Кілійська та Вилківська лікарні об’єднуються – причина

1 коментар 113130 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На сесії Кілійської міської ради, яка відбулася сьогодні, 7 листопада, у відповідь на звернення вилківських депутатів було позитивно розглянуто рішення про приєднання медзакладу “Української Венеції” до Кілійської багатопрофільної лікарні. Навіщо це потрібно, та що відбуватиметься з обома установами, розповість “Бессарабія INFORM”. 


Перед винесенням питання на сесію, заяву вилківських депутатів розглянули на засіданні виконкому Кілійської міськради. Голова Вячеслав Чернявський пояснив ситуацію колегам.

За його словами, рішення безпосередньо пов’язано з реформою медицини, яка в корінь змінює класифікацію лікарень в Україні.

Як “БІ” вже пояснювала, з нового 2024 року почнуть існування госпітальні округи, на території яких функціонуватимуть: головний (кластерний) заклад (Ізмаїльська міська лікарня), загальні заклади, а також філії загальних закладів. Вирішує класифікацію кількість пацієнтів. Обидві лікарні – і Кілійська, і Вилківська – за кількістю пацієнтів не дотягують до рівня загальної лікарні, тож їх планували приєднати до Саф’янівської лікарні, яка знаходиться в місті Ізмаїл.

Ця позиція не влаштовувала керівництво обох громад, адже це б означало, що пацієнтам в разі виникнення серйозних проблем зі здоров’ям довелося б кожного разу їздити в Ізмаїл, що ускладнюється суцільним бездоріжжям. Окрім цього, у філій влада забирає право розпоряджатися фінансуванням та майном, перекладаючи ці обов’язки на заклад, до якого вони приєднуються.

Шляхом численних звернень до “верхівок влади” вдалося досягти рішення, що Кілійська багатопрофільна лікарня отримає статус загальної за умови приєднання до неї Вилківської лікарні, адже спільна кількість пацієнтів медустанов у такому разі дорівнюватиме понад 45 тисяч осіб (33,5 тисячі мешканців Кілійської ТГ плюс 13 тисяч мешканців Вилківської ТГ) з 40 необхідних.

За думкою Вячеслава Чернявського, керівництво обох громад прийняли найбільш правильне рішення у реальностях, які склалися.

“Кілія та Вилкове вже були у складі одного району і мали спільну ланку медзакладів”, – зазначив Вячеслав Чернявський, додаючи, що вже з цієї позиції містам буде простіше знаходити спільну мову.

Також він запевнив, що і в Кілії, і у Вилковому будуть максимально збережені послуги, які надавалися до цього. Зміниться лише те, що відтепер Вилківська лікарня стане структурним підрозділом Кілійської лікарні, тобто уся відповідальність за роботу філії ляже на плечі керівництва Кілійської ТГ. Проте для того, аби урегулювати господарські та фінансові питання та запобігти можливим непорозумінням між керівництвом громад, обома сторонами буде підписано меморандум.

“Це складно для нас, адже головному лікарю Кілійської багатопрофільної лікарні буде потрібно займатися не лише проблемами одного закладу, а й вирішувати проблеми охорони здоров’я міста Вилкове. Аби не було такого, що, наприклад, Кілійська лікарня вимушена повністю тягнути на собі філію, буде підписано меморандум, оговорені усі умови співіснування, співфінансування в разі потреби, аби співпраця була прозорою та відвертою. Ноша складна, але без неї неможливо. У випадку, якби Кілія також була філією, ми б працювали на умовах приватної лікарні: скільки заробили – за те і живеш, тобто жодних субвенцій та компенсацій, можливості придбати або отримати обладнання, самостійно приймати рішення щодо необхідних змін та закупівель. Окрім цього, екстренка не мала б права госпіталізувати пацієнта до нашої лікарні, везла б людей до загальної – в Ізмаїл. А ви чудово розумієте, які в нас дороги”, – зазначив міський голова.

Рішення про приєднання Вилківської лікарні до Кілійської було прийнято одноголосно. Тепер починається важкий шлях реорганізації – Кілія має провести складну інвентаризацію, взяти на баланс майно та провести безліч необхідних для злиття закладів процедур.

Обидві сторони наразі готові йти на спільні зусилля, аби заклади впоралися з реформою, а кінцевий споживач відчував зміни лише в гарну сторону.

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Катерина
Катерина
5 месяцев назад

Перестаньте брать деньги с пациентов за то, что положено им по договору больниц с НСЗУ

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x