Виконком Ренійської міської ради під тиском громадськості вирішив призупинити підвищення тарифів на воду

0 коментарів 67311 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Виконком Ренійської міської ради вирішив призупинити заплановане підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення у місті Рені, тобто на послуги комунального підприємства міськради “Водоканал”. Про це повідомляє власний кореспондент “Бессарабії INFORM” у місті Рені.


Нагадаємо, що нові тарифи мали набути чинності з 1 березня поточного року. Згідно з розрахунками “Водоканалу”, розцінки мають бути встановлені на такому рівні: централізоване водопостачання – 35,58 грн/мᶾ; централізоване водовідведення – 36,63 грн/мᶾ. Зараз в Рені діють тарифи, затверджені рішенням виконкому з 1 березня минулого року (27 грн за кубометр води та 34 грн – за кубометр каналізаційних стоків).

Втім, рішення про чергове підвищення тарифів не було ухвалено. Про це стало відомо під час засідання виконкому Ренійської міськради, яке відбулося 29 лютого цього року. Саме на цьому засіданні керівництво Ренійської територіальної громади мало намір затвердити нові розцінки на воду та послуги каналізації. Але міський голова ТГ Ігор Плєхов передумав підвищувати тарифи з 1 березня.

Цікаво, що інформаційне повідомлення про засідання виконкому, опубліковане на офіційному сайті Ренійської міськради, взагалі нічого не говорить про питання тарифів на воду. Відповідно до цього повідомлення, виконавчий орган громади розглянув проєкт рішення «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 2 серпня 2022 року “Про створення комісії з обстеження об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок збройної агресії російської федерації”, а також “Про утворення постійної комісії з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості, що знаходяться на території населених пунктів Ренійської міської територіальної громади”. Тема тарифів на воду навіть не згадується!

Така «”інформаційна політика” органу місцевого самоврядування залишається загадкою. Тут слід зазначити, що місцева влада, згідно із законом, просто зобов’язана інформувати населення громади про свою діяльність, а тим більше про прийняття офіційних рішень. Якщо повідомлення про намір комунальних підприємств громади змінити розцінки на послуги обов’язково публікуються на сайті міськради, то логічно вимагати, щоб рішення про відміну підвищення тарифів також публікувалися офіційно. Однак у цьому випадку цього не сталося. Таким чином, якщо пересічний мешканець ТГ зайде на сайт міськради, він нічого не дізнається про те, що виконком припинив зростання тарифів “Водоканалу”…

Звідки ж стало відомо про реальний порядок денний засідання виконкому? Про це нам розповіли члени ренійської ініціативної групи, яка виступає проти підвищення тарифів на комунальні послуги, а також прагне розібратися, наскільки обґрунтованою та ефективною є регулярна фінансова підтримка КП “Водоканал” за рахунок місцевого бюджету. Напередодні згаданого засідання виконкому ініціативна група направила до міськради колективне звернення із проханням зберегти тарифи на воду та водовідведення на рівні 2023 року. Більше того, члени ініціативної групи були безпосередньо присутні на засіданні виконкому 29 лютого.

Тимчасове скасування підвищення тарифів на воду можна вважати маленькою перемогою ренійської громадськості, але навіть таке рішення міської влади не задовольнило людей. Ініціативна група також намагається розібратися у бюджетних взаєминах міськради та водопостачального комунального підприємства. Зокрема активісти вивчають рішення та інші документи міськради, на підставі яких «Водоканал» отримує значну фінансову допомогу з бюджету громади. Серед таких рішень – і місцева Програма компенсації різниці у тарифах на послуги централізованого водопостачання та водовідведення на 2023-2025 роки. Разом із програмою діє Порядок відшкодування різниці між розміром економічно обґрунтованих тарифів та розміром діючих тарифів для населення. Ця різниця виплачується з місцевого бюджету водопостачальним комунальним підприємствам Ренійської міськради.

Ініціативна група бажає зрозуміти, чи справді така бюджетна підтримка збиткових КП (у тому числі в селах ТГ) є обґрунтованою, ефективною та прозорою. Простіше кажучи, рядові ренійці нарешті задалися закономірним питанням: куди й навіщо йдуть гроші платників податків?

Окрім цього, ініціативна група має намір щільніше працювати з депутатами міської ради: від народних обранців вимагають активнішої участі в житті громади, і насамперед з метою захисту інтересів місцевого населення, тобто виборців. На її думку, сьогодні депутатський корпус перетворився на слухняну “машину” для “автоматичного” голосування на сесіях міськради, тоді як усі рішення фактично ухвалює апарат виконкому. Люди вважають, що місцевому самоврядуванню у громаді необхідно повернути його справжні функції та повноваження.

Виконком Ренійської міської ради під тиском громадськості вирішив призупинити підвищення тарифів на воду

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x