Освітяни Одещини не встигли використати кошти субвенції: чому так вийшло, пояснив Лончак

0 коментарів 27216 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Як свідчить інформація Державної казначейської служби України, станом на 1 листопада цього року на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ знаходилось  3,2 млрд грн невикористаних залишків коштів освітньої субвенції. І Одеська область фактично знаходиться на другому місці серед тих регіонів, які не встигли використати освітню субвенцію. У ситуації розбирався директор Департаменту освіти та науки Одеської області Олександр Лончак, який підкреслив, що Одеська область має найбільшу кількість громад, по-перше, а по-друге, кошти, про які йде мова – це залишки грудня місяця, які передбачені на оплату праці вчителів. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Як зазначив пан Лончак, він провів аналітику по кожній громаді окремо і виявив такі громади, у яких не вистачає на зарплату педагогам, не те що на гідну престижність, тому їм додатково виділяються кошти з місцевого бюджету.

Моя подяка головам Чорноморської міської, Чорноморської селищної, Южненської, Тарутинської, Степанівської, Сергіївської, Роздільнянської, Ренійської, Дачненської, Городненської, Красносільської, Кілійської територіальних громад за підтримку освітян у цей непростий час“, – зауважив Олександр Лончак.

Стосовно тих громад, де все ж таки є, так би мовити, “зайві” гроші, за поясненням очільника Департаменту, освітяни тримали їх на кінець року, аби простимулювати вчителів преміями та грошовими винагородами.

Є окремі випадки, як, наприклад, Старокозацька громада, де посиленими темпами провели процеси оптимізації мережі в межах реформування і таким чином зекономили власний бюджет. Там залишків найбільше, проте їх можна спрямувати на покращення матеріально-технічної бази шкіл. Гадаю, так і буде зроблено. По факту найбільші по області залишки зберігаються на рахунках Мологівської, Шабівської, Бородінської, Ізмаїльської, Саф’янівської, Вигодянської, Дачненської, Усатівської, Окнянської, Любашівської ТГ. У решти громад – ситуація більш-менш прогнозована, десь прям під 0, тобто, вистачить лише на заробітну плату, тож просив би голів громад і депутатів, по можливості, допомогти мотивувати вчителів з місцевого бюджету. Кожен керівник органу управління освітою знає свої цифри, не буду деталізувати. Погоджуюся, колеги, формула розподілу, на жаль, недосконала. Не ми вирішуємо. Сподіваюся, що на цю проблему врешті звернуть увагу. Проте з останніми висновками не згоден. Бо це не ті залишки, за які постійно сварюся з управлінцями. Це заробітна плата педпрацівників, вона не така вже й висока, щоб їй заздрити. Не шкодуйте коштів на належну оплату праці вчителів та підвищення їх мотивації у непростих умовах воєнного часу! Гадаю, під Новий рік стимулювання колег позитивно позначиться на їх ментальному здоров’ї“, – детально пояснив суть проблеми Олександр Лончак.

Освітяни Одещини не встигли використати кошти субвенції: чому так вийшло, пояснив Лончак
guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x