Біля 70% аварій на Одещині сталися через одночасне включення споживачами електроприладів і перевантаження мереж

0 коментарів 12636 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Біля 70% аварій в Одеській області сталися через одночасне включення споживачами електроприладів і перевантаження мереж. Про це повідомили в компанії ДТЕК Одеські електромережі.


Зазначається, що після серії ракетних ударів росії ситуація в українській енергосистемі залишається складною. Через значний енергодефіцит по всій країні щоденно відбуваються відключення світла. Однак після того, як світло знову вмикається, жителі Одеси та Одеської області починають масово включати електроприлади. Це перевантажує мережі в 2-2,5 рази і в 70% випадків призводить до аварій. Аби уникнути цього, енергетики закликають мешканців Одещини вмикати електроприлади по черзі.

“Електромережі проєктуються та будуються на певну потужність споживання електроенергії, яку вони можуть витримувати. Наприклад, при проєктуванні мереж, які живлять житлову забудову, фахівці застосовують певні коефіцієнти. Один із них називається коефіцієнтом одночасності, що відповідає державним нормам проєктування інфраструктури електромереж та дорівнює 0,4. Тобто, лише 40% споживачів можуть одночасно використовувати свою дозволену потужність. Однак під час застосування екстрених чи стабілізаційних відключень, коли світло вмикається, мешканці будинків одночасно починають використовувати всі електроприлади – пральні машини, електроплити, бойлери та інше. Через це електромережа перевантажується на 100%, а іноді навіть до 200%”, – підкреслюють у ДТЕК.

Незважаючи на резервний запас потужності, біля 70% аварій трапляється саме через перенавантаження електромереж клієнтами. Тривалість ремонту і відновлення електропостачання вже залежать від масштабів пошкоджень енергообладнання і може займати від декількох годин до доби.

“В наш контакт-центр часто звертаються клієнти зі скаргами на відсутність світла по плановим та екстреним відключенням довше за 4 години. Коли ми починаємо розбиратися з цими ситуаціями, то виявляється, що в більшості випадків світла нема через аварію. Закінчилося відключення, до будинку знову було подано напругу, мешканці одночасно включили всі прилади і мережа не витримала. З початку масованих атак на об’єкти енергетики ми ліквідували понад 3,8 тисяч таких аварій на електромережах по всій Одеській області. Ми просимо клієнтів бути свідомими і після відключень вмикати прилади по черзі, аби знизити ризики аварій”, − наголошують енергетики.

Аби мінімізувати ризики настання аварій необхідно:

  • Коли у вашому будинку обмежили електропостачання, вимкніть з мережі всі енергоємні прилади та вимикачі в кімнатах, де немає людей.
  • Коли світло з’явилось − одночасно не вмикайте всі енергоємні прилади. Зачекайте щонайменше 15 хвилин після повернення світла. Далі по черзі вмикайте спершу один енергоємний прилад, а інший – після того, як скористалися та відключили попередній.

“Ми розуміємо, що в умовах регулярних відключень світла, щойно воно з’явилось, хочеться зробити все якнайшвидше. Однак, якщо не дотримуватись порад, – через аварії світла не буде ще довше”, – попередили у ДТЕК.

Біля 70% аварій на Одещині сталися через одночасне включення споживачами електроприладів і перевантаження мереж

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x