Дякуємо, що читаєте нас українською💪

В Одеській області на полях випробували інноваційний сорбент для протидії посухам

0 коментарів 8343 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Цьогоріч українські агровиробники з Півдня отримали можливість безкоштовно випробувати інноваційний продукт для меліорації земель та протидії посухам — сорбент EF Polymer. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на “Kurkul.com”.


Повідомляється, що сорбент надали фермерам регіону у межах проєкту “Згуртовані громади”, який реалізує Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID АГРО. Досліджували ефективність препарату на демо-полях пшениці, ячменю та картоплі у Херсонській та Одеській областях.

Загалом сорбент EF Polymer становить собою продукт, виготовлений з органічних відходів, таких як шкірки фруктів. Завдяки гідрогелевій консистенції він зберігає у ґрунті вологу, поступово вивільняючи її рослині. Таким чином сорбент дозволяє скоротити використання води на 40%.

Результати дослідів на Одещині з використанням такого сорбенту виявились наступними. На полях села Хлібодарське було проведено дослід із вирощування ярого ячменю на неполивних землях. Результати показали значні покращення показників структури врожаю: кількість колосків збільшилась на 24 шт./м2, вага надземної маси — 27 г/м2, висота рослин — на 1,2 см.

Фактична врожайність ячменю після збирання з використанням сорбенту становила 3 т/га, тоді як без сорбенту — 2,85 т/га. Додатковий дохід на 1 га склав 883,5 грн або майже $21,5.

У цій же місцевості досліджували і вплив сорбенту на яру пшеницю. Дослід проводився на неполивних землях. Тут використання сорбенту дозволило збільшити кількість колосків на 8 шт./м2, вагу надземної маси — 7 г/м2, висоту рослин — на 0,5 см. Фактична врожайність пшениці з використанням сорбенту становила 1,64 т/га, тоді як без сорбенту — 1,56 т/га. Додатковий дохід на 1 га становив 531 грн або $13.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x