Аварійний стан захисних дамб загрожує місту Ізмаїл та сусіднім територіям – потенційні наслідки

0 коментарів 54378 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Заступниця голови Ізмаїльської держадміністрації Ірина Холостенко підтвердила критичний стан ділянок захисної дамби шлюз Репіда – ІСРЗ на 97 кілометрі ріки Дунай та дамби Скунда. Об’єкти, розташовані на території Ізмаїльського району, знаходяться в аварійному стані, створюючи серйозну загрозу для місцевих населених пунктів та сільськогосподарських угідь. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись Ізмаїльську держадміністрацію.


Нагадаємо, що у вересні 2021 року на ділянці захисної дамби шлюз Репіда – ІСРЗ вже сталося обвалення берега ріки Дунай, виявивши загрозу прориву дамби. З того часу руйнування триває через коливання рівнів води та насичення ґрунтів вологою. Ділянка на 97 кілометрі захисної дамби зазнає постійного розмиву через турбулентний рух води та звивисту форму русла.

Прогнозується подальше підвищення рівня води в ріці Дунай, що створює реальну загрозу прориву дамби, що може призвести до затоплення свердловин, які забезпечують питною водою місто Ізмаїл та Саф’янівську сільську громаду, а також сільськогосподарських угідь, маючи потенціал спричинити негативні соціально-економічні наслідки для регіону.

Щодо дамби Скунда, її розмив лівої сторони та обрушення гребеню загрожує затопленням сільгоспугідь та виключенням шлюзу Скунда як основного джерела наповнення водосховища Ялпуг-Кугурлуй.

Наразі стан захисних дамб продовжує погіршуватися, і аварійні ділянки збільшуються за розмірами. Для врегулювання ситуації необхідно негайне виділення коштів з резервного фонду бюджету. Згідно з розпорядженням голови Одеської обласної адміністрації, передбачено відновлення приканальної дамби Скунда та капітальний ремонт ділянки захисної дамби шлюз Репіда – ІСРЗ на 97 кілометрі ріки Дунай у рамках Регіональної комплексної програми з охорони довкілля на 2024 – 2028 роки.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x