Працівник військкомату з Сарати, затриманий за підробку довідок про непридатність, відбувся смішним штрафом

0 коментарів 28701 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На початку цього року “БІ” повідомила своїм читачам про те, що один з працівників Білгород-Дністровського РТЦК та СП за гроші допомагав військовозобов’язаним чоловікам уникнути мобілізації. Його було затримано під час отримання чергового хабаря співробітниками Державного Бюро Розслідувань. Днями суд прийняв рішення про його подальшу долю. Яке покарання отримав за свої злодіяння військовий, дізнавалась “Бессарабія INFORM”.


З матеріалів справи стає відомо наступне: раніше не судимий інспектор обліку мобілізаційної роботи, уродженець села Михайлівка колишнього Саратського району у березні 2022 року зустрівся з потенційною клієнткою в одному з кафе Сарати. Там він пообіцяв громадянці “повпливати” на уповноважених осіб і на військово-лікарську комісію, щоб визнати двох синів жінки непридатними до військової служби. Свої послуги інспектор оцінив у дві тисячі доларів за кожного чоловіка, тобто у 4000 доларів США за обох.

В наступному місяці, знову ж таки у цьому кафе, відбулась чергова зустріч клієнтки та надавача послуг – жінка принесла 3,5 тисячі доларів задатку (що згідно з офіційним курсу НБУ станом на квітень 2022 року становило 102 375  гривень).

Приблизно у липні 2022 року, вже традиційно у кафе, обвинувачений передав своїй клієнтці два тимчасових посвідчення військовозобов’язаного, згідно з якими два повнолітні сини жінки визнані непридатними до військової служби в мирний час та обмежено придатними у воєнний час. Через невеликий проміжок часу ділок отримав решту обумовленої суми, яка становила ще 20 тисяч гривень.

Але на цьому співпраця “товаришів” не закінчилась. Наприкінці березня 2023 року парочка знову зустрілась – традиційно, у кафе. Темою їхньої зустрічі була можливість визнання повністю непридатним і чоловіка жінки. Такий формат документів військовий оцінив у три тисячі доларів США. Окрім цього, жінці було наказано провести певний курс лікування її чоловіка, аби отримати потрібні документи.

Трохи часу – і вже у квітні 2023 року військовий отримав хабар, раніше обумовлені медичні документи “клієнта” та його військовий квиток для внесення до нього відповідних відомостей.

Надалі, приблизно у травні 2023 року, вже просто перебуваючи біля кафе, в ході особистої зустрічі з жінкою та її чоловіком, обвинувачуваний передав військовий квиток з поміткою про визначення непридатним до військової служби. Трохи згодом відбулось затримання держслужбовця та вручення йому відповідної підозри.

Вже на початку березня цього року між заступником керівника Білгород-Дністровської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону та обвинуваченим було укладено угоду про визнання винуватості згідно вимог ст. 472 КПК України.

На судовому засіданні по справі саратського інспектора військкомату, яке відбулось декілька днів тому, обвинувачений повністю визнав себе винним у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, погодившись з обставинами їх вчинення, викладеними в обвинувальному акті та угоді.

В результаті судом було винесено наступне рішення: затвердити угоду про визнання винуватості, визнати його винуватим у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України, та призначити йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 93 500  гривень. Зазначимо, що тільки з однієї родини військовослужбовець отримав більш ніж у двічі більшу суму.

Окрім цього, на підставі ч. 2 ст. 55 КК України призначити уродженцю Михайлівки додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з виконанням функцій держави, на строк у три роки. Також стягнути з нього на користь держави процесуальні витрати в розмірі 17 038 гривень 80 копійок.

Арешт на майно, накладений ухвалами слідчого судді Київського районного суду міста Одеси від 24 січня 2024 року, скасували.

Цікавий момент: під час прийняття рішення суд взяв до уваги той факт, що обвинувачуваний був раніше не судимим та є пенсіонером по інвалідності ІІ групи.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x