Чому насправді на Одещині так поспішають сіяти бавовник?

0 коментарів 20574 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Кліматичні зміни зробили південь України подібним до Аризони – тут уже сіють бавовник і приглядаються до цукрової тростини. У центральних областях нікого не дивують два врожаї картоплі. На півночі вже не потрібне осушення, та все частіше вирощують соняшник. Про це повідомило видання «LIGA.net», передає “Бессарабія INFORM”.


За даними Гідрометцентру, клімат в Україні теплішає швидше, ніж у Європі: тепер середньорічна температура в Києві становить +10,7°C, що навіть трішки вище, ніж у приморській Одесі в 1980-х роках.

Від 14 травня, коли президент Володимир Зеленський підписав Закон “Про поширення сортів бавовнику в Україні”, минуло майже два тижні, як цю культуру посіяли на Одещині. Причина такого поспіху – для визрівання бавовнику необхідно отримати певну кількість тепла. Лише зрілий бавовник підходить для виготовлення вибухівки для ЗСУ, якої зараз дуже не вистачає.

Саме через дефіцит тепла на півдні України в 1950-ті роки провалилася програма з вирощування бавовнику.

“Для нормального визрівання ця культура має отримати в період вегетації не менше 3,6 тисячі градусів активних температур. Але в ті часи було холодніше. І навіть на Херсонщині та в Криму – найпівденніші райони України – бавовник встигав набрати 2,7 тисячі – щонайбільше 3 тисячі градусів. Отримували погану якість і низьку врожайність, що змусило відмовитися від цього напрямку”, – пояснила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x