Кілія зустріне 2704-річчя ходою з прапором, патріотичним ярмарком, спортивними змаганнями і активним відпочинком – програма Дня міста

2 коментаря 84294 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Трохи більше тижня залишилось до Дня заснування найстарішого міста України – Кілії, якому 15 жовтня виповниться поважні 2704 роки. Звичайно, з огляду на війну святкування не буде пишним, але організатори доклали зусиль для того, щоб воно було максимально різноманітним, урочистим і… корисним для країни. Про те, як це буде, розповість “Бессарабія INFORM”.


Цього року День міста припадає на суботу, 15 жовтня. Чому саме так: в книзі відомого місцевого історика Бориса Райнова “Історія Кілії” зазначено, що раніше існувала традиція проведення в місті великого ярмарку “Покровського”, який відбувався щоосені з 14 до 21 жовтня. Точна дата залежала від погодних умов та готовності збору врожаю. Тому, коли в 2018 році підняли питання точного віку Кілії та дня її заснування, цьому факту віддали повагу.

Поважний вік Кілії – трохи історії.

Те, що Кілія – найстаріше місто України – факт, визнаний Кабінетом Міністрів. Це намагаються спростувати представники міст, які також позиціонують себе найдревнішими, але безпідставно, тому що древність Кілії затверджена Постановою найвищого органу виконавчої влади нашої Держави. Там зазначено, що місто засновано в сьомому столітті до нашої ери, проте конкретної дати не вказано. Тому її у 2018 році визначила рішенням сесії Кілійська міська рада. Для цього влада попосила причетних до вивчення історії рідного краю містян знайти офіційні підтвердження, які можуть обґрунтувати той чи інший вік Кілії. До обговорення запросили громадськість.

Найбільш обґрунтованою та змістовною визнали розповідь директору місцевого краєзнавчого музею Віктора Ченуші. За його версією, Кілію засновали Парфенії – виходці зі Спарти у 682 році до н.е. Повний доклад з доказами можна прочитати за посиланням. 

Яким буде свято 2704-річчя, “БІ” запитала у очільника Кілійської громади Вячеслава Чернявського.

Мер зазначив, що найкращі свята у Кілії ще попереду, а зараз День заснування вирішили зробити скромним та таким, що принесе користь країні.

“Зараз в країні велика біда. Ми прийняли рішення, що ті зусилля, які ми могли би витратити на пишне святкування Дня міста, краще направити на підтримку наших воїнів, на Перемогу нашої Неньки! Тому День міста буде простим. Ми помолимося за Кілію і Україну, проведемо урочисту частину, пронесемо великий прапор України центром міста, повболіваємо за наших футболістів та організуємо невеличкі цікаві локації. До того ж, міська рада звернулася до всіх закладів освіти міста з проханням долучитися до ярмарку, гроші з проведення якого підуть на ЗСУ”, – прокоментував мер.

Програма свята:

  • З 8.30 до 9.50 в Храмах різних конфесій міста відбудеться спільна молитва за місто;
  • В 10.00 в Сквері Прапору розпочнеться коротка урочиста програма, де виступить голова громади і пройде невеличка церемонія нагородження;
  • Після завершення урочистостей орієнтовно з 10.20 звідти рушить колона з двадцятиметровим прапором України до стадіону “Дунаєць”.
  • На стадіоні пролунає Гімн України, який розпочне футбольний турнір серед дитячих команд;
  • З 16.00 до 19.00 в Сквері Прапору розпочнеться благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ від закладів освіти. Там можна буде купити смаколики, сувеніри ручної роботи, а також взяти участь в безпрограшній лотереї.
  • З 16.00 до 19.00 в Сквері Прапору можна буде взяти участь в акціях “Розмалюй місто”, “Побажання місту”.
  • В той же час відбудеться виставка робіт художниці Валерії Левенцової;
  • Будуть встановлені зона відпочинку, зона “Free time” (знаряддя для дитячих ігор), і фотозона “Книга”.

Головне зображення новини – Alex Sallo

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Житель Килии
Житель Килии
1 год назад

Верните праздник назад когда он был, когда было тепло и обратно верните ему лета(года).

Житель Килии
Житель Килии
1 год назад

Да, заранее выпить – не грех 😉

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x