У Бессарабію прилетіли перші рожеві фламінго

0 коментарів 10854 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


19 березня у Національний природний парк “Тузлівські лимани” прилетіли  рожеві “розвідники” з Півдня, які будуть передавати інформацію своїм щодо можливості гніздування у нацпарку в 2024 році. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на еколога Івана Русєва.


Як розповів співробітник нацпарку, вперше в Україні фламінго (з латинського “фламма” – полум’я) в кількості 570 дорослих птахів у воєнний час 2023 року вирішили прожити з 24 квітня до 31 грудня на Тузлівських лиманах і привести малят. Раніше, у 2017 році, вони вперше в Україні намагалися сформувати колонію у Херсонській області на озері Чурюк неподалік від Криму, але вивели всього 3-х пташенят, і доля їх невідома.

“Вперше птахи – “розвідники” великою зграєю з’явилися у нас у 2021 році. У тому році, коли на основних колоніях фламінго у Туреччині на озері ТУЗ була загибель великої кількості пташенят і дорослих птахів. І ми тоді прогнозували, що вони скоро обов’язково загніздяться у нас. І ось воєнний рік 2023. Вони з’явилися у нашому нацпарку у квітні, а в травні одразу вибрали місце для гніздування на узбережжі лиману Бурнас біля села Базар’янка. Але там гніздування було невдалим: постійно з’являлися дітлахи, вночі браконьєри, багато свійських собак – все це, попри збудовані птахами 270 гнізд, змусило залишити це небезпечне місце”, – зазначив еколог.

Але співробітники “Тузлівських лиманів” вірили, що пернаті обов’язково знайдуть інше місце в нацпарку і виведуть пташенят у цьому році. Так і сталося. В кінці червня 2023 року вони загніздилися в дуже цікавому місці нацпарку – на межі великих Тузлівських лиманів Шагани та Алібей.

І екологам вдалося провести захід по кільцюванню пташенят. В цьому їм допомогли Українське товариство охорони птахів та Український Центр кільцювання птахів. Це великій успіх – “Тузлівські” фламінго під час війни вивели 192 пташенят. Серед дорослих були птахи з кольоровими кільцями з Франції, Туреччини та Іспанії.

Два окільцьованих молодих птаха були зареєстровані на зимівлі в Болгарії та Туреччині.

У Бессарабію прилетіли перші рожеві фламінго

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x