Дякуємо, що читаєте нас українською💪

“Це було нереально”: в Кілійській громаді очно розпочне роботу майже 100% навчальних закладів

1 коментар 31536 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Останній день літа доходить кінця, і вже з понеділка школярі Кілійської громади повернуться за парти. Буквально – за парти, що було під великою загрозою через зміни у законодавстві, які заборонили укриття за правилом двох стін, котрими користувалися майже усі місцеві школи та садочки. Лише за два місяці літа було потрібно зробити у школах та дитячих садочках повноцінні сховища. З цією задачею місцеве керівництво, на щастя, впоратися змогло. Остаточне рішення було прийнято лише вчора. Деталі повідомить “Бессарабія INFORM”. 


Варто зазначити, кілька днів тому за коментарем ми зверталися й до голови Кілійської громади Вячеслава Чернявського, й до голови освіти Сергія Мергута. Занепокоєне “Чекаємо рішення від ДСНС” та жодних подробиць. І от, нарешті, позитивна відповідь по понад 90% закладів освіти, навіть тим, які не приймали дітей з самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

"Це було нереально": в Кілійській громаді очно розпочне роботу майже 100% навчальних закладів

“Не буду приховувати, це було дуже складно. Я б навіть сказав, нереально. Ми мали передбачити укриття, які відповідають новим вимогам, й у дуже кроткі терміни. Самостійно, без додаткового фінансування. Тільки я, голова відділу освіти Сергій Мергут та колективи закладів знають, що відбувалося, і чого це коштувало. Ми і підлоги в приміщеннях поглиблювали, і стіни переробляли. Шукали будь-які шляхи. І в результаті – воно того варте. Запускаємо в роботу абсолютну більшість закладів, чому я особисто безмежно радий”, – нарешті прокоментував ситуацію очільник громади Вячеслав Чернявський.

Мер додав, що на всі витрати, як і планувалося, було витрачено 1,5 мільйони гривень, які громада планувала використати на закупівлю модульних укриттів, використання для освітньої сфери яких теж було заборонено законом. За ці кошти загалом було придбано матеріали, адже роботи виконували колективи закладів та комунальні підприємства Кілійської міської ради.

За деталями “БІ” звернулася до очільника освіти Кілійської громади Сергія Мергута.

"Це було нереально": в Кілійській громаді очно розпочне роботу майже 100% навчальних закладів

“Починаємо освітній процес з 2 вересня майже повним складом!, – з полегшенням констатував головний освітянин. – По всім закладам освіти ми готові. По деяких закладах уклали договори на оренду приміщень, які підходять під укриття, по деяких – знайшли можливість облаштувати власні за усіма вимогами. Приємно зазначити, що поновлюють роботу навіть заклади, які не працюівали. Такі як “Берізка” в місті Кілія. Змогли там знайти рішення щодо розмежування укриття, яке було, облаштували його, і готові також працювати. ДНЗ Сонечко на Омарбії. На жаль, там не почнеться робота з 2 вересня, але там завершуються роботи, які триватимуть десь до 1 жовтня, а далі – освітній процес буде відновлено. Третя школа уклала угоду з лікарнею, буде використовувати одне з підвальних приміщень їхньої власності. Тож працюємо!”, – зазначив Сергій Мергут.

Не поновлювали роботу лише Кілійської школи№5, адже там повна безвихідь з облаштування укриття, й діти давно навчаються в інших закладах, організовано підвіз.

Також він висловився з приводу того, чому було докладено тільки зусиль навіть в, здається, безвихідних ситуаціях.

“Освітній процесс очний – це найкращий процес. Жодна дистанційна форма, індивідуальна не можуть його замінити. І треба, щоб діти навчалися. Дякуючи нашим захисникам, маємо всі можливості розпочати навчальний рік. Адміністрація закладів, колективи готові виконувати свої обов’язки!”, – підсумував він.

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Леонід
Леонід
13 дней назад

Всім причетним до виконання робіт з облаштування укриттів у школах ВЕЛИКЕ ДЯКУЮ!
Тепер мої внуки будуть отримувати повноцінні знання, а не ерзаци.

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x