ФСБ готує держпереворот в Молдові – The Washington Post

0 коментарів 17685 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Російська ФСБ готує держпереворот в Молдові з метою скинути прозахідний режим чинної президентки Майї Санду. Для цього десятки мільйонів доларів вивели з деяких найбільших державних компаній Росії, щоб розвивати мережу молдавських політиків і переорієнтувати країну на Москву. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на конфіденційні матеріали, отримані українською розвідкою.


Зазначається, що російські спецслужби намагаються розхитати ситуацію у Молдові, використавши невдоволення населення ростом цін на енергоносії. У цьому їм має допомогти проросійський політик Ілан Шор, проти якого міністерство фінансів США днями запровадило санкції.

“35-річний Ілан Шор, якого Федеральна служба безпеки Росії називає “молодим”, є провідною фігурою в спробах Кремля підірвати цю колишню радянську республіку. Документи та інтерв’ю свідчать, що ФСБ вивела десятки мільйонів доларів з деяких найбільших державних компаній Росії, щоб розвивати мережу молдавських політиків і переорієнтувати країну на Москву”, – пише The Washington Post.

Зазначається, що наприкінці вересня близький соратник Шора отримав керівний контроль над двома основними проросійськими телеканалами Молдови, що дало йому важливу платформу для просування орієнтованого на Москву порядку денного.

“Крім того, перехоплені комунікації показують, що ФСБ відправила групу російських політтехнологів консультувати партію Шора. І, згідно з документами, ФСБ контролювала угоду, в якій російський олігарх придбав один із головних активів Шора, щоб захистити його від влади Молдови”, – пише The Post.

За даними видання, партію Шора мали позиціонувати як партію “конкретної дії”, популістську “в прямому сенсі цього слова” – партію, яка “змінює життя людей на краще”. Однак сам Шор заперечує, що отримував підтримку з Москви, зокрема зі сторони спецслужб, і звинувачує прозахідний нахил уряду Молдови в наближенні країни до “економічного колапсу”.

“Молдова, яка разом з Україною отримала статус кандидата в ЄС у червні, є особливо вразливою до російського тиску через її майже 100-відсоткову залежність від російського газу. Більш ніж п’ятикратне підвищення цін на газ цього року сильно вдарило по 2,5-мільйонному населенню країни, а рахунки за електроенергію тепер становлять понад 60 відсотків від середньостатистичних витрат на життя молдаванина”, – пише видання і додає, що цим намагається скористатись Росія, щоб повернути країну під свій контроль.

Зокрема, зазначається, що протягом останніх двох тижнів протестувальники, яких підтримує Шор, почали використовувати все більш агресивну тактику, і в міру того, як енергетична криза в Молдові посилюється, у Кишиневі та західних столицях зростає тривога.

Документи, проаналізовані The Washington Post, свідчать, що донедавна основним агентом ФСБ у Молдові була Соціалістична партія на чолі з Ігорем Додоном, який був промосковським президентом Молдови з 2016 по 2020 рік. Однак стратегія Соціалістичної партії дала поганий ефект у 2020 році, коли населення Молдови відкинуло Додона після того, як він потрапив у серію корупційних скандалів. В одному таємно записаному відео, яке просочилося в 2019 році, Додон зізнався, що отримував фінансування від Кремля, зокрема від “Газпрому”, і сказав, що йому потрібно від 800 000 до 1 мільйона доларів на місяць для покриття “поточних витрат” його партії.

Тепер у Молдові Додона звинувачують у державній зраді, незаконному збагаченні, корупції та незаконному фінансуванні партії. А жителі Молдови 15 листопада 2020 року проголосували за нового президента країни – колишнього економіста Світового банку Маю Санду.

Зазначається, що Москва швидко активізувала пошуки політичної заміни Додону. Шор, який прийшов у політику з минулого, керуючи великим молдовським банком і мережею магазинів безмитної торгівлі разом з комерційним аеропортом Молдови, розглядався соціологами, які працювали на ФСБ, як щось на кшталт шоумена-популіста, але таким, яким можна маніпулювати.

“Він досяг перших успіхів у 2015 році, коли його обрали мером молдовського міста Орхей. Але через два роки його визнали винним у розкраданні 1 мільярда доларів з банківської системи Молдови – пограбуванні 2014 року, в результаті якого дефіцит бюджету молдавського уряду становив 8 відсотків валового внутрішнього продукту. Шор залишався мером, поки він оскаржив вирок, але в 2019 році виїхав з країни до Ізраїлю, заперечуючи звинувачення в банківській крадіжці, яку він назвав політично мотивованою. Він продовжував керувати партією з вигнання, і вона посіла третє місце на парламентських виборах 2021 року, набравши 5,7% голосів”, – пише видання.

Водночас видання нагадує, що міністерство фінансів США 26 жовтня запровадило санкції проти кількох російських та молдовських організацій і осіб, включно з Шором. Йому інкримінується “координація дій з представниками інших олігархів, щоб створити політичні заворушення в Молдові”, і “робота з московськими організаціями, щоб підірвати прагнення Молдови приєднатися до Європейського Союзу”.

Нагадаємо, вчора біглий молдавський олігарх та екс-лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк несподівано дав інтерв’ю молдавським ЗМІ та заявив про повернення у політику.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x