Комунальники Кілії пояснили, що містянам робити з опалим листям

2 коментаря 30699 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Мешканці Кілії в соціальних мережах обурюються з приводу великої кількості опалого листя, спалювання якого заборонене Законом. “Куди нам його дівати, – комунальники кучі вивозити не хочуть, за їхню наявність біля двору погрожують штрафом, спалювати їх не можна – знову ж таки штраф”, – жаліються містяни. “Бессарабія INFORM” запитала про це в директора комунального підприємства “Добрбут” Ігоря Чакір. 


Зазначимо, згідно з чинним законодавством, дійсно спалювати суху рослинність ЗАБОРОНЕНО. Адміністративна відповідальність: статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності, або її залишків передбачено накладення штрафу: громадянам від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн); посадовим особам − від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн).

Шкода від таких кострів варта штрафів, оскільки під час активного спалювання рослинних залишків з димом, що виділяється при згорянні, у повітря вивільняється отруйна суміш, до складу якої входять пил, окисиди азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Саме вони, як правило, стають причиною першіння в горлі та кашлю. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензпірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і різноманітне сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Щодо вивезення листя комунальниками:

Частина кілійців впевнена, що працівники “Добробуту” ПОВИННІ вивозити листя разом з іншим сміттям, яке підбирають в абонентів один раз на тиждень. Але у відповідному договорі зазначено, що виконавець послуги після сплати має забирати лише 40 кілограмів сміття, зібраного у ємність або мішок, з одного домоволодіння. Директор КП зазначив: “Якщо листя буде зібране в мішки, а вага не перевищуватиме дозволену, звичайно, ми його заберемо. Але ми зіткнулись з тим, що наших робітників змушують збирати з узбіччя насипи листя в приватному секторі, влаштовуючи при цьому на відмову скандали. В таких випадках ми рекомендуємо їм перечитати договір“.

Проте послугу “Добробуту” – вивезення ГАЗОНом відходів, в тому числі, опалого листя – можна замовити окремо – абсолютно офіційно і просто. Вартість замовлення автомобілю складає – 382.50, з вантажниками – 382.50. Для цього потрібно звернутися на підприємство за адресою: вул.Миру, 83 з понеділка по п’ятницю з 8 до 17 годин.

Зазначимо, що є варіанти використання опалого листя з користю. Ділимося деякими з них:

Листя можна перетворити на компост.

Перегнилі листя, змішані з грунтом, вважаються найкращим природним добривом, як для садових, так і для кімнатних рослин. Для того, щоб приготувати компост, необхідно подрібнити опале листя і помістити його у компостер. Дно ящика рекомендується встелити товстими гілками, на які укладається шар торфу або садової землі. Наступним шаром використовують подрібнене листя і його знову засипають шаром грунту. Час від часу вміст ящика слід поливати водою. Також можна просто перекопати ділянку землі, щоб листя опинилося під шаром землі.

Забезпечити зимівлю квітам

Сухим листям можна вкривати такі багаторічні рослини як троянди, гортензії або хризантеми. Такий «плед з листя» допоможе квітам пережити зиму, а до весни стане доречним добривом. Цибулини квітів також вимагають утеплення для того, щоб вже ранньою весною прикрасити сад яскравими бутонами.

Сформувати теплі грядки

Ранній урожай вимагає спеціального утеплення, вберігає грунт від суворих морозів. Опале листя слід помістити в заздалегідь підготовлену траншею, після чого необхідно накрити його шаром подрібненої трави і полити водою. На початку весни осів шар листя слід посипати землею і вкрити грядки тепличної плівкою. Коли грунт прогріється першими променями ще зимового сонця, в теплі грядки можна вже висаджувати розсаду.

Створити будиночки для їжаків

Під час прибирання саду, залиште невелику частину листя під парканом або в далеких куточках саду. Саме в таких місцях живуть їжаки, які люблять зимувати в теплому осінньому листі.

Додамо, також на підприємстві нагадали, що для вивезення побутових відходів з приватного сектору необхідно укласти договір. Вартість послуги – 57,50 на місяць.

Реквізити для оплати:
КП КМР «Добробут-Кілія»
ЄДРПОУ 44374428
Розрахункові рахунки:
UA97 305299 00000 2600 7014906635 в АТ КБ «ПРИВАТ БАНК»
UA54 380805 0000 0000 2600 1759518 в АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК»
Призначення платежу:за вивезення ТВП, адреса та ПІпоБ людини, яка мешкає за данною адресою.

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
рубль
рубль
1 год назад

И это все советы – грандиозные:)))) смех! Ну, разве что – для ? ёжиков. Однако, отлично научился получать гигакалории, из этих самых – листочков! Только требуется уразуметь , как все подготовить и всех делов! А, вот рогулье-в силу своей природной тупости, умеет производить – только навоз и компост:)))) тьФу! Мрази – бендерастные!

рубль
рубль
1 год назад

Вот мы знаем как в сухих листьях по-рюсски ебахаца вприсядку! Только листьев на нашей говнородине пидуруССкой нету – одни шишки да иголки:((((((

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x