Чому і досі не названо ім’я прикордонника, який відправив русскій воєнний корабель за відомим курсом – відповідь голови ДПСУ

0 коментарів 84213 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Про те, чому і домі не відомо ім’я прикордонника, який сказав відому на весь світ фразу “Русский военный корабель, іди на **й” та скількі стражів кордону, які обороняли минулого року острів Зміїний і понині залишаються у полоні, у інтерв’ю Українській правді розповів голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, передає Бессарабія INFORM.


Нагадаємо, 24 лютого, у день початку вторгнення російських військ в Україну, противник вимагав від захисників острова Зміїний здатися. У відповідь на цю вимогу вони отримали відповідь: “русский военный корабль, иди на**й”. Спочатку казали, що “Москву” послав морпіх, навіть назвали його прізвище. Потім виявилося, що все ж таки це був прикордонник.

Як відзначив Сергій Дейнеко, ім’я військовослужбовця не назівають у цілях безпеки.

 “Дивіться, найбільша цінність для мене – це людське життя. Я почну з останнього питання, чому країна не знає героя. Справа в тім, що відносно цього хлопця, який здійснив, можливо, хуліганський вчинок, залишаються певні безпекові моменти. І в мене є домовленість з ним, що поки вони не вирішаться, я не зроблю нічого, що поставило би його безпеку під сумнів. Радіоканал цей був наш, і не було можливості у жодного представника інших служб вийти на цьому каналі обміну в ефір. Тому те, що відбувалося з Романом Грибовим… Я коли побачив у фейсбуці цю інформацію, ми прийняли рішення спершу взагалі не втручатися. Потім побачили, що Роман попав у перший обмін, і почалася ця епопея, коли суспільству подали відомості про те, що саме Грибов є тим героєм”, – підкреслив голова ДПСУ.

За словами оголовного прикордонника України, згодом довелося провести навіть експертизу і довести, що автором фрази є зовсім інша людина.

Як розповів Сергій Дейнеко, запис легендарної фрази  йому скинув начальник регіонального управління приблизно о 17:58.

І фото “Москви”, яке було зроблено о 3-ій годині дня з острова. Це останнє фото ще надводного, а не підводного крейсера “Москва”.

Відповідаючи на запитання, чи всі прикордонники, які потрапили у полон до росіян, наразі звільнені, голова ДПСУ відповів:

“Тоді в полон потрапило всього 80 захисників України та цивільних, 28 з них були прикордонники. На даний момент 12 звільнено, 16 ще в полоні. На жаль, ми не можемо впливати на ці списки жодним чином. Росія кого хоче, того і віддає. Жодної логіки не бачу. Є люди, які з першого дня війни перебувають у полоні”, – зазначив Дейнеко.

Коментарі закриті.