Традиційне язичницьке свято “Мошу” на католицьке Різдво в Орлівці вперше за десятки років змінили через військову агресію росії

0 коментарів 25974 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Цьогоріч унікальне різдвяне свято “Мошу”, яке щороку відзначають в Орлівці Ренійської громади  відбудеться зі змінами. Це питання настільки важливе для місцевих мешканців, що його вирішували на громадських слуханнях. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на місцевий ЗМІ – “Рені-Одеса”. 


Мошу – це обряд чоловічої колядки, який внесено до Національного списку елементів нематеріальної культурної спадщини України. В Орлівці він відбувається з деякими відмінностями, які впроваджувалися впродовж десятків років місцевими мешканцями. У ці дні, з 24 по 25 грудня, бажаючі взяти участь чоловіки розділяються на дві групи, вдягаються у військову форму різних кольорів, та йдуть колядувати, зупиняючи при цьому вантажівки. З огляду на війну передивилися деякі нюанси та перевірять військове вбрання учасників, аби на ньому не було ніяких натяків на радянську армію. Та й далекобійників вирішили не лякати…

— З цього питання в Орлівці ми провели громадські слухання, — повідомив міський голова Ігор Плехов. – Оскільки через село Орлівка проходить траса М-15 і рух нею великовантажного транспорту став інтенсивнішим, ми попросили колядників не зупиняти машини і не співати для далекобійників колядки. Тим більше, що проїжджі, які не в курсі місцевих подій, завжди шоковані і маскою Мошу, і наполегливими хлопцями у військових формах. Діти погодилися з тим, що колядувати на трасі цього року не варто. Також знайшли розуміння і у питанні дотримання комендантської години.

Варто зазначити, що обряд Мошу починається в Орлівці ввечері 24 грудня, коли дві колядуючі групи зустрічаються у старому центрі села, після чого розбігаються вулицями – колядувати у кожному будинку. Це триває всю ніч до ранку. Приблизно до дев’ятої години Мошу зустрічаються у сучасному центрі села, де й проходить головне дійство.

— Оскільки нині в Україні з 23:00 до 5 години ранку діє комендантська година, хлопці погодилися з тим, що вночі колядувати не варто, — розповідає подробиці староста села Михайло Кіронакі. – Домовилися, що 24 грудня колядувати розпочнуть з 12:00 та завершать до 22:00 години. Вже вранці 25 грудня всі учасники обряду на чолі з Мошою продовжать свято з 8:00 – і далі за традицією.

Уважно буде розглянуто питання форми учасників обряду. Як відомо, за традицією одна група колядників одягається у чорну морську форму, інша – у камуфляж. Ця форма, яка залишалася у хлопців після термінової служби в армії, зберігалася у шафах роками – спеціально для святкування Різдва. Деякі хлопці використовують зразки форми ще радянських часів і на такі деталі ніхто ніколи не звертав уваги. Цього року перед святом всю форму буде перевірено – щоб не було шевронів та інших нашивок із символікою країни-агресора.

— Коли ми обговорювали, як проводитимемо свято, думки були різні, але знайшли спільне рішення. Ми вважаємо, що свято обов’язково треба провести: традиція не повинна перериватись навіть у період воєнного стану, — каже Михайло Кіронакі.

Зазначимо, що минулого року відділ культури вперше спробував додати до традиційного святкування Різдва в Орлівці фестиваль «Florile Dalbe». У село Орлівка з’їхалися фольклорно-обрядові колективи всіх сіл Ренійської громади та міста Рені, які виступили просто неба відразу після завершення обряду Мошу. Але якщо спочатку глядачі ще були, то на завершення фестивалю більшість людей уже розійшлася. Традиція є традицією: в Орлівці після обряду сім’ї поспішають додому, бо на обід приходять у гості куми, і треба їх зустрічати (або піти у гості).

За словами начальника відділу культури Антоніни Асаржі, цього року «Florile Dalbe» не поєднують зі святом орловчан:

— Ми дійшли висновку, що святкування Різдва в Орлівці має залишитися своєрідним і унікальним, нічого додавати не треба, — сказала Антоніна Петрівна.

Додамо, у липні 2022 року Міністерство культури та інформаційної політики розширило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України на 21 новий елемент. У цьому вся переліку тепер і Різдвяний обряд «Мошу» (обряд чоловічої коляди).

“Внесені до Національного списку елементи нематеріальної культурної спадщини репрезентують практично всю Україну. І це дуже важливо, оскільки свідчить про незламність української культури та її життєздатність, незважаючи на всі спроби російського агресора знищити нашу ідентичність”, – зазначив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Наукове пояснення обряду Мошу дав в ексклюзивному інтерв’ю виданню “Рені-Одеса” автору цих рядків історик, етнолог, антрополог, професор кафедри археології та етнології ОНУ ім. Мечникова Олександр Прігарін.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x