Директору ТОВ, який у змові з сільським головою однієї з громад Білгород-Дністровщини заволодів земельною ділянкою, винесли вирок суду

0 коментарів 11610 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Білгород-Дністровський міськрайонний суд 4 квітня поточного року прийняв рішення стосовно директора ТОВ «КОМПАНІЯ СІТІ БУД ГРУП», якого обвинувачували у правопорушеннях у сфері господарської діяльності та підозрювали у змові з Мологівським сільським головою. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM», посилаючись на матеріали справи.


У суді було доведено, що обвинувачений у листопаді 2021 року зустрівся з Мологівським сільським головою. Під час зустрічі, за даними слідства, останній запропонував директору ТОВ спільно заволодіти правами на земельну ділянку на узбережжі Дністровського лиману під виглядом її безоплатної приватизації. Надалі планувалось продати її третій особі.

У ході слідства також встановили, що «покупець» мав особисту зацікавленість у набутті прав на земельну ділянку для потреб розширення бізнесу поруч з територією ПП «РИБОЛОВЕЦЬКИЙ СОЮЗ «УКРРИБЕКСПОРТ». Водночас побоювався бути викритим, а тому разом з сільським головою та обвинуваченим узгодив порядок та етапи заволодіння правами на земельну ділянку.

Протягом листопада 2021 року ─ грудня 2022 року через підлеглих сільського голови була завершена підготовка до вчинення злочину із заволодіння правами на земельну ділянку.

Так, 9 грудня 2021 року було здійснено незаконну реєстрацію права власності на неіснуючий житловий будинок на користь тещі обвинуваченого. Реєстрацію провели на підставі завідомо підроблених документів, зокрема довідки Виконавчого комітету за № 1793 від 17.11.2021, Технічного паспорту від 30.11.2021, складеного від імені ПП «САЛЕНА» на неіснуючий будинок та господарські споруди (1979 рік побудови), що у грудні 2021 року був завантажений до Реєстру будівельної діяльності, та інших.

11 жовтня 2022 було здійснено державну реєстрацію земельної ділянки площею 0,25 га у Державному земельному кадастрі на підставі Технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі на місцевості тещі обвинуваченого для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських споруд (присадибна ділянка). До цієї реєстрації також були внесені завідомо недостовірні відомості щодо наявності житлового будинку та господарських споруд.

Сільський голова, з метою отримання неправомірної вигоди для себе та обвинуваченого, 23 грудня 2022 року підписав рішення Мологівської сільської ради на користь тещі обвинуваченого «Про затвердження технічної документації із землеустрою та передачі земельної ділянки з кадастровим номером 5120882000:01:003:0030 у власність громадянці …» від 23.12.2022 за № 777-VIII.

Обвинувачений при цьому забезпечив надання документів, що містять недостовірні відомості до сільської ради, завдяки яким вдалось втілити у життя обман. Сільський голова, зловживаючи своїм службовим становищем, приховав від постійної депутатської комісії та сесії сільської ради справжні відомості про відсутність у власності жінки, на користь якої здійснювалась неправомірна діяльність, житлового будинку.

На підставі рішення сесії 26 грудня 2022 року було зареєстровано право приватної власності на зазначену земельну ділянку ринковою вартістю 185649,80 грн.

У суді визнали, що сільський голова, діючи за попередньою змовою із обвинуваченим, заволоділи шахрайським шляхом земельною ділянкою територіальної громади, право приватної власності на яку оформлено на користь підконтрольної йому та обвинуваченому іншій особі.

У результаті протиправних дій спільників з комунальної у приватну власність незаконно вибула земельна ділянка вартістю 185649,80 грн, що завдало значну шкоду охоронюваним законом державним інтересам, а саме ─ Мологівській територіальній громаді.

Суд визнав, що директор ТОВ вчинив кримінальне правопорушення, що полягає у придбанні права на майно шляхом обману, вчиненого за попередньою змовою групою осіб. Також судом було встановлено, що фігурант достовірно знав, що земельна ділянка комунальної власності вільна від забудови, а отже не підлягає приватизації у порядку ст. 118 Земельного кодексу України під час дії воєнного стану.

У свою чергу сільський голова одразу узгодив усі етапи втілення у життя спільного злочинного плану із обвинуваченим. Проте на початку квітня 2023 року з’ясувалось, що конфігурація та координати земельної ділянки відрізняються від тих, що бажав «покупець». Тож 29 травня 2023 року обвинувачений, на виконання побажань останнього, повідомив залучених осіб  про необхідність переміщення меж відведеної земельної ділянки таким чином,  щоб на її території опинилось озеро (ставок) площею 0,0718 га, яке цікавило «покупця».

Межі земельної ділянки були погоджені від імені сільського голови та тещі обвинуваченого особами, яких наразі встановити не вдалося.

Після виправлення у вересні 2023 року відомостей у Державному земельному кадастрі обвинувачений з відома сільського голови зв`язався з «покупцем» та повідомив про можливість оформлення купівлі-продажу.

Обвинувачений узгодив із «покупцем» остаточну ціну земельної ділянки із неіснуючим житловим будинком у сумі 12000 дол. США.

Вранці 19 вересня 2023 року обвинувачений разом із тещею, на яку оформили ділянку, прибули до офісу приватного нотаріуса для укладання попереднього договору купівлі-продажу з «покупцем».

Укладання основного договору у строк до 1 січня 2024 року, як то передбачено положеннями п. 9 попереднього договору, не відбулось через вилучення 21 вересня 2023 року правоохоронними органами правоустановчих документів на вказане майно та інших речей.

29 березня 2024 між прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури Одеської обласної прокуратури та підозрюваним було укладено угоду про визнання винуватості.

Тож суд затвердив дану угоду та визнав чоловіка винним у вчиненні ряду кримінальних правопорушень та призначив покарання у виді п`яти років позбавлення волі, з позбавленням права займатися діяльністю з оформлення прав на землю строком на два роки, зі штрафом у розмірі п`яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ─ 85000 гривень, без конфіскації майна.

У залі суду обвинуваченого звільнили від відбування основного покарання, встановивши йому іспитовий термін один рік.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x