Forbes підрахували, скільки можуть коштувати знищені російські літаки в Криму

1 коментар 18198 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


9 серпня на аеродромі «Саки» поблизу селища Новофедорівка в Криму відбулася серія вибухів. Різні джерела повідомляють, що було знищено від 8 до 24 одиниць російської авіатехніки – переважно винищувачів та розвідників.


“Forbes” порахував їх вартість залежно від кількості та класифікації.

На аеродромі «Саки», що за 20 км від Євпаторії, базується 43-й окремий морський штурмовий авіаполк Чорноморського флоту і, ймовірно, звідси завдають ударів по півдню України.

За кілька годин до вибухів американська компанія Planet Labs опублікувала супутникові знімки аеродрому – на них видно, що поблизу летовища стояло понад 20 літаків. Переважно винищувачі Су-30СМ та розвідники Су-24МР, один важкий військово-транспортний Іл-76 та декілька гелікоптерів, коментує спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Спираючись на різні джерела, Forbes підрахував, що перед вибухами на аеродромі розміщувалась авіатехніка вартістю $650 млн – $850 млн.

Україна офіційно не підтвердила, що ЗСУ причетні до вибухів. У Росії говорять, що їх причина – недбальство та займання складів з авіаційними боєприпасами. Ця версія викликає сумніви, бо на перших відео з місця та на супутникових фото видно, що поблизу летовища майже одночасно пролунало кілька вибухів, відстань між якими близько 750 метрів.

Серед інших версій – удар із РСЗВ HIMARS ракетою ATACMS з дальністю до 300 кілометрів (офіційно в Україну не постачалися), удар українською протикорабельною ракетою «Нептун» або американською Harpoon, атака з БПЛА або диверсія. Жодна з версій поки не підтверджена фактами.

На знімках після вибуху видно значну кількість знищеної та пошкодженої техніки, руйнувань зазнали складські будівлі. При цьому в Росії у день вибуху повідомляли, що літаки залишились неушкодженими.

Forbes оцінює приблизну вартість російських військових літаків (в деяких випадках можуть бути обставини, які значно впливають на ціну окремих одиниць):

  • Су-30СМ – $50 млн
  • Су-24МР – $6 млн
  • Іл-76 – $86 млн.

Підрахунки згідно даних різних джерел

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні до українців 10 серпня сказав, що Росія втратила на аеродромі «Саки» 9 військових літаків. Аналогічну кількість наводять українські розслідувачі «Схем». Які саме літаки було знищено – не уточнюється. Якщо припускати, що всі дев’ять втрачених літаків були дешевшими Су-24МР, то загальна сума втрат Росії – приблизно $55 млн, а якщо дорожчими Су-30СМ – $450 млн.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) та The New York Times пишуть, що на аеродромі згоріли щонайменше вісім російських літаків «на десятки мільйонів доларів», не згадуючи які саме.

Проєкт розвідки з відкритих джерел UA Weapons Tracker підрахував, що на аеродромі в Новофедорівці було знищено щонайменше 11 літаків – п’ять винищувачів Су-30СМ та шість ударно-розвідувальних літаків Су-24МР. У такому разі вибухи в Новофедорівці коштували Росії приблизно $300 млн. Розвідники припускають, що зруйнованої авіатехніки може бути більше – імовірно, окрім підтверджених 11, було знищено ще чотири літаки, але поки це не доведено.

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm стверджує, що супутникові знімки не показують усіх наслідків удару. За даними їхніх джерел із Криму, втрати авіатехніки росіян після удару складають: вісім Су-27, чотири Су-30СМ, п’ять Су-24, шість Мі-8 та один Іл-20 на загальну суму приблизно $380 млн.

Як зазначив науковий співробітник Азіатського інституту Гріффіта та колишній пілот ВПС Австралії Пітер Лейтон після вивчення супутникових знімків Planet Lab аеродрому «Саки» до і після вибухів, кількість знищених літаків вказує на те, що вівторок, 9 серпня, став одним із найбільш руйнівних днів для російської військової авіації за понад сім десятиліть, включно з радянською епохою.

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Дима
Дима
1 год назад

Кажуть, що на росії сьогодні відзначають 110 років Військово-повітряних сил. Ще у вівторок почали святкувати.. Ахахахахх!!

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x