Ковід нікуди не зник: зафіксовано зростання захворюваності на Ізмаїльщині. В області виявили новий штам “Кракен”

0 коментарів 17226 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


З початку року в Одеській області кількість померлих внаслідок COVID-19 зросла до 23 осіб.


Про це повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Впродовж останнього тижня з 20 по 26 лютого помер один пацієнт. Загалом за останній тиждень, порівняно з попереднім, захворюваність зросла на 20%, у тому числі серед  дорослого населення на 17,5%, серед дітей на 43,3%. Рівень госпіталізації також  зріс на 10%.

Стосовно рівня захворюваності по територіальним громадам, то її зростання спостерігалось в Великодолинській, Ізмаїльський, Дивізійській та Овідіопольській.

З початку 2023 року  в області зареєстровано 2 тисячі 534 лабораторно підтверджених випадків COVID-19.

Також минулого тижня медики зареєстрували в Одеській області перший випадок зараження новим штамом коронавірусу “Omicron” – XBB.1.5 або “Кракен”.  Випадок зафіксували в одному із населених пунктів Одеського району у людини, яка двічі вакцинована проти коронавірусу, за межі області не виїжджала, тобто зараження місцеве.

За даними медиків, наразі в області циркулюють дев’ять різновидів штаму коронавірусу “Омікрон”, однак нового варіанту, XBB.1.5 (“Кракен”), до цього часу не було зафіксовано, це вже десятий різновид.

Всесвітня організація охорони здоров’я World Health Organization (WHO) назвала “Кракен” найбільш заразним з усіх, що були виявлені до цього і повідомила, що даний штам не має специфічних мутацій, які б могли робити його більш небезпечним, ніж інші субваріанти “Omicron”. Тим не менш, порівняно з попередніми штамами, XBB.1.5 найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Довідково: Штам «Кракен» є наслідком злиття двох різновидів штаму «Омікрон». Цей варіант дуже заразний через надзвичайно високу активність зв’язування вірусу з клітинами людини (аналогія з міфічним Кракеном, який щупальцями обплутує свою жертву). ВООЗ офіційно визнала його заразнішим за «Омікрон».

Симптоми “Кракену”:

  • підвищення температури тіла;
  • загальна слабкість, головний та м’язовий біль;
  • нежить і чхання;
  • першіння у горлі та кашель;
  • в окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея.

Коментарі закриті.