В Одеській області за неповний 2023 рік зареєстровано більш ніж півтори тисячі захворювань на туберкульоз

0 коментарів 26676 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Майже 30 років Україна входить до двадцяти країн з найвищим показником туберкульозу, стійкого до лікування. А за рівнем поширеності хвороби тримається в першій п’ятірці. В цифрах показник інфікування на туберкульоз в Україні становить 42,2 на 100 тисяч людей. Найкритичніша ситуація з ураження цією хворобою спостерігається саме в Одеській області, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Як розповіли в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, за 11 місяців 2023 року зареєстровано 1561 новий випадок захворювання на активний туберкульоз органів дихання серед мешканців Одеської області, що в порівняні з аналогічним періодом минулого року, вище на 23,5 %.

Чимало наших співвітчизників досі вважають туберкульоз хворобою маргінальних верств населення, на кшталт безпритульних або тих, хто страждає на наркотичну чи алкогольну залежність. Однак статистика говорить, що кожного року в нашій державі реєструються тисячі нових випадків туберкульозу, з яких тільки 8–10 відсотків припадає на соціально незахищені категорії.

З ризиком зараження може зіштовхнутись кожен, зокрема маленькі діти. Також туберкульоз вже давно перестав відноситись до хвороб, на які страждають соціально-незахищені категорії населення. Туберкульозна паличка може викликати патологію не тільки в легенях, але й в інших органах. Лікування туберкульозу є абсолютно безкоштовним, але його успішність залежить від дисципліни хворого, як він дотримується рекомендацій фтизіатра і приймає ліки.

Додамо, що епідемія туберкульозу в Україні була оголошена у 1995 році, але досі не приборкана. Загалом лише у серпні цього року в країні було зареєстровано 1 424 випадки туберкульозу, з них:
– 1 098 нових випадків захворювання;
– 269 пацієнтів із рецидивом;
– 19 пацієнтів, які відновили лікування після перерви;
– 20 пацієнтів, які розпочали повторне лікування після невдалого;
– 8 інших випадків;
– 10 пацієнтів з невідомою історією попереднього лікування.

Зауважимо, що послугу за пакетом НСЗУ діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах можна отримати у КНП “Одеський обласний центр соціально значущих хвороб” Одеської обласної ради” за адресою: м. Одеса, вул. Леонтовича, буд. 11., телефон 0685597828.

Також можна пройти анонімне онлайн-анкетування від Центру громадського здоров’я щодо ризику розвитку туберкульозу, дати відповідь на 13 питань та дізнатись чи потрібно людині додаткове обстеження. Щоб зробити це, потрібно перейти за посиланням.

Пам’ятайте туберкульоз — виліковне захворювання, успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному проживанні ліків. Кожних хворий на туберкульоз з бацило-виділенням може заразити певну кількість оточуючих, як серед сім’ї, так і других мешканців населеного пункту та в транспорті. Тому догляд за своїм здоров’ям повинен бути на першому місці.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x