В Україні може зупинитись переробка соняшника: причина у російських атаках на українську енергоструктуру

0 коментарів 8829 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Українські заводи, які виробляють соняшникову олію, можуть повністю зупинити свою роботу у разі продовження російських обстрілів по енергооб’єктах. Прикладом можуть слугувати весняні атаки цього року на інфраструктуру, які вже призвели до критичного стану енергосистеми України. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на видання Перший український сільськогосподарський кооператив.


Як зазначили фахівці, у квітні цього року Україна експортувала 46 тис. тонн соняшнику, основними покупцями були Румунія і Болгарія.

Соняшника в Україні залишилося дуже мало і на травень-червень ця олійна може бути в певному дефіциті. Однак здорожчання це може не викликати, оскільки на світових ринках падають ціни на рослинні олії: як соєву, так і пальмову”, — розповіли аналітики.

Ще один фактор впливу на ринок — атаки росіян на енергетику. Більшість переробних заводів працюють на електроенергії. Майже всі переробники мають дизельні генератори, але переходити на них недоцільно з огляду на зростання собівартості продукції.

Як зазначили в аналітичному департаменті Кооперативу, у разі продовження російських обстрілів по енергооб’єктах частина заводів може зупинитися через недостатність електроенергії. У критичній ситуації держава буде надавати електроенергію населенню, а не бізнесу.

Однак, за прогнозами аналітиків, на ринку соняшника та рослинних олій переважна кількість чинників буде сприяти зниженню цін.

Наразі валова маржа в переробці генерує або нуль, або дуже невеликий прибуток: близько $10-15 на тонні. Вочевидь, на ринку склалося більше факторів на користь подальшого просідання цін на соняшник. Пік ціни на олійну культуру пройдено ще у січні, якщо враховувати курс валют. Межа, до якої можуть знизитися умовні ціни на соняшник, становить 15,3-15,5 тис. грн/т, хоча цього тижня заводи ще пропонують ціни 16,6 тис. грн/т“, — прогнозують аналітики.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x