Пожежі охопили ще більші площі в плавнях біля Вилкового – згоріли 240 га очерету, який сподівались заготовити місцеві мешканці. Підозрюють свідомий підпал

0 коментарів 56403 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні вранці “Бессарабія INFORM” писала про пожежу, яка сталася вчора вдень на території Дунайського біосферного заповідника, де згоріло 3000 кв.м. площі з дикою рослинністю та очеретом. Інформацію про неї надали рятувальники, які змогли дістатися до осередку і ліквідувати загоряння. Але “БІ” стало відомо, що в цей самий день, пізніше, на території ДБЗ у тих же Стенцівсько-Жебриянівських плавнях виникла ще одна, набагато серйозніших масштабів пожежа, до осередку якої рятувальні підрозділи не мали змоги дістатися через специфічну болотисту місцевість. В результаті, вигоріло 240 га заповідної площі, здебільшого – очерету, який сподівались цієї осені заготовити місцеві мешканці, у яких з початком війни і так майже не залишилось джерел для заробітку.


Як повідомив “БІ” директор Дунайського біосферного заповіднику Олександр Волошкевич, осередок пожежі вглибині плавнів (ближче до села Ліски Кілійської громади), які є недоступними для роботи пожежної техніки, виявив інспектор охорони ДБЗ. Пожежа там почалась в ніч з 29 на 30 вересня і продовжувалась на протязі всієї минулої ночі і до полудня наступного дня.

Станом на 12 годину ранку 30 вересня пожежа пройшла по плавневій території загальною площею 240 гектарів. Пообіді її інтенсивність зменшилась, але окремі осередки займання все ще зберігались і залишались недоступними для гасіння.

За підрахунками спеціалістів ДБЗ, обсяг спричинених збитків станом на зараз оцінюється приблизно у майже 367 тисяч гривень.

Адміністрація заповідника вважає, що причиною займань стали свідомі підпали. За оперативною інформацією, наданою працівниками очеретяно-заготівельної організації, яка веде свою діяльність у місті  Вилкове, в місцях, де розпочалась пожежа, була помічена невідома особа на мопеді.

Занепокоєні природозахисники сьогодні звернулися до поліції, адже такі надзвичайні події не лише шкодять екології заповідної частини Дельти Дунаю, а й несуть в собі загрозу для місцевих жителів. Полум’я часто впритул наближається до помешкань, адміністративних будівель, туристичних локацій і спричиняє неабияку шкоду підприємницькій діяльності

“Слід особливо зазначити, що такі пожежі необхідно розцінювати як значний виклик і давати їм відповідну оцінку. В умовах воєнного стану і військової агресії рф проти України в регіоні має місце складна соціально-економічна ситуація. Майже відсутнє промислове рибальство, яке тільки на території ДБЗ давало роботу більше 600 рибалкам. Повністю відсутня туристична діяльність. Ще зберігається можливість для зимової заготівлі очерету, яка створює численні робочі місця, є джерелом заробітку для багатьох людей і додатковими надходження для місцевих бюджетів. Вже за масштабами пожежі в Стенцівсько-Жебриянівських плавнях ми констатуємо, що згорають в тому числі великі масивиі очерету, які заготівельники могли б викошувати, починаючи з середини листопада 2022 року”, – констатує директор ДБЗ Олександр Волошкевич.

Адміністрація ДБЗ просить правоохоронні органи вжити невідкладних заходів задля встановлення осіб, причетних до виникнення пожежі в Стенцівсько-Жебриянівських плавнях і притягнення їх до відповідальності згідно законодавства.

Керівництво заповідника, пожежники і поліція також просять громадян повідомляти будь-яку інформацію з можливими причинами пожеж, які вони зафіксували на території заповідної зони.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x