому гирлі Дунаю, де було виловлено приблизно 3% оселедця від ліміту ДБЗ на 2022 рік, а вилов всіх інших видів склав біля 4% ліміту. Як на 2022-й, так і на 2023 рік ліміт на вилов оселедця однаковий – 407 тонн.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x