Роз’яснення ДПСУ: чи потрібно громадянам, які постійно проживають у прикордонній смузі, отримувати додаткові дозволи на перебування у межах населених пунктів

1 коментар 115965 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Нещодавно голова Ізмаїльської районної державної адміністрації Родіон Абашев провів нараду з питань перебування громадян у прикордонній смузі на території Ізмаїльського району. Як повідомляється на офіційному сайті Ізмаїльської РДА, у нараді взяли участь перший заступник голови РДА Сергій Проданов, заступниця голови РДА Ірина Холостенко та перший заступник начальника, начальник штабу 17-го прикордонного загону імені полковника Олександра Жуковського (м. Ізмаїл) полковник Володимир Галецький.


Учасники наради обговорили нові правила прикордонного режиму, ухвалені постановою Кабінету міністрів України від 7 грудня 2023 року № 1292 «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 27 липня 1998 р. № 1147». Зокрема зміни стосуються порядку надання перепусток і перебування осіб у прикордонній смузі згідно з вимогами воєнного стану. Як сказано в інформації на сайті Ізмаїльської РДА, ці зміни викликали значний суспільний резонанс серед населення Ізмаїльського району.

Але чому місцеві жителі так болісно сприйняли нові правила прикордонного режиму? Що насамперед схвилювало громадян? На ці запитання шукав відповіді власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.

Під час обговорення Володимир Галецький пояснив, що дозвіл на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт чи пропуск у прикордонну смугу надається відповідним органом Державної прикордонної служби на безоплатній основі протягом 10 робочих днів з дня надходження звернення, в якому зазначаються:

1) прізвище, ім’я та по батькові, дата народження, громадянство особи, яка перебуватиме у межах прикордонної смуги, реквізити документа, що посвідчує її особу, місце проживання, засоби зв’язку;

2) вид дозволу та строк дії дозволу;

3) мета та правові підстави для отримання дозволу.

При цьому дозвіл на проживання жителів місцевостей, розташованих у межах прикордонної смуги, надається безстроково, а на перебування працівників підприємств, установ, організацій, розташованих у межах прикордонної смуги – на один рік.

Крім того, було зазначено, що право на в’їзд, перебування і пропуск у прикордонну смугу без дозволу мають у тому числі особи, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги і виконується автомобільним або залізничним транспортом дорогами загального користування державного значення без зупинок. Також постановою уряду визначено, що до прикордонної смуги не включаються населені пункти і місця масового відпочинку населення.

Здавалося б, роз’яснення посадових осіб ДПСУ щодо нових правил прикордонного режиму можна вважати вичерпними. Однак насправді у місцевого населення виникло безліч питань. Невипадково навіть у сухому інформаційному повідомленні Ізмаїльської райдержадміністрації згадується про те, що постанова Кабміну від 7 грудня 2023 року викликала суспільний резонанс. Сам факт такого резонансу свідчить про те, що багато громадян до кінця не зрозуміли, в чому полягають нові норми прикордонного режиму, кого саме вони стосуються і чи супроводжуватимуться додатковими бюрократичними процедурами.

Вивчивши це питання глибше, ми дійшли висновку, що непорозуміння з боку місцевих жителів – це прямий наслідок недостатньої комунікації між Держприкордонслужбою та населенням. Насамперед необхідно враховувати, що офіційна інформація поширюється у вигляді юридичних формулювань, які не цілком зрозумілі пересічним громадянам. Саме це найчастіше викликає різночитання, різні трактування і тлумачення. Наприклад, багатьох мешканців Ізмаїльського району збентежила та обставина, що необхідно отримати дозвіл не лише на в’їзд та перебування, а й на проживання у п’ятикілометровій прикордонній смузі. І хоча у ДПСУ наголосили, що «дозвіл на проживання жителів прикордонних місцевостей надається безстроково», виникли, зокрема, такі питання: які документи слід вважати за дозвіл і що означає «надається»? Чи можна вважати таким дозволом, наприклад, паспорт громадянина України, де вказується місце реєстрації його проживання? І якщо місце проживання громадянина зареєстроване у прикордонній смузі, чи означає це, що йому не потрібно отримувати будь-які додаткові дозволи в органах Держприкордонслужби? Ясних та зрозумілих населенню відповідей на ці запитання досі не пролунало.

Чому такий важливий саме цей момент? Якщо громадянин є власником паспорта у вигляді ID-картки, то на ній не вказано так звану прописку. Відомості про реєстрацію місця проживання людини містяться на електронному чіпі, але їх можна побачити лише за допомогою спеціального обладнання. Тобто якщо співробітники ДПСУ попросять громадянина пред’явити ID-паспорт у «польових умовах» (назвемо це так), то прикордонники не зможуть дізнатися, а громадянин – довести, що його зареєстровано на прикордонній території. Відповідно, у такій ситуації у людини можуть виникнути правові проблеми.

І це лише один приклад тих наслідків, які можуть бути викликані новими правилами прикордонного режиму. Таким чином, питання у будь-якому випадку залишаються…

За відповідями ми звернулися до Контактного центру Держприкордонслужби, але там нас перенаправили до Ізмаїльського прикордонного загону. Зрештою у прикордонному загоні пояснили, що нові правила прикордонного режиму не вимагають від місцевих мешканців отримання додаткових дозволів на проживання у п’ятикілометровій прикордонній смузі. Як сказано у відповідних нормативно-правових документах, «до прикордонної смуги не включаються населені пункти та місця масового відпочинку населення».

Тобто якщо громадяни перебувають у межах своїх населених пунктів, то для них практично нічого не змінюється. У той же час будь-яке перебування в прикордонній зоні за межами населеного пункту (навіть звичайна поїздка на риболовлю) дійсно потребує дозволу від ДПСУ. Те саме стосується і місць масового відпочинку, – незважаючи на те, що вони, як уже було зазначено, не вважаються частиною прикордонної смуги. Справа в тому, що місце масового відпочинку населення має бути визнано таким офіційно. Якщо ж воно не має підтвердженого статусу, то перебування в такому місці також вимагає отримання дозволу шляхом звернення громадянина до територіального органу Держприкордонслужби України.

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Леонід
Леонід
2 месяцев назад

А як щодо поїздок у садово-виноградні товариства, які знаходяться на островах р.Дунай? Це питання дуже хвилює мешканців м.м. Вилкове та Кілії.

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x