Увага! На територію України можливе занесення пташиного грипу з епіцентрів в Європі, а також – з сусідньої для Бессарабії Молдови

0 коментарів 19467 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації у світі щодо грипу птиці можливо занесення хвороби на територію України, оскільки вона потрапляє під маршрут міграції пір’ястих. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на Держспоживслужбу. 


Як повідомляють фахівці, зокрема з вересня по листопад 2022 року в країнах Європи зареєстровано 763 спалахи високопатогенного грипу птиці в 23 країнах у тому числі що межують з Україною (Угорщина – 13, Польща – 1, Молдова-1). Враховуючи шляхи міграції цільових видів дикої перелітної птиці, військових дії, які можуть впливати на розширення зони високого ризику виникнення грипу птиці, значну концентрацію поголів’я птиці, існує високий ризик занесення та розповсюдження грипу птиці в Україні з 1 декади грудня 2022 року по III декаду лютого 2023 року.

Зокрема зазначємо, що Україна розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно. Особливо під час весняної і осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується.

Поради, як захистити птицю від грипу, лікування якого не винайдено.

  • Утримуйте домашню птицю та інших тварин окремо.
  • Утримайте птицю в загонах, загороджених сіткою, не випускайте ії на двір.
  • При прибиранні курника застосовуйте робочу одежу, взуття, рукавички. Після роботи знімайте робочу одежу, вимийте взуття та руки.
  • Не торкайтесь домашньої птиці, обмежте вхід сторонніх , особливо дітей до курника.
  • Не напувайте домашню птицю водою з відкритих водойм, тому що в неї може знаходитись вірус грипу.
  • Не здобрюйте грунт свіжим послідом, складайте його в яму на 2 місяці, а тоді використовуйте.
  • При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити спеціалістів державної ветеринарної служби (за місцем проживання).

Що станеться коли не повідомити про хворобу?

Швидке поширення грипу на певній території призведе до значних економічних збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x