Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Ціни на пальне, зарплата вчителів, податки та відстрочка від мобілізації: що зміниться для українців з вересня

0 коментарів 30645 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Починаючи з учорашнього дня, 1 вересня, українців очікують значні зміни. Найбільше вони стосуватимуться податкових нововведень: громадяни платитимуть вищі податки, а також збільшаться рахунки за комунальні послуги. Також зміни будуть у послугах “Укрзалізниці” та “Укрпошти”, у виплатах для ВПО, а учнів чекають деякі новації у школі. Найголовніше для вас зібрала “Бессарабія INFORM”.


Почнемо з пального. Згідно із ухваленим в липні законопроєктом, з вересня 2024 року мали зрости акцизи на різні види автомобільного пального. На даний момент документ все ще не підписаний Президентом України. Але як тільки це станеться, ціни одразу зміняться. Хоча ухвалення закону подавали як один зі кроків із наближення українського законодавства до європейського, уряд не приховує, що очікує збільшення доходів бюджету від підвищення акцизів на пальне. За розрахунками уряду, підвищені акцизи вже до кінця цього року мають принести в бюджет додатково 13 млрд грн. Додамо, що зростання мало бути поетапним, аж до 2028 року. І за прогнозами НБУ, до кінця року ціни на пальне можуть зрости на 9%.

Отже, на першому етапі, з 1 вересня, акцизи мали зрости таким чином:

  • на бензин — з 213,5 до 242,6 євро за тисячу літрів (+13,6%);
  • на дизельне пальне — з 139,5 до 177,6 євро за тисячу літрів (+27,3%);
  • на автогаз — з 52 до 165 євро за тисячу літрів (+217,3%);
  • на альтернативне моторне паливо — зі 162 до 184,08 євро за тисячу літрів (+13,6%).

Зростання акцизів означатиме також і ріст цін на АЗС, – за різними підрахунками, на 1,5-2 грн за літр бензину і дизпалива. Для автогазу подорожчання може становити 5-6 грн.

Щодо податків. Уряд також розробив та подав до парламенту проєкти законів, що передбачають підвищення інших податків, зокрема, і військового збору – як для фізичних осіб, так і для певних бізнесів. А конкретно, фінансовий комітет підтримав оновлену версію урядового закону про підвищення податків. Відомо, що в законопроєкті ставка військового збору для фізичних осіб зросте з 1,5% до 5%. Також очікуються зміни, які торкнуться ФОПів I, II та III груп:

  • для ФОПів I та II групи військовий збір може бути встановлений у розмірі 10% від мінімальної зарплати.
  • підприємцям, які працюють за III групою єдиного податку, планують запровадити військовий збір у розмірі 1%.

Додамо, що міністр фінансів Сергій Марченко пояснює, що запровадження нових податкових заходів необхідне для підвищення зборів, які підуть на потреби безпеки та оборони України. Лише обговорення одного із запропонованих урядом податків – 15% військового збору на першу реєстрацію легкових авто – вже призвело до суттєвого зростання попиту на машини. Якщо це підвищення таки буде схвалено, автодилери прогнозують зростання цін на авто, і, відповідно, падіння продажів.

Весь запропонований міністерством фінансів комплекс податкових змін має принести до бюджету додаткові 140 млрд грн до кінця року. Як зазначають аналітики в “BBC New Україна”, пошуком коштів, яких бракує в бюджеті, пояснюється і рішення уряду про припинення деяких виплат на підтримку внутрішньо переміщених осіб.

Зокрема, з 1 вересня цього року українці більше не отримуватимуть виплати за програмою “Прихисток”, завдяки якій впродовж двох років можна було отримати компенсацію у 450 грн на місяць за витрати на розміщення одного переселенця у своїй домівці. Самі ВПО проживали в помешканнях безкоштовно. Програма “Прихисток” була спільною ініціативою Товариства Червоного Хреста України та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. В уряді кажуть, що основною причиною припинення виплат за програмою “Прихисток” стало виснаження фінансових ресурсів, що надходили від міжнародних партнерів, зокрема від УВКБ ООН, які забезпечували фінансування проєкту.

При цьому, як заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Роман Усенко, програма довела свою ефективність. А тому, щойно уряд знайде фінансування, її відновлять.

Тільки ми знайдемо кошти, тоді буде можливе відновлення таких компенсацій. Поки що серпень – це останній місяць, на який ми маємо кошти по компенсаціях“, – заявляв представник уряду.

Водночас у серпні завершувалася ще одна програма – з виплат ВПО допомоги на житло. У Мінсоцполітики зазначили, що програму буде подовжено ще на пів року – до лютого 2025. Відповідну постанову уряд ухвалив в останній робочий день літа – 30 серпня. Така допомога виплачується щомісяця на кожного члена сім’ї ВПО з вразливих категорій українців. Наразі таку допомогу отримують понад 1,2 млн українців, які через війну змушені були залишити свої домівки, повідомили в уряді. Відтак, для тих ВПО,у яких в серпні 2024 року мав завершитись період виплат допомоги на проживання, ці виплати будуть автоматично продовжені.

Разом із тим, зазначили в Мінсоцполітики, “аби перевірити, що ці родини і далі відповідають нормам діючої постанови (чи порядку отримання виплат), держава через управління соціального захисту протягом місяця перевірить, чи не змінився суттєво фінансово-майновий стан цих родин”.

Крім того, виплат позбавлять і деяких із переселенців. Йдеться про ВПО, які показали, що можуть робити дорогі покупки. З 1 вересня виплати вони вже не отримуватимуть. Зокрема, виплати ВПО скасують, якщо вони:

  • купили житло (земельну ділянку, будинок або квартиру на суму 100 тис. грн і більше), за одним винятком: якщо це помешкання отримали від держави;
  • придбали авто віком до 5 років (за винятком машин для людей з інвалідністю та купівлі автомобілів волонтерами для ЗСУ);
  • мають депозит в банку на понад 100 тис. грн;
  • купили дорогоцінні метали або валюту на суму 100 тис. грн і більше;
  • є власниками житла поза зоною бойових дій, площа якого становить понад 13,65 кв.м на одного члена сім’ї;
  • перебувають на повному державному забезпеченні у психоневрологічному інтернаті, дитячому будинку або оселі для літніх людей.

Крім того, не отримуватимуть виплати і ВПО, які повернулися в домівки, з яких евакуювалися раніше, або перебувають за ґратами. Виплат також позбавлять тих, хто понад 30 днів перебуває за кордоном.

Винятком можуть бути такі ситуації:

  • відрядження;
  • стажування;
  • догляд за хворою дитиною;
  • лікування.

Втім, рішення соціальних органів про припинення виплат ВПО можна оскаржити. Можна також подавати прохання про відновлення соціальних виплат.

Інші ВПО, які вже отримували допомогу від держави, – 3 тис. грн для дітей та інвалідів, 2 тис. грн для інших – і надалі її отримуватимуть. Ці виплати уряд подовжив ще на пів року. За словами віцепрем’єрки Ірини Верещук, такі виплати отримують близько 1,5 млн українців. Вона також особливо підкреслила, що ніхто не може позбавити виплат ВПО, чиї діти не навчатимуться в очному режимі з 1 вересня.

Торкнуться зміни у вересні й українських школярів. Новий навчальний рік в українських школах розпочнеться з 2 вересня. Більш того, лише нещодавно через складну ситуацію в енергосистемі в деяких регіонах обговорювали можливість того, щоб розпочати навчання раніше, але зрештою уряд рекомендував розпочати навчання як завжди, у вересні.

Отже, новий навчальний рік 2024-2025 триватиме до 30 червня. В цих часових рамках педагогічні ради кожної школи мають право самостійно визначати структуру та тривалість навчання. І кілька нововведень очікують учнів молодших та старших класів. Зокрема, наповнюваність початкових класів у державних та комунальних школах тепер не може перевищувати 24 учні.

У невеликих класах вчителі матимуть більше можливостей приділити увагу кожному учню, що сприятиме кращому засвоєнню матеріалу, пояснили в міністерстві освіти. Для решти класів максимальна кількість учнів залишається незмінною – це 30 дітей.

Проте для тих, хто вчиться дистанційно під час воєнного стану, наповнюваність класів може перевищувати цю кількість. Діти ВПО, як і раніше, можуть навчатися дистанційно, навіть якщо там, де вони живуть, є можливість очного навчання.

Для 5-9 класів навчальне навантаження відтепер базуватиметься на мінімальній кількості годин, а не на рекомендованій, як було раніше. У Міносвіти вважають, що це дозволить школам краще адаптувати навчальні плани відповідно до потреб учнів і бути гнучкішими. За рішенням педагогічної ради школи час можна буде “резервувати”, перерозподіляти між різними предметами або інтегрувати кілька курсів в один.

Для учнів 5-9 класів також є нові рекомендації МОН щодо оцінювання успіхів не лише за 12-бальною шкалою, але й у “Свідоцтві досягнень”, де міститимуться не лише бали, але й словесні оцінки умінь та навичок учнів. Наприклад, “Потребує уваги й допомоги”, “Демонструє помітний прогрес”, “Має значні успіхи”.

Для учнів 10-11 класів відбудуться зміни у програмі курсу “Захист України”, – замість щотижневих занять запроваджується навчання раз на місяць у форміаті тренінгу на цілий день. На цих заняттях старшокласників вчитимуть як надати медичну допомогу, керувати дроном, протидіяти ІПСО та дотримуватися інформаційної безпеки, а також ознайомлять із основами національної безпеки.

Крім того, з вересня в українських школах розпочнуть роботу офіцери служби освітньої безпеки (СОБ). Як повідомили в МВС, вони будуть забезпечувати правопорядок у школах, патрулювати територію і запобігати правопорушенням. А також контролювати пропускний режим, щоб запобігти доступу сторонніх осіб або підозрілих предметів, які можуть загрожувати безпеці дітей. За оцінками уряду, цього року в Україні навчатимуться близько 300 тисяч школярів.

Щодо вчителів, то, як зазначили у виданні “Економіка 24”, з початком нового навчального року вчителі в Україні сподіваються на підвищення заробітної плати, однак перспективи покращення залишаються невизначеними. Основною причиною цього є те, що 70% державного бюджету наразі спрямовуються на оборону, що значно ускладнює можливість збільшення зарплат у секторі освіти.

Нині заробітна плата вчителів виглядає наступним чином:

  • молодий вчитель без стажу роботи отримує найнижчий посадовий оклад – 5 699 гривень.
  • вчитель першої категорії має основну зарплату у розмірі 6 567 гривень, а з урахуванням надбавок – загальна сума досягає 12 906 гривень.
  • вчитель вищої категорії в середньому заробляє 7 001 гривню, з доплатами та надбавками його дохід становить близько 13 759 гривень.
  • директор школи отримує в середньому 16 102 гривні.

Згідно з останньою інформацією, Міністерство освіти розробило концепцію підвищення заробітної плати. В оновленому законі про освіту передбачається підвищення окладів до рівня трьох мінімальних заробітних плат. Однак це підвищення може відбутися не раніше 2025 року, і лише за умов збільшення освітньої субвенції.

Транспортні зміни. З 1 вересня цього року старий сайт “Укрзалізниці”, розроблений у 2017 році, де можна було зарезервувати та придбати квитки, припинить свою роботу. Його функції перейдуть до нового порталу та мобільного додатку “Укрзалізниці”. Й хоча доступ до старого ресурсу залишиться, але з нього автоматично буде відкриватися нова версія. В “Укрзалізниці” також продовжують розробку нових тарифів на пасажирські перевезення.

Одна із пропозицій передбачає щорічне підвищення базових тарифів з урахуванням інфляції. Інший варіант — встановлювати вартість квитка залежно від популярності рейсів та часу доби. Додамо, що останнє підвищення цін на залізничні квитки було у грудні 2023 року, коли вартість проїзду поїздом зросла від 3% до 72%. Але це не зменшило пасажиропотік, – за даними “Укрзалізниці”, за першу половину цього року потягами скористалися понад 13 млн пасажирів, що на 23% більше, ніж торік. А у червні були зафіксовані рекордні показники із понад 100 тисячами пасажирів на добу.

Соціальні виплати. Згідно з даними, оприлюдненими в “Економіка 24”, з 1 вересня українці продовжать отримувати субсидії для оплати житлових та комунальних послуг, включаючи абонентське обслуговування, а також для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного пального. Крім того, доступні грошові виплати на управління багатоквартирними будинками. Додамо, що у вересні також передбачені субсидії на поводження з побутовими відходами.

Субсидії також покривають витрати на постачання та розподіл наступних комунальних послуг:

  • природний газ,
  • електроенергія,
  • тепло,
  • гаряча вода,
  • централізоване водопостачання та водовідведення.

Комунальна сфера життя. У вересні практично усі тарифи на комунальні послуги для населення не зазнають змін. Підвищений у червні тариф на електрику залишиться на рівні 4,32 грн за кВт-год. За даними від “BBC New Україна”, вартість газу для населення від державної компанії “Нафтогаз”, який постачає газ 98% домогосподарств, також залишиться незмінною на рівні 7,96 грн за куб.

Завдяки рішенню уряду від 23 серпня про подовження дії газового ПСО (спеціальних обов’язків) з 1 вересня і до кінця опалювального сезону збережеться ціна на газ і для виробників тепла. Тариф на газ для таких цілей становить 7,42 грн за куб. Подорожчати може лише вода та водовідведення, адже тарифи на них встановлює місцева влада. Утім, за попередніми даними, на вересень у великих містах тарифи на воду мають залишитися без змін.

Наприклад, як підрахували енергетики, для користувачів зарядних систем типу “екофлоу” кінцева вартість кВт-години становить близько 14-15 грн, якщо врахувати, скільки заряджається подібна станція, і скільки вона може забезпечувати потім автономне живлення (і це без урахування витрат на ремонт такої техніки). Електрика з генераторів, які працюють на пальному, є найдорожчою – близько 20 грн за кВт-год (і це ще до підняття акцизів на пальне).

Не менш важлими для певної категорії населення українців є зміни, які стосуються теми тютюнових виробів. Зокрема, з 1 вересня певні види нікотиновмісних продуктів для орального застосування, наприклад, нікотинові подушечки або “паучі”, обкладатимуться акцизом.

Відтепер усі вони – імпортовані чи вироблені в Україні – повинні мати акцизну марку. Виняток зробили лише для продуктів, які містять нікотин, але допомагають кинути палити, і внесені до національного реєстру ліків, – наприклад, нікотиновий пластир чи жуйка.

Водночас, залишки нікотиновмісних виробів, які раніше були ввезені в Україну та не мають акцизних марок, можна продавати ще до 1 жовтня 2024 року. Вважають, що нікотинові подушечки набувають популярності в Україні і створюють конкуренцію електронним сигаретам. На відміну від сигарет, вони не містять смолистих речовин, а тому їхні виробники часто подають цю продукцію як більш безпечну. Однак вони містять шкідливий нікотин, а тому їх заборонено продавати особам, молодшим за 18 років.

Коли у січні цього року депутати ухвалили відповідний закон, голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев заявляв, що “виокремлення та оподаткування нової категорії групи підакцизних товарів (так званих нікотинових подушечок “паучів”)” має принести додаткові 300 млн грн у бюджет.

У липні в Україні вже набула чинності заборона на рекламу електронних пристроїв для куріння та продаж е-сигарет і рідин до них з ароматичними та смаковими добавками.

З 1 вересня українці, які переоформлюють закордонний паспорт, матимуть змогу скористатися оновленою послугою його доставки через сайт “Укрпошти”. Відповідну угоду між “Укрпоштою” та МЗС підписали наприкінці серпня.

Для того, щоб скористатися сервісом, треба буде використовувати електронну марку з QR-кодом, а також сплатити за послугу в особистому кабінеті на сайті державного поштового оператора.

Єдина ціна доставки у будь-яку країну світу становитиме 6 доларів та 10 гривень ПДВ. Як зазначають в “Укрпошті”, наразі ціна такої експрес послуги складає від 70 до 100+ доларів залежно від країни. Коли паспорт виготовлять на території України, “Укрпошта” забезпечить його швидку доставку на адресу закордонної дипломатичної установи в країні, де замовляли документ, для подальшої видачі заявнику.

Це робиться тому, що згідно з законодавством України при отриманні паспорта необхідна подвійна верифікація. Надалі планується забезпечити доставку на адресу отримувача“, – пояснили в “Укрпошті”.

Ще один важливий момент: наприкінці серпня Верховна Рада проголосувала за новий законопроєкт. Згідно з новим законодавством, право на відстрочку від військової служби втратять наступні категорії осіб:

  • студенти та аспіранти, які навчаються заочно або вечірньо, а також ті, хто здобуває другу чи третю вищу освіту.
  • багатодітні чоловіки, що мають заборгованість по аліментах.
  • особи, які доглядають за чоловіком або дружиною з інвалідністю III групи.
  • батьки-одинаки, якщо мати не позбавлена батьківських прав, не є померлою або зниклою безвісти, та не відбуває покарання.
  • чоловіки, які доглядають за особами з інвалідністю I та II групи, при відсутності інших працездатних членів родини.
  • особи, що працюють на підприємствах та в організаціях Міністерства оборони.
  • особи зі статусом “обмежено придатний”, через скасування цієї категорії.
  • чоловіки, які за результатами повторної військово-лікарської комісії були визнані здоровими. Ті, хто має свідоцтва про інвалідність I та II групи, видані після 24 лютого 2022 року, повинні пройти медогляд повторно.

Наостанок зазначимо, що в останній день вересня Україна перейде до стандарту CRS (Common Reporting Standard) в обміні фінансовою інформацією з іншими країнами. Він поширюється на 123 країни-учасниці, які автоматично обмінюються фінансовою та податковою інформацією, аби боротися із ухилянням від сплати податків через офшори.

Обмін даними поширюватиметься на податкових резидентів України, які мають активи за кордоном, а також на нерезидентів України, які мають активи в Україні. Те, чи потрапить та чи інша особа під цей обмін, залежить від того, наприклад, коли вона відкрила банківський рахунок – до чи після приєднання України до угоди червень 2023 року), або чи перевищує він 1 млн доларів. Тож, як зазначають оглядачі, це навряд чи стосуватиметься 99% українців, які отримали статус тимчасового захисту за кордоном через війну.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x