Тарифи на електроенергію в Україні у 2024 році можуть зрости для певної категорії споживачів: деталі

0 коментарів 82134 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, декілька днів тому схвалила проєкт рішення щодо підвищення низки бізнес-тарифів на 2024 рік. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на НКРЕКП.


Тариф «Укренерго» на передачу електроенергії у 2024 році пропонують підвищити на 22,1% – до 593 грн/МВт/год. До кінця 2023 року вартість становить 485 грн. Тариф на передачу для підприємств «зеленої» металургії запропоновано підвищити на 97%, до 413 грн/МВт/год з 209 грн. Тариф «Укренерго» на диспетчеризацію запропоновано підвищити на 5% – до 100 грн/МВт/год з 96 грн.

Проте варто пам’ятати, що це не остаточне рішення, а поки що лише пропозиція, яку регулятор виніс на обговорення.

Сьогоднішніми рішеннями ми входимо до регуляторної процедури щодо перегляду тарифів на передачу, диспетчеризацію, розподіл електроенергії та для постачальників універсальних послуг на наступний рік. Це дуже важливі питання для ринку, тому ми маємо відповідально поставитися до їх прийняття“, — сказав голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Важливо! Підвищення тарифу на передачу електроенергії безпосередньо не впливає на побутових споживачів, оскільки її доставляють населенню постачальники універсальних послуг за фіксованими цінами. Однак воно торкається бізнесу, тому може вплинути на зростання цін на товари та послуги.

Нагадаємо, тариф на електроенергію для населення підвищили 1 червня – до 2,64 грн/кВт/год. Згідно з постановою Кабміну №544, він діятиме до 31 грудня 2023 року.

До речі, федерація роботодавців України вважає, що значне підвищення тарифів «Укренерго» матиме катастрофічні наслідки для української економіки. Вона підрахувала, що витрати українських підприємств за статтею «диспетчеризація електроенергії» зростуть на 18,2 млрд грн. У своєму зверненні до “Укренерго”, НКРЕКП, Мінекономіки та Міненергетики федерація пояснила, чому вважає запропоноване підвищення тарифів необґрунтованим.

Баланс споживання та виробництва електроенергії в Україні зараз досягається не завжди, взимку ймовірним є її дефіцит. Покрити його можна буде лише імпортом енергії із ЄС. Однак зараз такий імпорт економічно дуже невигідний через суттєву різницю цін на імпортну електроенергію та вироблену в Україні.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x