Стало відомо, яким буде перший місяць нового року

0 коментарів 26163 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Світловий день після 22 грудня, дня зимового сонцестояння, вже збільшився у середньому на 5 хвилин. До речі, нинішня зима за календарем довша на один день, бо прийдешній 2024 рік є високосним, у ньому не 365 днів, а 366. І цей додатковий день отримав, як завжди, найкоротший місяць – лютий. Тож якою буде погода у січні?


Укргідрометцентр: Екстремальні морози залишились у минулому
Як розповів журналістам ТСН заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, середньомісячна температура у січні буде на 1,5-2 градуси вище кліматичної норми. У цифрах – від 0 до 4 градусів морозу, на Закарпатті, в Криму, Одеській та Херсонській областях – від 0 до 2 тепла. Це на 3-5 градусів холодніше, ніж було у грудні.

“Січень – середина зими, один з двох найхолодніших місяців року, з ним у цьому конкурує тільки лютий, – зазначив Анатолій Прокопенко. – Грудень виявився теплим, у січні середня температура буде нижчою. Перша половина місяця очікується досить теплою, з плюсовими температурами вдень. Втім, січень – це не тільки сніг і мороз, а й сильний вітер, хуртовини, відлиги, під час них – нічна ожеледь, густий туман. Всього цього буде досить у найближчі три декади”.

За даними багаторічних спостережень, абсолютний мінімум температури повітря у січні становить 41,9 градусів морозу (Черкаська та Луганська області). У більшості областей України бувало не більше 27 градусів морозу, в окремих районах Харківської, Дніпропетровської, Київської, Сумської областей та в Карпатах – 39 градусів морозу, на узбережжі Криму – мінус 22 градуси.

Абсолютний максимум температури –18 градусів тепла, в Криму +21 градус.

Анатолій Прокопенко уточнив: екстремальні мінусові температури, які тривали по 10-12 днів, фіксувалися близько 15 років тому, тобто через поступову зміну клімату періоди довгих значних похолодань залишилися у минулому. Та це не означає, що у січні зовсім не буде морозів, їх ненадовго можуть принести холодні повітряні маси з півночі, хоча ймовірність такого невелика.

Опадів у січні в середньому по України випаде трохи менше, ніж у грудні – лише 32-43 мм, що в межах норми. Однак у східних, Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях та в горах Криму снігу навалить до 78 мм, в Карпатах місцями до 100 мм, або дещо більше за норму.

У перерахунку на “чистий” сніг це від 30 до 40 см у середньому по країні, 75 см – на сході, частині західних областей та в Криму і до одного метра в Карпатах. Тобто лижникам цієї зими буде де покататися, сніг не розтане, бо середня по січню температура очікується мінусовою.

Погодні сайти: Тепло, мокро, сніжно
Узагальнений прогноз погодних сайтів показує, що січень в Україні виявиться досить теплим і майже без снігу. Однак у північних та частині східних областей під кінець місяця очікуються сильні хуртовини та помірні морози.

Південь
Якщо в інших регіонах зима у січні не холодна, то на півдні вона просто відсутня. У першій половині місяця в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях денна температура очікується +7-10 градусів, у Криму +12 градусів, нічна +2-6 градусів, у Криму до +8. Друга половина січня буде прохолоднішою, але вдень морозів не прогнозується, найнижча температура +1 градус. Вночі можливий морозець до двох градусів нижче нуля. Винятки – Запорізька область і Крим, в області нічні морози досягнуть 5 градусів, а в автономії їх не буде зовсім.

Очевидно, що справжнього снігу за таких високих температур очікувати годі, а от дощі будуть, хай незначні, але часті, інколи з мокрим снігом. Найменше погожих днів буде в Криму – лише сім, найбільше – на Миколаїщині – дванадцять. В інші дні парасолька, дощовик виявляться доречними.

Як бачимо, прогнози Укргідрометцентру та погодних сайтів подібні: січень очікується без сильних тривалих морозів, але з великою кількістю днів з опадами.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x