Так ось ви які, “дракони”: Rewilding Ukraine показав “прототипа” народної творчості, який водиться в Дельті Дунаю

0 коментарів 26676 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Громадська організація Rewilding Ukraine оприлюднила рідкісну світлину тритона звичайного. Тритон – це тварина, яка відноситься до класу земноводні, підкласу безпанцирні, загону хвостаті земноводні. Опубліковане екологами фото і справді рідкісне, адже ці тварини цураються людської уваги і загалом дуже маленькі: як мізинчик на жіночій руці. А ще вони зовні дуже схожі на персонажів народної творчості – драконів. 


“Якщо ви задаєтеся питанням, звідки у народній творчості взялися дракони, лише подивіться на цього малюка звичайного тритона, і вам все стане зрозумілим”, – пишуть в своєму повідомленні спеціалісти Rewilding Ukraine.

Цей найпоширеніший вид тритонів можно побачити як у дельті Дунаю, так і у інших регіонах України та Європи. В житті цього незвичного і симпатичного представника фауни дуже багато цікавинок. Наприклад, самці в шлюбний період одягають особливе «вбрання» – більш яскраве, з голубуватими плямами. На спині в них виростає гребінь, а між пальцями задніх кінцівок – перетинки. Працьовита самка відкладає близько 150 ікринок, але (увага!) – кожну на окремий листочок водної рослини, в який вона загортає ікринку.

Цікаво, що тритони змінюють своє тіло в залежності від місця мешкання. Їх личинки живуть у воді і мають зовнішні зябра (як на фотографії). Дорослі особини мешкають на суші, тож втрачають зябра і «відрощують» собі легені.

Екологи розповіли ще про одну незвичайну особливість цих мініатюрних земноводних. Серед них зустрічаються дуже цікаві форми – личинки, які здатні розмножуватися.

“Це як дитина, яка сама може народжувати малюків!”, – пояснюють спеціалісти з екології.

Не зважаючи на свій невеличкий розмір, ці малюки є хижаками – харчуються різною живою дрібнотою, як-от маленькі комахи, гусінь, личинки, тощо.

Слід також зазначити, що слово «тритон» зустрічається ще у сиву давнину, у давніх греків, які дали таке ім’я сину Посейдона, який мешкав у золотому палаці на дні моря. Тобто можно сміливо припустити, що схожі на актуальних тритонів істоти жили ще тисячі років тому і що у наших сучасних маленьких “дракончиків” дуже древній “родовід”.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x