Шокуючий факт: держава виплатила 430 мільйонів гривень винагороди суддям, які не здійснювали правосуддя чи взагалі є колаборантами

0 коментарів 11286 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Численні порушення виявили під час аудиту Державної судової адміністрації. Зокрема, з’ясувалось, що 374 судді місцевих загальних судів не здійснювали правосуддя, але все одно отримували виплату суддівської винагороди. Вона обійшлася бюджету в понад 430 мільйонів гривень. Про це, із посиланням на Держаудитслужбу, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Аудит охопив діяльність Державної судової адміністрації за період 2021-2022 років та перше півріччя 2023 року.

«Ми проводимо аудит Державної судової адміністрації, під час якого виявили шокуючі факти. Наприклад, деякі судді продовжують отримувати заробітну плату, не виконуючи свої повноваження. Ще більше – судді, які під вартою чи взагалі стали громадянами рф, також отримають винагороду з бюджету», – повідомила голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Лише 110 суддів із загальної кількості не здійснювали правосуддя з не залежних від них причин. Частина з них – подали документи, але досі не призначені ВККС, частина –  мобілізовані.

Дев’ять суддів отримували винагороду навіть попри те, що їх було відсторонено від здійснення правосуддя через притягнення до кримінальної чи дисциплінарної відповідальності. Такі порушники обійшлися бюджету в 6,5 мільйонів гривень.

Як зазначили у Держаудитслужбі, серед найвідоміших випадків – суддя Макарівського районного суду Київської області Тандир О., який з травня минулого року перебуває під вартою. Але за червень-листопад минулого року цей суддя отримав майже 400 тисяч гривень суддівської винагороди.

А суддя Брянського міського суду на Луганщині отримав винагороди та нарахувань з 2021 року на загальну суму 2,4 мільйона гривень. До того ж, зазначений суддя набув громадянства іншої держави ─ російської федерації.

Крім того, під час аудиту були встановлені випадки непропорційного забезпечення судів розхідними матеріалами: марками, конвертами, папером, що впливало на ефективність діяльності та виконання безпосередніх функцій. Одні суди страждали від браку матеріалів, а інші отримували їх у профіциті.

У Держаудитслужбі повідомили, що захід з державного фінансового контролю триває.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x