Повернення ланей, благородних оленів та маленьких пухнастиків: досягнення-2023 у дельті Дунаю від Rewilding Ukraine

0 коментарів 19818 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


 У Rewilding Ukraine підвели підсумки роботи у дельті Дунаю за 2023 рік. Незважаючи на виклики та обмеження, пов’язані з війною в Україні, протягом 2023 року команда Rewilding Ukraine у співпраці з партнерами продовжувала виконання місії з відновлення та ревайлдингу мальовничого регіону дельти Дунаю. Від відновлення водно-болотних угідь до повернення диких тварин та екоосвіти, рік був відзначений численними досягненнями. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на офіційний сайт організації.


Відновлення водно-болотних угідь та озер Дунаю

Вже багато років ми працюємо над тим, щоб зменшити шкоду природі дельти Дунаю, заподіяну інженерними гідропроєктами 20-го століття. Спрямовані на відновлення природного водотоку, нещодавні зусилля у співпраці з Ізмаїльським управлінням водного господарства дозволили відновити зв’язок між річкою Дунай та озером Катлабух через Старонекрасівські плавні, оздоровивши водно-болотні угіддя площею 8500 гектарів. Також був покращений водообмін між Дунаєм та озером Картал і прилеглими до нього плавнями та озерами. Це допоможе покращити якість води, сприятиме збагаченню біорізноманіття та пом’якшенню наслідків зміни клімату в регіоні. Місцеві громади, які залежать від чистої води та рибних ресурсів, вже відчувають позитивний вплив цих ініціатив з відновлення.

Лані і благородні олені повертаються до зовнішньої дельти

Разом із Дунайським біосферним заповідником ми випустили 20 ланей і 20 благородних оленів на Білгородський острів, площею 2200 гектарів, в українській дельті Дунаю. Ці олені приїхали із Західної України, подолавши близько 1000 км, щоб оселитися в Дунайському біосферному заповіднику, де дельта зустрічається з Чорним морем. Шляхом природного випасу олені допоможуть створити напіввідкритий мозаїчний ландшафт. Вони підтримуватимуть луки та високу різноманітність рослин та тварин. Крім того, олені виїдатимуть надлишок рослинності, зменшуючи ризик лісових пожеж, що почастішали у зв’язку зі зміною клімату.

Повернення ланей, благородних оленів та маленьких пухнастиків: досягнення-2023 у дельті Дунаю від Rewilding Ukraine

Друга група хом’яків оселилася в Тарутинському степу

Rewilding Ukraine прагне відродити Тарутинський степ, зосереджуючи зусилля на поверненні в регіон різних степових видів, один з яких – хом’як звичайний. П’ятнадцять хом’яків, серед яких вісім самок і сім самців, нещодавно оселилися у степу в рамках другого етапу програми з реінтродукції виду в регіоні. У співпраці з Київським зоопарком і природно-етнографічним парком «Тарутинський степ» ініціатива спрямована на відновлення харчових ланцюгів, підвищення біорізноманіття та сприяння природному туризму. Маленьких гризунів, колись широко поширених в Україні, спочатку триматимуть у вольєрі площею 600 квадратних метрів для акліматизації. У майбутньому плануються подальші випуски, з метою створення кількох колоній хом’яків у Тарутинському степу.

Повернення ланей, благородних оленів та маленьких пухнастиків: досягнення-2023 у дельті Дунаю від Rewilding Ukraine

Освітня кампанія обʼєднує молодь із природою дельти Дунаю

Освітня кампанія «Жива дельта Дунаю», яка охопила 16 шкіл в Україні, Румунії та Молдові, сприяє відновленню зв’язку молоді із природою дельти, наголошуючи також на важливості ревайлдингу. Виховання екологічно свідомих людей, відданих збереженню та відновленню природи, вкрай важливе для майбутнього нашої планети та людства. Багатокомпонентна програма кампанії включала в себе онлайн-семінари для вчителів, позакласні заняття, екскурсії на природу, фототренінги, конкурси, клуб і табір. Запрошуємо дітей до Клубу ревайлдерів дельти Дунаю, який об’єднує учнів, що захоплюються природою дельти. Влітку в Румунській частині дельти відбувся освітній табір «Пелікан», у якому взяли участь понад 50 учасників із чотирьох країн, щоб дізнатися більше про кучерявих пеліканів та ревайлдинг.

Повернення ланей, благородних оленів та маленьких пухнастиків: досягнення-2023 у дельті Дунаю від Rewilding Ukraine

Важливий крок до збереження унікального степу

У червні вчені, громадськість та представники влади зібралися за круглим столом щодо створення Національного природного парку «Буджацький степ» у Тарутинському степу. Rewilding Ukraine та Центр регіональних досліджень разом із командою науковців підготували наукове обґрунтування створення парку, всіляко сприяли процесу громадських консультацій та іншим крокам на цьому шляху. Створення національного парку продовжує наші спільні зусилля з Бородінською громадою та кластером «Фрумушика-Нова» щодо відновлення 500 гектарів Тарутинського степу та реінтродукції степових видів, таких як кулан, лань європейська, степовий бабак і хом’як. Ми щасливі відмітити, що цього року у степу народилося п’ять молодих куланів, що дає надію на відновлення виду в регіоні.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x