Третя світова: вже так чи все ще ні

0 коментарів 25758 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Частина світових еліт вважає, що ще трохи підтримки Україні, і це спровокує «Третю світову» (окупанти погрожують ядерною зброю), інша частина вважає, що «Третя світова» вже йде, а далі може бути тільки погіршення (якщо світ не підтримає Україну і не надасть їй допомогу). Що думаєте ви? Далі спеціально для “Бессарабії INFORM” об’єктивні дані щодо ситуації і суб’єктивні бачення автора – заслуженого журналіста України Сергія Осолодкіна. 


Коли «цар» загарбників приймав рішення про напад на Україну, то (я переконаний) не думав про такий результат. Чому? Логіка. Жодна людина, яка починає якусь справу, не думає, що вона програє, тим більше, коли справа йде про війну. Відверто скажу, не уявляю, що повинна відчувати людина, яка розв’язує кровавий терор проти мирної країни, яка є найближчим сусідом, з якою не тільки загальний кордон у 2 295 кілометрів, а й якісь спільні коріння, яку колись називали «братським народом». Так само не уявляю, яким маніяком треба бути, аби віддати наказ вбивати мирних людей. Втім, не будемо вникати у посили хворого мозку нелюдини – це за межами людського розуміння. Поговоримо про те, як це сприймає світ.

Думаю, що приймаючи рішення щодо «триденної переможної кампанії по денацифікації України», «пу» не мав уявлення про реалії. Його хвора уява малювала: хліб-сіль на рушнику, парад по Хрещатику, мінімальний спротив на заході і через місяць він на східних кордонах Європи, а далі – переможна хода її країнами: Польща, Балтія, Румунія тощо. Якби все в Україні сталося так, як мріялось, то Європа впала б швидше, ніж це можна уявити. Вигадка? Ні! Аналіз. Європа не тільки не готова до війни (морально), а їй немає чим воювати (матеріально). НАТО? Ще більша ілюзія, яка існує тільки на папері («потужна машина», якої немає).

«Пу» зруйнував два міфи: росія – друга армія світу, НАТО – готовий захистити свої членів.

Що Україна?

Через тиждень стало зрозуміло – план захоплення Києва за 3 дні провалився. Якщо на півдні за перші 12–15 годин ворог просунувся без будь-яких боїв до правого берегу Дніпра і без жодного пострілу зайшов у Херсон (кілька постілів у районі Антонівського мосту), то якби не зупинився, на ранок був б у Миколаєві. Ці 12–15 годин перепочинку, а ще неймовірні організаційні здібності Голови ОДА Миколаївської області Кима, який на відміну від «доблесних» керівників Херсонської області нікуди не побіг – переломили все. Кордон між Херсонською та Миколаївською областями став лінією фронту.

Що ж Європа?

Європа завмерла у шоці. Там не знали, як себе поводити. Що робити. Як реагувати. Що буде далі: росія дійде до кордонів України і зупиниться, чи… Поки там «висловлювали» стурбованість, в Україні почалися процеси, які ще належить проаналізувати і відповісти: що насправді відбувалося у ті кілька перших діб. А далі почалися жахливі речі – країна почала воювати. Україна почала захищатися, опановувати ситуацію, перебудовуватися, приймати рішення, тоді як в середині країни у бік західних кордонів невпинно йшов потік біженців. Європа не встигла отямитися, як на її територіях опинилося кілька мільйонів біженців, які хочуть їсти, пити, сходити до вбиральні, десь спати.

Ще не опанував себе від шоку з біженцями, Європа пережила другий – Україна почала відчайдушну воювати з «другою армією світу» волаючи: «ДОПОМОЖІТЬ», дайте бодай щось, що стріляє. В якому реальному стані була армія України можемо тільки припускати (правди у найближчий роки не дізнаємося). Але, оглядаючи відомі факти – у керівництві спеціальних служб України й до тепер виявляють зрадників, які весь цей час працювали на ворогів, то можемо тільки уявити, що там було у перші дні війни?!

Що ж Європа?

Через місяць там оговталися і зрозуміли: потік біженців – накрив, але – не втопив. Поступово з біженцями розібралися (дехто провів непогане літо, особливо у тих країнах, які надали безплатне проживання у готелях на узбережжях морів). Вже в літку 22-гого Європа розуміла: якщо «пу» «проковтне» Україну, то він не зупиниться. Саме тоді Європа і Америка почали допомагати Україні, яка вже восени зробила неймовірне – звільнила Харківщину та Херсонщину на правому березі Дніпра. А потім щось «зламалося»: з листопада 2022 року ситуація стала погіршуватися, а восени 23-го все завмерло. З того часу сторони ведуть позиційні бої: «повзаючи» вперед-назад в межах 10–20 км, звітуючи про «успіхи». Хтось подумав, що допомоги нам занадто і перекрив «кисень». Якби восени 22-гого Україна не зупинилася, то навесні 23-го була б на зовнішніх кордонах на Сході і у степах Криму…

Що ж Європа?

Навесні 24-го Європа (про це не говорить вголос) визнала – вона не готова до будь-яких військових дій. У неї немає ані кому, ані чим воювати. Вигадки? Аналітика. Всі Європейські країни (самі по собі) не здатні вести бойові дії більше 10–12 годин, а деякі – більше як 10–15 хвилин. Про ведення війни у повітрі (дрони, ракети, бомби) не йдеться взагалі. Під величезним питанням дії армій країн НАТО. Як виявилося там ніхто не знає, що реально робити: що заводити, куди їхати, що піднімати у повітря, де та сама кнопка «пуск».

Станом на весну 24-го єдина країна у Європі, яка знає, що таке війна не на штабних картах, а у реальному житті – Україна. «Стратегія військових дій» яку намалювали колись собі «глобальні стратегі» у Пентагоні – нікчемна. У відповідь на те, коли Україна говорить: дайте те, що необхідно для ведення реальної боротьби з ворогом на реальному полі бою, – «стратеги» відкривають плани, а там такого немає! Вони ніколи не «прописували», що ворог стріляє не по скупченню військ, а щодня вбиває десятки мирних громадян, стріляючи по мирних містах, руйнуючи об’єкти інфраструктури. У їхніх директивах такого не записано. Отже немає? Є! Аби це зрозуміти, декомусь довелося пережити обстріли у Києві чи Одесі.

Що ж Європа?

Не готова воювати і з точки зору озброєння. «Дайте нам, – просять українці, – ми реально воюємо замість вас». «Ні, не дамо, адже нам не буде, чим захищатися, якщо щось станеться». Панове, ви за два роки війни в Україні так і не зрозуміли, що якщо «пу» буде просуватися у ваш бік, то ваших 10 комплексів ППО на всю вашу країну не вистачить, а для нас це життєво важливо? Якщо ви не дасте нам те, чим ми боронимо себе і вас зараз, то завтра воно вам не буде потрібно.

І хоча сьогодні в Україні нашими військовими ліквідовано основний бойовий потенціал росії, Європа й досі неспроможна воювати з нею. На третьому році війни проти Україні «пу» втратив стільки техніки, скільки ніколи не було і не буде у ряді країн ЄС (за деякими категоріями втрати більші, ніж є у всіх європейських країн разом узятих).

Втрати окупантів

Наведу дві версії – від Генерального штабу ЗСУ та дані, які були верифіковані і ґрунтуються на фото чи відео підтвердженнях: танки – 7 429/3 000 од.; ББМ – 14 281/6 279; ствольна артилерія – 12 340/1 209; РСЗВ – 1 058/373; ППО – 783/455; авіація – 349/109; вертольоти – 325/137; автотранспорт – 16 618/3 253; спецтехніка – 2027/500.

Потенціал росії: танки – 3500; ББМ – 8600; ствольна артилерія – 5300; РСЗВ – 1300. Завдяки високій інтенсивності бойових дій ця кількість не має приросту: її ВПК працює на компенсацію втрат, а не на накопичення.

Європейський мілітарний потенціал

У 2014 році (після вторгнення росії в Україну) Німеччина екстрено провела аудит Бундесверу, результат жахнув – армія повністю небоєздатна: техніка вимагає ремонту, підготовка військовослужбовців бажає кращого. У 2022 році всі європейські країни провели аналогічний аудит, результат той самий: збройні сил не готові до бойових дій. З сотень одиниць техніки того чи іншого класу лише десятки боєздатні, загальної кількості наявної (навіть у найбільших і найбільш боєздатних армій, які регулярно входять до ТОП) не вистачить на те, аби утримати на своїх кордонах «пу» протягом не те що днів, а кількох годин.

Німеччина (її армія вважалася однією з найбільш боєздатних армій у Європі): танки – 300; ББМ – 2800; ствольна артилерія – 300; РСЗВ – 50 (все приблизно).

Сумарно танковий потенціал Німеччини, Англії, Франції – менше 1000, тоді як в Україні росія вже втратила близько 7,5 тисяч і має у строю 3,5!

З артилерією ситуація ще гірша. У Англії – 200 систем, у Німеччині – 300, у Франції – 100. Це ніщо порівняно з тим що є в росії, і тим, що вона може виробляти щомісячно – сотні одиниць. Потенціал російського ВПК – відправка в зону бойових дій у 5–6 разів більший, ніж є на озброєнні Франції.

Висновки експертів: «Співвідношення потенціалу та критичний дисбаланс у можливостях країн НАТО акумулювати ресурс демонструють, що за цілеспрямованого удару росії по одній із країн ЄС утримати глибокий прорив європейська коаліція неспроможна. А те, що в Україні російські війська втратили більше половини свого потенціалу – це саме те, що рятує європейців від незавидної долі».

Що думають про ситуацію у Європі?

Девід Кемерон, Міністр закордонних справ Великобританії: «Нам потрібно зайняти жорсткішу позицію… Якщо незаконне вторгнення Путіна чомусь нас навчить, то це має бути усвідомлення того, що робити занадто мало і занадто пізно – стимулює агресора… я бачу дуже багато прикладів, коли цей урок не було засвоєно… Ми також повинні швидко встановити 2,5% [витрати на оборону] як новий орієнтир для всіх союзників НАТО».

Здаєтеся в останні тижні «прокинулися» навіть ті, хто завжди був занадто «стурбований»: Німеччина купить три установки HIMARS у США для України.

Борис Пісторіус, міністр оборони Німеччини:  «У співпраці з американцями ми придбаємо для України три пускові установки HIMARS. Вони надійдуть зі складу збройних сил США і будуть оплачені нами».

Виявилося, що не вистачає всього не тільки для відстоювання інтересів всієї спільноти у всій Європі одразу, а навіть для так званого «локального конфлікту» (як говорять у деяких країнах) на ширині лінії фронту всього лише у 1000 кілометрів, про що говорити якби «пу» почав воювати на території ЄС?

Neue Zürcher Zeitung (Німеччина):  «В даний час у світі спостерігається нестача не тільки пускових установок Patriot, а й ракет для них. Геополітична ситуація спонукала світовий попит. Україна та Ізраїль потребують постачання ракет для оборони. Різні країни, особливо у Європі, хочуть поповнити свої арсенали. Нарешті американці зараз перевіряють, чи зможуть вони встановити систему Patriot на свій флот».

А тепер яка ваша думка щодо «третьої світової»? Якщо вся Європа, США, Канада, Китай, Японія, Туреччина, ряд країн Сходу прямо або опосередковано втягнуті у війну, яку розв’язав «пу», то, що це? Якщо бойові дії відбуваються виключно на території України, якщо гинуть тільки її громадяни, але у події втягнуті десятки країни на всіх континентах, то це вже війна, чи це тільки посилки до неї? Що ще повинно статися, аби всі вже остаточно зрозуміли, що «третя світова» триває вже понад два роки, і якщо її не завершити на території нашої держави – нашою перемогою, то за 2–3 роки вона прийде у дім кожного, тільки тоді це вже буде війна у якій буть мільйони або мільярди жертв, адже вона йтиме з використанням ядерної зброї, а Земну кулю накриє нескінченний жах смерті – всеземного масштабу. Чи маємо ми право це допустити? Чи маємо все ж зупинити «Абсолютне Зло» зараз, тут, один раз і назавжди?!

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x