Вперше в історії українці завоювали Нобелівську премію миру

3 коментаря 20439 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Лауреатом Нобелівської премії миру 2022 року стала українська правозахисна організація “Центр Громадянських свобод”. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням Нобелівський комітет у Twitter.


“Лауреати #NobelPeacePrize представляють громадянське суспільство у своїх країнах. Вони протягом багатьох років просували право критикувати владу і захищати основні права громадян. Вони доклали видатних зусиль для документування військових злочинів, порушень прав людини та зловживання владою. Разом вони демонструють значення громадянського суспільства для миру і демократії”, – йдеться в повідомленні.

Як відомо, “Центр громадянських свобод” заснований в 2007 році. Своєю місією вони називають становлення прав людини, демократії та солідарності в Україні та регіоні ОБСЄ для утвердження людської гідності.

В “Центрі громадянських свобод” раді, що отримали Нобелівську премію миру. Про це повідомила голова організації Олександра Матвійчук.

“Весь мій 20 річний досвід боротьби за свободу та права людини переконливо говорить, що звичайні люди мають набагато більший вплив, ніж вони собі думають. Масова мобілізація звичайних людей у різних країнах світу та їхній спільний голос можуть змінити світову історію швидше, ніж інтервенція ООН. Я рада, що очолюваний мною Центр громадянських свобод отримав сьогодні Нобелівську премію разом із нашими друзями та партнерами із “Меморіалу” та “Вясни”, – зазначила вона.

Додамо, що вищезазначені органіцації-лауріати – російська та білоруська.

Також вона наголосила, що “зараз говорять армії, тому що раніше голоси правозахисників у нашому регіоні не було чути”. Вона переконана, що для того, аби ми могли жити в світі, де правила визначає не той, хто має більший військовий потенціал, а верховенство права, такий стан речей має бути змінений.

Матвійчук також закликала ООН та держави-учасниці провести реформу міжнародного миру та безпеки, щоб створити гарантії безпеки для країн світу.

“Для всіх країн та їхніх громадян незалежно від їхньої участі чи неучасті у військових блоках чи військової потужності. Росія має бути виключена із Ради безпеки ООН за систематичні порушення статуту ООН. ООН та держави-учасниці мають вирішити проблему “прогалини у відповідальності” та забезпечити шанс на справедливість сотням тисяч жертв воєнних злочинів“, – наголосила вона.

Вона переконана, що без цього стійкий мир у регіоні неможливий.

“Потрібно створити міжнародний трибунал та притягнути Путіна, Лукашенко та інших воєнних злочинців до відповідальності”, – додала вона.

Підкреслимо, згідно з волею шведського винахідника Альфреда Нобеля, премія миру повинна присуджуватися тому, хто “внесе найбільший, або кращий внесок у дружні відносини між націями; у скасуванні, або скороченні існуючих армій і в проведення, або агітацію мирних з’їздів”.

guest

3 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Анонимно
Анонимно
1 год назад

Это они права человека защищали на майдане! !! Герои!!!!! А денег много дали??

рубль
рубль
1 год назад

Не знаю, я хюй сасало – ниуя не дали… Либералы!:((((((

Геннадий Труханов
Геннадий Труханов
1 год назад

Ну ты настоящий русский, рубль! А я, ето, почетный караул собираю, Катю-Z охранять – пойдешь? Не пойдешь – бендеровец! 🙂 😉

3
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x